«Τα πουλιά της Μπανγκόκ» από τον Manuel Vazquez Montalban #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ο Πέπε Καρβάλιο είναι ένας από τους πιο γνωστούς λογοτεχνικούς ιδιωτικούς ντετέκτιβ και αυτή είναι η έκτη περιπέτειά του.

Λατρεύει να τρώει και να μαγειρεύει, εφευρίσκοντας νέες συνταγές βασισμένες στα ταξίδια του και στις γαστρονομικές του ανησυχίες. Του αρέσει το καλό κρασί και το ουίσκι. Όποτε έχει κέφι κάνει το τραπέζι στον φίλο και λογιστή του, Φουστέρ, συνοδεύοντας το γεύμα με μια φωτιά στο τζάκι που έχει ανάψει χρησιμοποιώντας ένα από τα αμέτρητα βιβλία της βιβλιοθήκης του. Είναι προσεκτικός στη δουλειά του, καθόλου αλαζόνας, όπως πολλοί συνάδερφοί του, αν και το έχει εύκολο κι αυτός να βρει μια γυναικεία συντροφιά, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πολλούς άλλους συναδέλφους του όπως διαβάζουμε στα διάφορα μυθιστορήματα.

Αυτή τη φορά ασχολείται με δύο τρεις υποθέσεις ή έστω προσπαθεί να ασχοληθεί. Έχει μια δουλειά που ολοκληρώνεται στην αρχή του βιβλίου και η οποία λαμβάνει χώρα στη Βαρκελώνη, που είναι και η βάση του. Στην ίδια πόλη συμβαίνει μια δολοφονία που φαίνεται ενδιαφέρουσα και ο Πέπε προσπαθεί να πλησιάσει τους εμπλεκόμενους, μάρτυρες ή και υπόπτους, μήπως και κάποιος του αναθέσει την εξιχνίαση του εγκλήματος. Δεν είναι και πολύ τυχερός στην προσπάθειά του όμως έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πως πλησιάζει τους υποψήφιους πελάτες του. Παράλληλα, μια φίλη του που της έχουν πέσει πολλά, αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι με γκρουπ στην Ταϊλάνδη. Πότε πότε του τηλεγραφεί για να τον ενημερώσει για το πως περνάει μέχρι που μια μέρα το τηλεγράφημα που φτάνει δεν είναι ευχάριστο και ανέμελο, αλλά φανερώνει κάτι διαφορετικό. Η Τερέσα ζητάει τη βοήθειά του καθώς βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Καρβάλιο θα προσπαθήσει να εντοπίσει τους συγγενείς της Τερέσα ώστε να τους ενημερώσει για την κατάστασή της και εκείνοι με τη σειρά τους να στραφούν στο Ισπανικό προξενείο στην περιοχή για βοήθεια. Εν τέλει, ο Πέπε Καρβάλιο θα ταξιδέψει ως την Μπανγκόκ ψάχνοντας τα ίχνη της Τερέσα.

Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται σε Βαρκελώνη και Ταϊλάνδη, ισόποσα θα έλεγε κανείς κατανεμημένο και στις δύο περιοχές. Ο αναγνώστης γνωρίζει ή αναθυμάται τον μπον βιβέρ ντετέκτιβ στο πρώτο μισό και έτσι ξέρει πάνω κάτω τι να περιμένει στο δεύτερο μισό του βιβλίου. Καλό φαγητό, ενδιαφέρουσες συνταγές, καλό κρασί και καλή παρέα όποτε αυτό είναι δυνατόν. Ο Καρβάλιο δε δουλεύει τσάμπα όμως θα προσπαθήσει και να αξιοποιήσει ένα μακρινό ταξίδι που δεν κάνει κανείς κάθε μέρα. Στην αναζήτησή του θα βρεθεί μέχρι και στο Κο Σαμούι, που εκείνη την εποχή, τη δεκαετία του ‘80, δεν είχε τον τουρισμό που έχει σήμερα, δεν ήταν καν τουριστικός προορισμός!

Στις σελίδες του βιβλίου θα διαβάσει κανείς για τις ομορφιές και τις πλατείες της Βαρκελώνης. Θα διαβάσει όμως και για μια Μπανγκόκ που δεν ξέρω αν συναντά κανείς ακόμη και τώρα. Θα μπορούσε πάντως να είναι η ίδια πόλη, ακόμα και τόσα χρόνια μετά, μιας και όλα αυτά που ακούμε για τον σεξοτουρισμό στην εξωτική πόλη δεν έχουν εκλείψει. Ελπίζω να έχουν τουλάχιστον μειωθεί όμως. Ο Καρβάλιο μας ξεναγεί στα στενά και σκοτεινά σοκάκια της καθώς επίσης και στους κήπους και τις ομορφιές της. Ο υπόκοσμος υπάρχει σε όλα τα μέρη του κόσμου και δεν είναι προνόμιο της Μπανγκόκ της δεκαετίας του ‘80, όπως επίσης και οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί, πολιτικοί και γενικότερα οι έχοντες εξουσία.

Ένα ταξίδι λιγάκι διαφορετικό από τα άλλα.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Manuel Vazquez Montalban (Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν) γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1939 κι έζησε έντονα τη βαρβαρότητα της δικτατορίας του Φράνκο. Στο έργο του, ακόμα και στα αστυνομικά του μυθιστορήματα, παραμονεύουν σε δεύτερο πλάνο οι ιδέες του, οι ανησυχίες του για το μέλλον, όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και όλου του κόσμου. Έφυγε ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2003, περιμένοντας μια πτήση στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Ο πρόωρος θάνατός του άφησε ορφανό τον διασημότερο ήρωά του, τον ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο, ο οποίος πρωταγωνιστεί στα αστυνομικά του μυθιστορήματα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία διεθνώς. Εκτός από τα βιβλία της σειράς Πέπε Καρβάλιο, ο Μονταλμπάν δημοσίευσε ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα και δοκίμια.
Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το βραβείο Planeta για τις Θάλασσες του Νότου, με το Grand Prix αστυνομικής λογοτεχνίας, με το Εθνικό βραβείο Ισπανικών Γραμμάτων και με το διεθνές βραβείο Grinzane-Cavour για την προσφορά του στην παγκόσμια λογοτεχνία. Περισσότερα για τον Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλµπάν και τα βιβλία του θα βρείτε στον δικτυακό τόπο www.vespito.net

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.