«Ο Δρόμος των Βασιλέων, Β’ Τόμος: Ο Ψυχοπομπός» από τον Brandon Sanderson #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ο κόσμος που δημιούργησε ο Brandon Sanderson στη σειρά βιβλίων «Το Αρχείο του Θυελλόφωτος» με συνεπήρε από τις πρώτες κιόλας σελίδες του πρώτου τόμου του βιβλίου  «Ο Δρόμος των Βασιλέων» που κυκλοφορεί με υπότιτλο «Η θρυμματισμένη πεδιάδα» όπου γνωρίζουμε τα βασικά στοιχεία του κόσμου. Προχωρώντας όμως και στον δεύτερο τόμο, όπου η ιστορία συνεχίζεται και γνωρίζουμε περισσότερο τα μέρη και τους ήρωες, δεν μπορούσα να μην ενθουσιαστώ ακόμα περισσότερο από τη μοναδικότητα του κόσμου. Κι αυτό, γιατί ο συγγραφέας δε μιλάει απλά για τοπία ή για τις διάφορες δυνάμεις που μπορεί να έχει κάποιος, ούτε στέκεται μόνο στο πόσο καλός πολεμιστής είναι κάποιος. Δημιουργεί από την αρχή ζώα και φυτά με λεπτομερείς περιγραφές και συνήθειες, τοπία και πλάσματα της ξηράς και της θάλασσας, ήθη και έθιμα αρκετών πολιτισμών που πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω. Αλλά δε μένει εκεί, μιλάει για πολιτισμικά συστήματα, συνήθειες και δεισιδαιμονίες του κάθε λαού, πολιτική και φιλοσοφία, αλλά και θρησκεία. Η κοσμοπλασία του είναι μοναδική, μιας και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και όλα εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Μπορεί σε κάποιον να φαίνονται υπερβολικές τόσες πολλές λεπτομέρειες, όμως, όπως έχει αποδείξει σε όλα τα βιβλία του, δεν υπάρχει ποτέ κάτι περιττό, κάτι για να γεμίσουν οι σελίδες. Όλα, ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια εξυπηρετεί το σκοπό της.

Σε αυτόν τον τόμο ακολουθούμε κατά βάση τρεις χαρακτήρες. Τον Ντάλιναρ, που μέσα από τις εμπειρίες που έχει κατά τη διάρκεια κάθε νέας θύελλας βλέπουμε λίγο από το παρελθόν και ίσως λίγο από αυτό που επιφυλάσσει το μέλλον. Ανάλογα αν τα οράματα του Ντάλιναρ είναι προφητικά ή όχι. Αυτό το κομμάτι τουλάχιστον, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα. Ο επόμενος είναι ο Καλάντιν, ο άτυπος αρχηγός της Τέταρτης Γέφυρας και ο αγώνας του να κάνει ομάδα το πλήρωμα της Τέταρτης Γέφυρας και να σώσει όσους περισσότερους μπορεί από βέβαιο θάνατο. Μας επιφυλάσσει εκπλήξεις όμως στο επόμενο βιβλίο από ότι μπορέσαμε να δούμε εδώ και αυτό κάνει την αναμονή ακόμα πιο δύσκολη. Και ο τρίτος χαρακτήρας είναι αυτός της Σάλαν, της νέας κοπέλας που έχει αναλάβει το δύσκολο κομμάτι του να κλέψει τον Ψυχοπομπό της Τζάσναχ Κόλιν, της ισχυρότερης και σοφότερης γυναίκας του βασιλείου της Άλεθκαρ. Θα τα καταφέρει και θα βοηθήσει την οικογένειά της, ή θα μαγευτεί από όσα μπορεί να διδαχθεί κοντά στη Τζάσναχ;

Οι ιστορίες των τριών αυτών βασικών χαρακτήρων συγκλίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο εκείνο που θα δούμε περισσότερα. Όμως σίγουρα αναμένονται περισσότερα και από τους τρεις τους. Λίγη υπομονή χρειάζεται μέχρι το επόμενο βιβλίο!

 

Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

sanderson.jpgΟ Brandon Sanderson γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Μετά τις σπουδές του στη Βιοχημεία, το 2005 εξέδωσε το Elantris, ένα αυτοτελές έπος φαντασίας. Το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σημείωσε εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις. Αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή για την ανοδική πορεία του Sanderson στο συγγραφικό στερέωμα, ο οποίος μεταξύ άλλων επελέγη και για την ολοκλήρωση της μνημειώδους σειράς Ο Τροχός του Χρόνου του Robert Jordan, έργο που έφερε εις πέρας σε τρία βιβλία και τριάμισι χρόνια.

Σήμερα ο Sanderson διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και εξακολουθεί να γράφει ασταμάτητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανέκδοτο υλικό και ενημερώσεις ως προς τα τρέχοντα και μελλοντικά σχέδια του συγγραφέα, μπορείτε να επισκεφθείτε το site του, www.brandonsanderson.com

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.