«Εκείνοι που επιστρέφουν» από την Αγνή Σιούλα και το Γιώργο Γιώτσα #BookReview #GuestPost

Του Νίκου Κόκκινου

 

Μία ιδιαιτερότητα που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει έχει η συλλογή διηγημάτων της Αγνής Σιούλα και του Γιώργου Γιώτσα «Εκείνοι που επιστρέφουν» (εκδ. Λυκόφως): δεν είναι μόνο το ότι «πατάει» πάνω στην ελληνική παράδοση φαντασμάτων, βρικολάκων και άλλων αλλόκοτων πλασμάτων, όσο το ότι μεταφέρει αυτές τις παλιές ιστορίες στο σήμερα, και μάλιστα με γραφή μοντέρνα και με σαφείς κοινωνικές αναφορές.

Συνολικά επτά είναι οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στην έκδοση, τρεις της Σιούλα, τρεις του Γιώτσα και μία κοινή, στο τέλος, γραμμένη και από τους δύο συγγραφείς, ενώ το βιβλίο κλείνει με art work της Ελένης Ιατροπούλου.

Όλες οι ιστορίες είναι σκοτεινές, προσωποκεντρικές και ελληνοκεντρικές. Πρόκειται για καθαρή μυθοπλασία που ξεφεύγει από την πεπατημένη της ελληνικής Λογοτεχνίας του Φανταστικού και έρχεται να την ανανεώσει, δείχνοντας ότι ο τομέας αυτός έχει προοπτικές, αρκεί να αντληθούν θέματα από την πλούσια ελληνική παράδοση και να μη μείνουν οι συγγραφείς μόνο στην τοποθέτηση των ιστοριών τους στο ελληνικό περιβάλλον. Στο βιβλίο «Εκείνοι που επιστρέφουν», η Σιούλα και ο Γιώτσας έχουν επιλέξει να τοποθετήσουν τις ιστορίες τους σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, όχι τυχαία αλλά γιατί οι περιοχές αυτές είναι συνδεδεμένες με συγκεκριμένες δοξασίες καθώς τα απόκοσμα πλάσματα αναφέρονται στις τοπικές ελληνικές παραδόσεις.

Αυτό το βιβλίο δεν βασίζεται στο πρότυπο του δυτικού τύπου βρικόλακα, ούτε στα ορκ ούτε στα γκόμπλιν ούτε στις μάγισσες των ξενόγλωσσων βιβλίων και ταινιών, αλλά στις λάμιες, τους βόρακες και σε άλλα πλάσματα της ελληνικής παράδοσης. Πλάσματα που ζωντανεύουν (λογοτεχνικά βέβαια) είτε γιατί υπάρχει κάποια κατάρα είτε γιατί κάποιος υπήρξε στη ζωή του ασεβής και προκάλεσε την τύχη του. Και ο σκοπός των δύο συγγραφέων, να κάνουν αληθοφανείς τις ιστορίες τους, εξυπηρετείται και από το ότι οι πρωταγωνιστές των διηγημάτων είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είμαστε εμείς.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο διακρίθηκε στον φετινό διαγωνισμό για τα Βραβεία Βιβλίου Public, καθώς ψηφίστηκε από το αναγνωστικό κοινό ως μία από τις δέκα καλύτερες συλλογές διηγημάτων. 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ: Εκείνοι που επιστρέφουν

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Αγνή Σιούλα – Γιώργος Γιώτσας

ISBN: 9786185095949

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14*21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 440

ΤΙΜΗ: 14,20 ευρώ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΚΟΦΩΣ

 

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, η Αγνή Σιούλα και ο Γιώργος Γιώτσας, ενώνουν τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα τη συγγραφή επτά διηγημάτων βασισμένων στην ελληνική παράδοση, υπό τον γενικό τίτλο “Εκείνοι που επιστρέφουν”.
Πρόκειται για σκοτεινές ιστορίες οι οποίες μεταφέρουν τον αναγνώστη εκεί όπου το υπερφυσικό και το αλλόκοτο συναντούν την πραγματικότητα. Οι ιστορίες συνδυάζουν τον σύγχρονο τρόμο με την ελληνική παράδοση και συνδέουν με το σήμερα τις ιστορίες φαντασμάτων που διηγούνταν οι παλαιότεροι.
Η συλλογή περιλαμβάνει τα εξής αφηγήματα:
– Καθένας πετάει κι από ένα ασημένιο φεγγάρι
Τι μπορεί να συμβεί όταν προδώσεις την οικογένειά σου και χαθείς στη λαγνεία και το εγωιστικό σου σύμπαν;
– Το δώρο και η καταδίκη
 Μια νεαρή μητέρα που μπερδεύει τη μητρική αγάπη. Ένας πατέρας που τον ενδιαφέρει μόνο η επαγγελματική του επιτυχία. Και μια γιαγιά που ξέρει, αλλά κανείς δεν την ακούει.
– Ομίχλη στη Νιβέστα
Τι θα βρει μπροστά της η νεαρή φοιτήτρια, που είναι το τρίτο πρόσωπο σε έναν γάμο, όταν θα επισκεφτεί τον άρρωστο παππού της στο Νυμφαίο;
– Άνω Τελώνια
Μια ζοφερή ιστορία για έναν φιλόδοξο συγγραφέα και τον πλούσιο θείο του που τον καλεί σε βοήθεια.
– Μια παλιά ιστορία
Η γιαγιά διηγείται μια παλιά ιστορία στην εγγονή της. Εκείνη βαριέται και απορεί. Αλλά μήπως η γιαγιά το κάνει για να την προετοιμάσει;
– Ονειροτόκος
Κάποια κορίτσια μπορούν να αγαπήσουν με όλο τους το είναι. Αν γνωρίζετε μια τέτοια κοπέλα, πρέπει να την προστατέψετε. Γιατί εκείνοι, την αναζητούν.
– Ο γυρισμός του Ορέστη
Ένας επιτυχημένος άντρας επιστρέφει στη Σκοτίνα για την κηδεία του πατέρα του, που είχε παραμελήσει για χρόνια. Όμως, μαζί με τις τύψεις, τον περιμένει και μια ανείπωτη κατάρα.
Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, περιλαμβάνει artwork της Ελένης Ιατροπούλου.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.