Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Εσείς πως τα πάτε με τις Σχολές Μαγείας; Εγώ τις αγαπώ! Έχουν βγει όμως τόσα πολλά βιβλία που λαμβάνουν χώρα σε τέτοιες σχολές, που πλέον κάποια μοιάζουν καθαρές αντιγραφές. Ε λοιπόν το «Σχολομαντείο» δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις υπόλοιπες σχολές μαγείας που ξέρετε ή έχετε ακούσει, ούτε με τα αντίστοιχα βιβλία! Για άλλη μία φορά η Νόβικ δημιούργησε ένα μαγικό κόσμο χωρίς προηγούμενο! Ήταν το αγαπημένο μου βιβλίο για τον Ιούνιο και όχι άδικα!
Η Ελ, ή αλλιώς Γκαλάντριελ που είναι ολόκληρο το όνομά της –καμία σχέση με το γνωστό ξωτικό– φοιτά στο Σχολομαντείο, μια σχολή για έφηβους μάγους πολύ διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τα σχολεία που φοιτούν τα υπόλοιπα παιδιά. Στο Σχολομαντείο δεν υπάρχουν δάσκαλοι, αλλά υπάρχει πολλή μαγεία παντού καθώς και πολλοί κίνδυνοι. Καλό είναι να έχει κανείς φίλους και συμμάχους, όμως η Ελ δεν τα πάει και πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα. Σε όλη της τη ζωή οι άνθρωποι γύρω της δεν τη συμπαθούσαν και προσπαθούσαν να την αποφύγουν. Κάτι τέτοιο γίνεται κι εδώ. Όμως υπάρχουν κάποια άτομα με τα οποία συνήθως κυκλοφορεί στις σκάλες και τους διαδρόμους και έτσι μπορεί να αισθάνεται κάποια σχετική ασφάλεια. Γιατί ανά πάσα στιγμή οι μαθητές μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τα μοχθηρά τέρατα που κρύβονται στα φρεάτια, τους υπονόμους ή ακόμη και κάτω από τις σκάλες.
Αυτά τα τέρατα έχει βαλθεί να εξαφανίσει ο Ωρίωνας Λέικ που έχει γίνει ο ήρωας του σχολείου. Και αυτό ακριβώς είναι που εκνευρίζει την Ελ, γιατί, ενώ θα μπορούσε να επιδείξει τις πραγματικές της δυνάμεις και όλα αυτά τα τρομακτικά που θα μπορούσε να κάνει, έχει γίνει ένα ακόμη από τα άτομα που έχει σώσει ο Ωρίωνας. Ότι και να γίνει όμως, η Ελ έχει ορκιστεί ότι θα βγει ζωντανή από το σχολείο! Δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα και κανένα να μπει στο δρόμο της!
Κάπως έτσι ξεκινάει το βιβλίο και μας εισάγει σε ένα σύστημα μαγείας πολύ διαφορετικό από όσα έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα. Οι δυνάμεις που έχουν οι μάγοι είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει, αν και χρησιμοποιούν ξόρκια ή επωδούς όπως οι παλιοί κλασικοί μάγοι που ξέραμε. Οι μαθητές της σχολής μαθαίνουν γλώσσες για να μπορέσουν να μάθουν ξόρκια σε περισσότερες γλώσσες, μαθαίνουν αλχημεία για να αλλάζουν τα στοιχεία και να δημιουργούν οτιδήποτε μπορεί να τους χρειαστεί. Και όπως στον έξω κόσμο, ή στο δικό μας κόσμο, έτσι και στο Σχολομαντείο και τον κόσμο των μάγων υπάρχουν κάποιες φατρίες, κάποιες ομάδες μάγων στις οποίες προσπαθούν οι περισσότεροι να μπουν για να είναι ασφαλείς, να έχουν συμμάχους και τη δύναμη που μπορεί να χρειαστούν για να κάνουν τα μαγικά τους ή για να αμυνθούν.
Γεμάτο περιπέτεια και με γλαφυρές περιγραφές των εχθρικών όντων, η Νόβικ μας παρασέρνει σε ένα κόσμο με πολύ μαγεία και καθόλου, σχεδόν, ρομάντζο. Έχουμε μια ηρωίδα που στην ουσία είναι αντι-ηρωίδα, ένα ήρωα και ένα τέλος που μας αφήνει σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι το επόμενο βιβλίο! Το βιβλίο έγινε γρήγορα ένα από τα αγαπημένα μου και ένα από αυτά που ολοκλήρωσα σε πολύ λίγο χρόνο σε σχέση με το μέγεθός του, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.
Εδώ να προσθέσω πως έγινε καταπληκτική δουλειά στη μετάφραση από την κυρία Βούλα Αυγουστίνου, χάρη στην οποία απόλαυσα τόσο πολύ την ανάγνωση, περισσότερο ίσως από το αν το διάβαζα στο πρωτότυπο.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Ναόμι Νόβικ (Naomi Novik) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε ακούγοντας πολωνέζικα παραμύθια και διαβάζοντας Τόλκιν (ήδη από 6 ετών). Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Ο Δράκος της Αυτού Μεγαλειότητας, εκδόθηκε το 2006 και μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες. Κέρδισε το βραβείο John W. Campbell για τον Καλύτερο Νέο Συγγραφέα καθώς και τα βραβεία Compton Crook και Locus για το Καλύτερο Πρώτο Μυθιστόρημα. Ζει στη Νέα Υόρκη. Επίσης το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Nebula για το μυθιστόρημα Uprooted.