Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Ο Μπάκμαν επιστρέφει με ένα από εκείνα τα δικά του βιβλία, αυτά που ταυτίζεσαι, αυτά που σε βάζουν να σκεφτείς.
Αυτή τη φορά μια νέα γυναίκα επιχειρεί να ληστέψει μια τράπεζα. Όμως η τράπεζα που επέλεξε δεν έχει μετρητά. Για να γλυτώσει από την αστυνομία, την οποία έχει ήδη καλέσει η ταμίας, μπαίνει στην απέναντι πολυκατοικία σε ένα διαμέρισμα που είναι προς πώληση και έχει ανοιχτή πόρτα. Τότε πλέον καταλήγει να κρατήσει ομήρους όσους είχαν πάει στο διαμέρισμα για μια προγραμματισμένη επίδειξη. Μια παθιασμένη με τη δουλειά της μεσίτρια, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που ανακαινίζει και πουλά διαμερίσματα για να καλύψει τα κενά στο χρόνο του αλλά και στο γάμο του, δύο γυναίκες που ενώ διαφωνούν στα περισσότερα θέματα, ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, μια διευθύντρια τράπεζας με προσωπικά θέματα και μια ηλικιωμένη γυναίκα που νιώθει μοναξιά.
Όμηροι και δράστης έχουν το χρόνο να γνωριστούν καλύτερα και να βγάλουν από μέσα τους όσα τους δυσκολεύουν όσο η αστυνομία περικυκλώνει το κτήριο. Και με αυτόν τον τρόπο τους γνωρίζουμε κι εμείς και μαθαίνουμε το παρελθόν τους και όλα όσα συνέβαλαν ώστε να βρίσκονται την ίδια ώρα στο συγκεκριμένο διαμέρισμα. Μέσα από τις ανακρίσεις που θα ακολουθήσουν αλλά και από την τροπή της ιστορίας όσο οι αστυνομικοί θα προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί, θα δουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί τις ομοιότητες και τις διαφορές τους με τα άτομα που ανακρίνουν αλλά και με τη δράστη.
Χρησιμοποιώντας το προσωπικό του χιούμορ, που γνωρίζουμε ήδη από τα προηγούμενα βιβλία του, ο Μπακμαν μας θυμίζει πως είμαστε άνθρωποι και πως ζούμε σε μια εποχή που τίποτα δεν είναι εύκολο. Πως κάποιοι από εμάς επηρεάζονται περισσότερο από κάποια περιστατικά στη ζωή τους, από ότι θα επηρεαζόταν για παράδειγμα ο διπλανός τους, θυμίζοντάς μας έτσι πως μπορεί να μην είμαστε όλοι ίδιοι, όμως μπορούμε να καταλάβουμε το διπλανό μας γιατί έχουμε νιώσει κι εμείς τα ίδια ή παρόμοια συναισθήματα κάποια στιγμή. Και ακριβώς για αυτό το λόγο, μπορούμε να είμαστε άνθρωποι, να καταλάβουμε και να συγχωρήσουμε.
Το «Άνθρωποι με Άγχος» είναι ένα βιβλίο που συγκινεί και που προβληματίζει. Παρόλη την υπερβολή του μερικές φορές, φαίνεται να είναι τόσο κοντά στην πραγματικότητα αφού οι περισσότεροι ήρωές του είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας με πραγματικά προβλήματα.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Φρέντρικ Μπάκμαν (γεν. 1981) είναι ο πιο δημοφιλής σύγχρονος Σουηδός συγγραφέας. Όλα τα μυθιστορήματά του είναι πνευματώδη και συγκινητικά ταυτόχρονα, αποτυπώνουν ιδιαίτερες ιστορίες απλών ανθρώπων και μεταδίδουν μηνύματα ανθρωπιάς και αισιοδοξίας.
Έγινε γνωστός παγκοσμίως χάρη στο μυθιστόρημά του Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Οβ, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε ταινία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος, σε νέα μετάφραση, το 2021.
Το μυθιστόρημά του Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη έγινε bestseller όπου εκδόθηκε και παρέμεινε για πολλούς μήνες στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των New York Times. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος και αποτέλεσε την εκδοτική έκπληξη του 2017.
Το 2018 από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το επίσης bestseller του συγγραφέα, που έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ. Ακολούθησαν οι νουβέλες του Συμφωνία ζωής το 2019 και Κάθε πρωί ο δρόμος για το σπίτι γίνεται όλο και πιο μακρύς το 2020. Το τελευταίο του μυθιστόρημα Άνθρωποι με άγχος (Κέδρος, 2020) μεταφράζεται σε 30 γλώσσες και γνωρίζει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως.
Tα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 46 γλώσσες και έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από 13 εκατομμύρια αντίτυπα.