«Η πυξίδα της μάγισσας» από τη Michelle Harrison #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Μετά το «Μια στάλα μαγεία» που διάβασα πέρυσι, μαγεύτηκα από τη γραφή της Michelle Harrison τόσο πολύ που ανυπομονούσα να κυκλοφορήσει και το επόμενο βιβλίο της σειράς και να δω σε τι περιπέτειες μπλέκουν και πάλι οι αδερφές Γουίντερσινς!

Αυτή τη φορά η ιστορία μας ξεκινάει με την ιστορία μιας μονόφθαλμης μάγισσας που βάλθηκε να βάζει τρικλοποδιές στους άπληστους και να επιβραβεύει τους άξιους. Μια ιστορία με διδακτικό νόημα που ήταν γνωστή στο Κρουστόουν και που και οι τρεις αδερφές είχαν ακούσει πολλές φορές από τον πατέρα τους. Με τα χρόνια και από περιοχή σε περιοχή, η ιστορία της μάγισσας άλλαζε, τα μαγικά αντικείμενα ήταν διαφορετικά και οι άπληστοι αλλά και άξιοι το ίδιο, όμως το νησί της και το κοράκι της παρέμεναν σταθερή αξία. Όπως και η πέτρα με την τρύπα στη μέση.

Η οικογένεια Γουίντερσινς έχει βάλει σκοπό να πουλήσει το Πόουτσερς Πόκετ και να μετακομίσει κάπου αλλού. Όμως αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις! Το Κροουστόουν δεν είναι και το πιο ευχάριστο μέρος του κόσμου και το γεγονός ότι πολύ κοντά του υπάρχει το Μετάνιωμα, το νησί που φιλοξενεί τον μεγάλο Πύργο φυλακή, δεν το κάνει καθόλου ελκυστικό. Έτσι, όταν πρόκειται να έρθουν υποψήφιοι αγοραστές όλα είναι στη θέση τους, τα κορίτσια φοράνε τα καλά τους και προσπαθούν να έχουν αξιοπρεπή εμφάνιση. Εν τω μέσω μιας τέτοιας νύχτας η μικρότερη αδερφή, η Τσάρλι, θα βγει στην αυλή με σκοπό να θάψει ένα πουλάκι που δεν είχε καλή τύχη. Εκεί, θα βρει ένα κορίτσι που χρειάζεται βοήθεια. Όταν η Μπέτι, η μεσαία αδερφή θα βρει τα δυο κορίτσια μες στη νύχτα, ενώ ο κίνδυνος παραμονεύει –δυο δραπέτες το έσκασαν και οι φύλακες ψάχνουν όλο το Κροουστόουν για να τους βρουν–  θα τις τραβήξει και τις δύο μέσα στο Πόουτσερς Πόκετ και μια περιπέτεια θα ξεκινήσει και πάλι για τις αδερφές! Αυτή τη φορά θα έχουν να κάνουν με ένα μαγικό χάρτη, ένα ταξίδι στη θάλασσα και πειρατές! Η Φλις και η Μπέτι θα προσπαθήσουν να βρουν τη μικρή αδερφή τους, Τσάρλι, που απάχθηκε από δύο απατεώνες, ενώ ταυτόχρονα θα κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τη Γουίλου, το κορίτσι που βρήκε μες στη νύχτα η Τσάρλι.

Η περιπέτεια ξεκινάει αμέσως και η ιστορία εξελίσσεται με έντονους ρυθμούς, όπως θα περίμενε κανείς από ένα βιβλίο που σκοπό έχει να τραβήξει την προσοχή νεαρών αναγνωστών. Οι τρεις αδερφές δε διαφέρουν και πολύ από τους χαρακτήρες που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο. Έχουν μόνο μεγαλώσει λιγάκι από τα προηγούμενα γεγονότα. Οι χαρακτήρες τους παραμένουν αναλλοίωτοι, έτσι δε μας κάνει εντύπωση που η Μπέτι είναι έτοιμη να κινήσει γη και ουρανό και να ταξιδέψει στα πέρατα της θάλασσας για την οικογένειά της. Και η Φλις αγαπάει την Τσάρλι και κάνει ότι μπορεί για να τη βρουν και να τη φέρουν πίσω, όμως δεν είναι τόσο γενναία όσο η Μπέτι. Προσπαθεί όμως και χρησιμοποιεί τα δικά της χαρίσματα όταν χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει και στηρίζεται στην αδερφή της. Η αδελφική αγάπη είναι το μεγάλο ατού της ιστορίας και η αειφόρος δύναμη στον κόσμο των Γουίντερσινς.

Και βέβαια το άλλο μεγάλο μάθημα είναι αυτό που παίρνουμε από τη μάγισσα της ιστορίας που αναφέρθηκε στην αρχή. Καλό είναι να αρκούμαστε με όσα έχουμε και να μη γινόμαστε άπληστοι. Να προσπαθούμε για παραπάνω, όχι όμως σε βάρος κάποιου άλλου!

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

michelle_harrisonH Michelle Harrison ζει στο Έσεξ με τον γιο της, Τζακ, και τρεις γάτες, τις Μαρμάιτ, Σόρσα και Γουίντερσινς. Το πρώτο της νεανικό μυθιστόρημα, The Thirteen Treasures, τιμήθηκε με το βραβείο των Waterstones. Ακολούθησαν τα βιβλία The Thirteen Curses και The Thirteen Secrets και παράλληλα εξέδωσε το πρίκουελ της τριλογίας με τίτλο One Wish. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο Calderdale Book of the Year για το μυθιστόρημα The Other Alice. Tο Μια Στάλα Μαγεία είναι το πρώτο της τριλογίας Οι Περιπέτειες των Γουίντερσινς. Αυτό είναι το όγδοο μυθιστόρημά της και το σίκουελ του Μια Στάλα Μαγεία. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site: www.michelleharrisonbooks.com

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.