«Ο Δρόμος των Βασιλέων, Α’ Τόμος: Η Θρυμματισμένη Πεδιάδα» από τον Brandon Sanderson #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Είχα πολύ καιρό να διαβάσω κάποιο βιβλίο του Brandon Sanderson και όπως ήταν φυσικό, ενθουσιάστηκα όταν έπιασα στα χέρια μου το συγκεκριμένο. «Ο Δρόμος των Βασιλέων, Α’ Τόμος: Η Θρυμματισμένη Πεδιάδα» είναι μόνο το πρώτο μέρος του πρώτου βιβλίου μιας ακόμα υπέροχης σειράς επικής φαντασίας με τίτλο «Το Αρχείο του Θυελλόφωτος», από τον μετρ του είδους. Όπως εξηγεί στον πρόλογό του και ο μεταφραστής του βιβλίου Θωμάς Μαστακούρης, «Ο Δρόμος των Βασιλέων» είναι στο πρωτότυπό του ένα εξαιρετικά εκτενές βιβλίο που ξεπερνά τις 1000 σελίδες. Όπως είναι φυσικό, όταν μεταφράζεται ένα έργο επικής φαντασίας στα Ελληνικά, αναμένεται το μέγεθός του να αυξηθεί δραματικά. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί ο μεταφραστής προσπαθεί να αποδώσει την εκάστοτε γλώσσα, στην περίπτωσή μας στην Ελληνική, λέξεις και έννοιες οι οποίες είναι αποκυήματα της φαντασίας του συγγραφέα. Έτσι, πολλές φορές χρησιμοποιώντας μια πιο περιφραστική απόδοση της λέξης ή της έννοιας, το μέγεθος του βιβλίου αυξάνεται. Και όπως πολλές φορές συμβαίνει, όταν ένα βιβλίο έχει τρομακτικά μεγάλο μέγεθος, τότε αυτό «τρομάζει» τον αναγνώστη. Μη θέλοντας να δυσκολέψουν τους αναγνώστες, ο μεταφραστής και ο εκδοτικός οίκος, αποφάσισαν να εκδώσουν το έργο σε τέσσερις τόμους, που όμως θα είναι πιο εύχρηστοι και πιο ευανάγνωστοι και δε θα κάνουν τον αναγνώστη να αναρωτιέται αν θα καταφέρει ποτέ να το ολοκληρώσει. Βέβαια, οι λάτρεις της επικής φαντασίας είναι συνηθισμένοι σε μακροσκελή αναγνώσματα, όμως με αυτό τον τρόπο το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά και το έργο του Sanderson γίνεται πιο προσιτό ακόμα και σε όσους δεν έχουν ξαναδιαβάσει το είδος.

Όπως γίνεται συνήθως στα βιβλία του Sanderson, ξεκινώντας την ανάγνωση μεταφερόμαστε σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο, που έχει δημιουργηθεί εξ’ ολοκλήρου από τη φαντασία του συγγραφέα. Η Ρόσαρ, λοιπόν, είναι ένας κόσμος όπου κυριαρχεί η πέτρα και η βροχή, γεμάτος τερατώδη ζώα και με τρομερές θύελλες να σαρώνουν την επιφάνειά του. Και σαν να μην έφτανε αυτή η δυσκολία για την εξέλιξη της ζωής, συνεχείς πόλεμοι ξεσπούν ανάμεσα στα μεγάλα βασίλεια που κυριαρχούν. Το Θυελλόφως, που προέρχεται από τις επικίνδυνες μεγάλες θύελλες, εμποτίζει τις κρυστάλλινες σφαίρες οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι μόνο ως μέσο φωτισμού αλλά και σαν μονάδα χρήματος. Έτσι, οι διάφορες φυλές και τα βασίλεια του κόσμου τούτου, έχουν ένα κοινό παρονομαστή, πέρα από τις διαφορές που τους χωρίζουν όσον αφορά τα ήθη και τα έθιμά τους αλλά και ακόμα την ίδια τους τη μορφή. Αυτός ο κόσμος κάποτε ήταν υπό την προστασία των Ακτινοβόλων Ιπποτών, ανδρών και γυναικών που με τις θαυμαστές πανοπλίες και τα ξίφη τους που είχαν υπερφυσικές δυνάμεις, κρατούσαν μακριά τα τέρατα και την Αιώνια Θύελλα.

Στα ανατολικά της Ρόσαρ βρίσκεται η Θρυμματισμένη Πεδιάδα. Πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη πέτρινα οροπέδια που χωρίζονται μεταξύ τους από βαθιά χάσματα. Εκεί, δύο μεγάλοι στρατοί συγκρούονται για χρόνια. Οι Αλέθιοι ζητούν εκδίκηση από τους Παρσέντι για τη δολοφονία του βασιλιά τους, από τον Εκτελεστή με τα Λευκά. Έτσι, πολιορκούν ένα λαό με δέρμα σαν μάρμαρο που παράλληλα είναι και η θωράκισή τους. Στη Θρυμματισμένη Πεδιάδα θα βρεθεί και ο Κάλαντιν, ένας νεαρός που εκπαιδευόταν για χειρουργός, έγινε πολεμιστής και κατέληξε να είναι μέρος του πληρώματος της Τέταρτης Γέφυρας, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι περίπου μία με δύο εβδομάδες.

