«Η Στιγμούλα και ο Γραμμούλης» από τους Véronique Cauchy και Laurent Simon #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Μια Στιγμούλα και ένα Γραμμούλης συναντιούνται μια μέρα. Παρόλο που είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους αποφασίζουν να παίξουν παρέα. Οι δυο τους συνεργάζονται και δημιουργούν διάφορα αντικείμενα που αποτελούνται από μια Στιγμούλα και έναν Γραμμούλη, μια σφαίρα και μια γραμμή στην ουσία. Διασκεδάζουν μαζί, ενώ δε θα το περίμεναν. Ανακαλύπτουν πως μπορούν να φτιάξουν πολύ περισσότερα σχήματα και σχέδια από ότι αν ήταν μόνοι τους ή αν ήταν μόνο Στιγμούλες ή μόνο Γραμμούληδες. Όμως κάποια στιγμή η φαντασία τους στερεύει και αρχίζουν να φτιάχνουν τα ίδια και τα ίδια. Τότε η στιγμούλα έχει μια ιδέα. Να καλέσει τους φίλους της. Και ο Γραμμούλης συμφωνεί, γιατί του φαίνεται καταπληκτική ιδέα. Σύντομα, πολλές διαφορετικές Στιγμούλες καταφθάνουν και αρχίζουν να δημιουργούν πολλά διαφορετικά σχήματα και σχέδια με τον Γραμμούλη. Μέχρι που κάποια στιγμή, ο Γραμμούλης σκέφτεται πως αν προσκαλέσει κι αυτός τους φίλους του, θα διασκεδάσουν ακόμα περισσότερο όλοι μαζί. Η ιδέα του γίνεται πραγματικότητα και σε λίγο καταφθάνουν πολλοί διαφορετικοί Γραμμούληδες και η παρέα μεγαλώνει και εμπλουτίζεται και περνάει υπέροχα. Κι αφού οι ιδέες τους μέχρι τώρα ήταν φανταστικές και τους οδήγησαν στο να περάσουν όμορφα και διασκεδαστικά μαζί με φίλους παλιούς και νέους.

Το υπέροχο αυτό παιδικό βιβλίο, προάγει την έννοια της συνεργασίας και της διασκέδασης πάντα με θεμιτούς τρόπους. Η Στιγμούλα και ο Γραμμούλης, δύο έννοιες τόσο διαφορετικές μεταξυ τους, συνεργάζονται για να παίξουν και να διασκεδάσουν. Προτιμούν και οι δύο να περάσουν χρόνο με κάποιον τόσο διαφορετικό από τον εαυτό τους παρά να μείνουν μόνοι. Είναι διατεθειμένοι να δουν τον κόσμο γύρω τους με θετική ματιά.

Με αυτό το βιβλίο, οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, όπως μαθαίνουν και να συνυπάρχουν ειρηνικά με κάθε τι γύρω τους, είτε αυτό είναι κάποιος φίλος τους, είτε είναι κάποιος τελείως διαφορετικός από τους ίδιους. Ακόμη, μαθαίνουν να τολμούν και να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα κι ακόμη πως όταν δημιουργείς ή ίσως απλά παίζεις ή περνάς το χρόνο σου παρέα με φίλους είναι πολύ πιο διασκεδαστικό, από ότι αν το κάνεις μόνος σου. Μαθαίνουν να μοιράζονται τις ιδέες τους και να τολμούν να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Μαθαίνουν όμως και να ακούν τις ιδέες των άλλων, να μην τις απορρίπτουν, αλλά να τις δοκιμάζουν με την ίδια όρεξη και ανυπομονυσία, σαν να ήταν δικές τους ιδέες. Έτσι μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους αλλά και τους αλλους.

Για παιδιά από 4 έως 8 χρονών.

 

Εκδόσεις Φουρφούρι

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

Η Véronique Cauchy αφιέρωσε τις σπουδές της στον τομέα των επιχειρήσεων. Ειδικός στον τομέα του διεθνές εμπορίου, διήυθυνε μια εταιρεία ανθρωπίνου δυναμικού στη Νορμανδία αλλά η ζωή της άλλαξε όταν έκανε παιδιά. Μετακομίζοντας πρώτα στην Anjou και μετά στην Languedoc, ανακάλυψε την παιδική λογοτεχνία. Μένει στη Γαλλία.

 

Ο Laurent Simon αποφοίτησε από την Emile Cohl School of Art στη Λυόν το 2001. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το πρακτορίο εικονογράφησης Costume 3 Pièces, επέστρεψε στην καριέρα του σαν σχεδιαστής το 2009. Από τότε δημιουργεί διαφημήσεις και αφίσες. Το 2011 έγραψε το πρώτο του βιβλίο «Cacophonie à Fabémol» σε εικονογράφηση της Marie Flusin. Μένει στη Γαλλία.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.