«Η βασίλισσα και ο στρατιώτης» από τον Γιώργο Κατσέλη #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η Ρεγγίνα φέτος πάει στην τετάρτη δημοτικού. Εκτός του ότι άλλαξε τάξη, αυτή τη χρονιά άλλαξε και σχολείο. Στη νέα πόλη που μετακόμισε η οικογένειά της, πάει πλέον σε νέο σχολείο στο οποίο δεν ε΄χει καταφέρει ακόμα να προσαρμοστεί και να κάνει καινούριους φίλους. Φέρνει ακόμα στο μυαλό της τους φίλους της από το προηγούμενο σχολείο που, παρόλο που τρωγόντουσαν όλη την ώρα, ήταν μια παρέα και όλοι γνώριζαν και αγαπούσαν ο ένας τον άλλο. Όλα λοιπόν της φαίνονται βουνό, γιατί είναι και από τη φύση της συνεσταλμένο κορίτσι και δεν της είναι εύκολο να γνωρίσει νέα άτομα και να δημιουργήσει φιλίες. Όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που ανοίγει το καπάκι του σκακιού!

Εκείνη τη μέρα, το σκάκι αποφάσισε να της αποκαλυφθεί! Αφού η αδερφή της η Νεφέλη δεν ήθελε να παίξει μαζί της, η Ρεγγίνα είχε αρχίσει να παραμιλάει όταν άνοιξε το σκάκι, οπότε και πήρε μια απάντηση σε αυτά που έλεγε! Ο στρατιώτης Σβεν την ενημέρωσε ότι το σκάκι είναι μαγικό και πως τη συμπαθούσαν πολύ όλα τα πιόνια, κυρίως γιατί τις περισσότερες φορές έχανε. Και αφού ο γάτος της Ρεγγίνας απήγαγε από το στρατό του Σβεν τη λευκή βασίλισσα και από την άλλη ομάδα το μαύρο βασιλιά, ο στρατιώτης της πρότεινε να πάρει τη θέση της χαμένης βασίλισσας και να παίξει σκάκι μαζί τους. Τη θέση του χαμένου μαύρου βασιλιά την πήραν οι σκιές που δημιουργούν οι φόβοι του κοριτσιού. Έτσι, το παιχνίδι αυτό έγινε κάτι παραπάνω από μια παρτίδα σκάκι. Έγινε ένας τρόπος να αντιμετωπίσει τους φόβους της.

Ο συγγραφέας, μέσα από τον υπέροχο κόσμο του σκακιού, δημιουργεί ένα μαγικό παραμύθι που βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν λίγο πολύ όλα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν και στην πραγματική ζωή. Φόβοι, ήττες, σκιές αλλά και νίκες, ανατροπές και διεκδικήσεις, μέσα από τις οποίες η μικρή ηρωίδα καταφέρνει να γνωρίσει τον εαυτό της, να δοκιμάσει τις δυνατότητες και τα όριά της σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να τολμήσει να ζήσει. Έτσι δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες που βρίσκονται σε μια παρόμοια κατάσταση να καταλάβουν πως και οι ίδιοι μπορούν να ξεπεράσουν παρόμοιες καταστάσεις. Παράλληλα, δίνει και στους γονείς εργαλεία και επιχειρήματα ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχουν κάποια λόγια για το σκάκι και οδηγίες για το πως παίζεται, ώστε να κινήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Ενώ ακολουθούν δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να βάλουν σε πράξη όσα διάβασαν αλλά και να διασκεδάσουν ταυτόχρονα!

 

Εκδόσεις ΨυχογιόςΛίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΤΣΕΛΗΣ κατάγεται από την Ασωπία Θηβών. Σπούδασε παιδαγωγικά, φιλολογία και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη λογοτεχνία. Τα συγγραφικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην παιδική λογοτεχνία, στο παιδικό θέατρο και στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη. Έχει συνεργαστεί με το συγγραφέα και σκηνοθέτη Νέστορα Μάτσα για την παραγωγή μορφωτικών ταινιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επίσης, έχει ασχοληθεί με τη γλωσσική επιμέλεια βιβλίων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Η γλώσσα μου, παίζω και μαθαίνω (εκπαιδευτικό λογισμικό πακέτο) από την εταιρεία Conceptum, το 2005, Τούμπα Κούμπα Λουμπαμπά από τις εκδόσεις Modern Times, το 2009, Ο βασιλιάς Χαρτούρος και οι Ιππότες της Χαμένης Ανακύκλωσης από τις εκδόσεις Modern Times, το 2010, Η δέκατη τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το 2010 και Ο Τρι το τριγωνάκι από τις εκδόσεις Τετράγωνο το 2010.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.