Στον πρώτο αυτό τόμο, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της Ρόσαρ, τους διάφορους λαούς και κάποια από τα στοιχεία και τις ιδιότητες που τους κάνουν ξεχωριστούς. Ακόμα, γνωρίζει τον Κάλαντιν και αρχίζει να μαθαίνει για διάφορα στοιχεία της ιστορίας του τόπου αλλά και των λαών της. Μαθαίνω όμως και κάποια πράγματα για τους Ακτινοβόλους Ιππότες και μέσα από την πλοκή προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια ναι να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το ποιος είναι ποιος και τι ρόλο παίζει ο κάθε χαρακτήρας στην ιστορία.. Κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι πολύ νωρίς να δημιουργηθούν ολοκληρωμένα συμπεράσματα, όμως μια καλή ιδέα και μια πορεία πλεύσης μπορεί άνετα να λάβει σάρκα και οστά στο τέλος του πρώτου τόμου. Καθώς μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος και έχω ήδη μαγευτεί από το νέο για μένα κόσμο ανυπομονώ για το δεύτερο τόμο που δεν είμαι σίγουρη αν θα μου λύσει απορίες ή θα μου δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα.

Το μαγικό, για εμένα, στα βιβλία του Sanderson είναι ότι κάθε φορά θα διαβάσω για κάτι διαφορετικό. Δεν έχει ξωτικά και νεράιδες, δεν έχει τις μορφές που έχουμε συνηθίσει σε άλλα βιβλία του φανταστικού. Όμως έχει ξεχωριστά πλάσματα που μπορεί να δημιουργούνται από το οτιδήποτε. Έχει ανθρωπόμορφα πλάσματα με απίστευτες ικανότητες και τέρατα από ένα άλλο πλανήτη ή από ότι θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί αν ο πλανήτης μας καταστρεφόταν. Η φαντασία αυτού του ανθρώπου είναι ανεξάντλητη!

Μέσα από τα βιβλία του ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει τόπους που δεν θα μπορούσε να έχει φανταστεί ο ίδιος. Παράλληλα, μπορεί να κάνει μια σύγκριση με τον κόσμο στον οποίο ζούμε και να διακρίνει μεταφορικές ομοιότητες. Ο κόσμος μας άλλωστε, όπως και πολλοί από τους κόσμους  που δημιουργεί η φαντασία μας, διέπονται από τις ίδιες αρχές. Υπάρχουν οι δυνατοί και οι αδύναμοι, οι έχοντες και οι μη έχοντες χρήματα, εξουσία, γνώση, φαντασία, μαγεία και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Τα χαρακτηριστικά που μπορεί να βρει κάποιος σε έναν άνθρωπο, θα τα βρει και στους ήρωες των βιβλίων του Sanderson που, όπως έχω καταλάβει, προσπαθεί να αποδώσει μια αλληγορική πραγματικότητα του κόσμου μας. Οι μεγάλοι πόλεμοι με μικρές ή ασήμαντες αφορμές, δεν έγιναν μόνο στη φαντασία κάποιου συγγραφέα, αλλά και στην πραγματικότητα. Αυτή η κρυμμένη ατζέντα υπάρχει κάπου στα κιτάπια των ισχυρών και φανατικών αυτού του κόσμου, όπως υπάρχει και σε αυτά των φανταστικών ηρώων. Επιφυλάσσομαι λοιπόν για περισσότερα, μέχρι την ανάγνωση του επόμενου τόμου.

 

Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

sanderson.jpgΟ Brandon Sanderson γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Μετά τις σπουδές του στη Βιοχημεία, το 2005 εξέδωσε το Elantris, ένα αυτοτελές έπος φαντασίας. Το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σημείωσε εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις. Αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή για την ανοδική πορεία του Sanderson στο συγγραφικό στερέωμα, ο οποίος μεταξύ άλλων επελέγη και για την ολοκλήρωση της μνημειώδους σειράς Ο Τροχός του Χρόνου του Robert Jordan, έργο που έφερε εις πέρας σε τρία βιβλία και τριάμισι χρόνια.

Σήμερα ο Sanderson διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και εξακολουθεί να γράφει ασταμάτητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανέκδοτο υλικό και ενημερώσεις ως προς τα τρέχοντα και μελλοντικά σχέδια του συγγραφέα, μπορείτε να επισκεφθείτε το site του, www.brandonsanderson.com

 

5 thoughts on “«Ο Δρόμος των Βασιλέων, Α’ Τόμος: Η Θρυμματισμένη Πεδιάδα» από τον Brandon Sanderson #BookReview

  1. Αυτό τελειώνω και εγω σημερα!! Είναι καταπληκτικο!!! Νιωθω οτι διαβαζω pure fantasy 😍😍😍😍😍

    1. Η γραφή του Σάντερσον είναι μαγική, αυτό που λέμε epic fantasy στο μέγιστο και ο μεταφραστής έχει κάνει εξαιρετική δουλειά! Το διάβασα πολύ γρήγορα και τώρα περιμένω τα υπολοιπα!

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.