«Ο Δρόμος της Εξορίας» (Η εποχή των θρύλων #2) από τον Γρηγόρη Κ. Δημακόπουλο #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ολοκληρώνοντας την «Κόκκινη Αυγή» ζήτησα από το συγγραφέα ένα χάρτη για αυτόν τον τόσο υπέροχο, τόσο μεγάλο και τόσο τρομακτικό κόσμο που είχε δημιουργήσει. Δεν ήμουν η πρώτη που το ζητούσε αυτό, ήμουν όμως τυχερή γιατί στο δεύτερο βιβλίο υπάρχει χάρτης και μάλιστα αρκετά λεπτομερής και σε πολλές εκδοχές! Στη μια του αποτύπωση βλέπουμε ολόκληρο των κόσμο, η έστω τον γνωστό κόσμο. Στις άλλες δύο, έχουμε μια πιο λεπτομερή αποτύπωση των βασικών ηπείρων και των περιοχών που μας ενδιαφέρουν. Βλέπουμε δηλαδή όλα αυτά τα σημεία από τα οποία περνούν οι ήρωες του βιβλίου και έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε αρκετά καλύτερα τόσο τη μορφολογία του εδάφους, όσο και τις αποστάσεις που αυτοί καλύπτουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο συγγραφέας έχει συντάξει και ένα ευρετήριο ονομάτων για να διευκολύνει όσους αναγνώστες δυσκολεύονται με τα πολλά ονόματα ή μπορεί να μη θυμούνται κάποια ονόματα που συναντήσαμε στο πρώτο βιβλίο.

Ξεκινώντας το δεύτερο βιβλίο μέρες μόλις από όταν τελείωσα το πρώτο, είναι σαν να μην έχω φύγει ποτέ από τη Γη της Εξορίας. Η καταδίωξη συνεχίζεται καθώς, μετά από όσα έχουν συμβεί στο πρώτο βιβλίο, για τον Λίαμ και τον Χόουπ δεν έχουν και αλλάξει πολλά, παρά μόνο ότι πλέον δεν είναι μόνοι τους. Στο ταξίδι τους στην αφιλόξενη γη, έχουν πλέον συντρόφους που θα τους φανούν πολύτιμοι. Με το Εβένινο Τάγμα στο κατόπι τους, οι ήρωές μας θα προσπαθήσουν να διαφύγουν στην Έον, όμως για να το κάνουν θα πρέπει να αλλάξουν τα αρχικά τους σχέδια και αντί για το πέρασμα των Φυλάκων, θα αναγκαστούν να διασχίσουν τα έγκατα της Γης και τη Μαύρη Φλέβα, την υπόγεια φυλακή των Αρχαίων. Το ταξίδι τους δε θα γίνει πιο εύκολο. Το αντίθετο μάλιστα, θα βρεθούν μπροστά σε πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από ότι είχαν ποτέ φανταστεί.

Από την άλλη, ο διώκτης τους, ο Βέιλαν θα αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητές του και θα εγκαταλείψει την Ιμάρ για να προβεί στη δική του αναζήτηση. Αυτή τη φορά θα αναζητήσει την αλήθεια και τον τρόπο που θα τον βοηθήσει να αναζητήσει το αγαπημένο πρόσωπο που έχει απαχθεί. Βαθιά κρυμμένα μυστικά θα αποκαλυφθούν στο τέλος της αποστολής και ο Βασιλιάς της Ιμάρ θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για το μέλλον ολόκληρου του κόσμου.

Όπως λοιπόν είναι φανερό, στο δεύτερο αυτό μέρος της τριλογίας υπάρχει σημαντικά περισσότερη δράση από το πρώτο βιβλίο. Η καταδίωξη δυνητικά οδηγεί και σε περισσότερα εμπόδια, όπως και το γεγονός πως δεν είναι πλέον μόνο οι δυο τους, πατέρας και γιος, αλλά έχουν και συντρόφους, είναι σαν να οδηγεί σε ακόμα περισσότερες επιλογές και σε ακόμα περισσότερες δυσκολίες. Χάρη στους συντρόφους τους όμως, έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες, αλλά και να μάθουν καινούρια πράγματα. Και φυσικά, μαζί με αυτούς κι εμείς. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς τα αποσπάσματα που ο Χόουπ διδάσκεται από τον μέντορά του. Είναι αυτά ακριβώς τα σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη της κοσμοπλασίας με αναφορές στο παρελθόν, την ιστορία και τα επιτεύγματα του τόπου. Σε αυτά ακριβώς τα σημεία είναι φανερή η έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας ώστε να μπορέσει να αποδώσει με αληθοφάνεια όλα αυτά τα στοιχεία και τα φαινόμενα που απαρτίζουν τον κόσμο που έχτισε.

Δεν μπορώ να ξέρω πόσοι αναγνώστες θα εκτιμήσουν τα σημεία που ο συγγραφέας παρασύρεται στην περιγραφή του κόσμου και της ιστορίας του, όμως δεν μπορεί να μην εκτιμήσουν τη γραφή του η οποία παραμένει χαρακτηριστικά μοναδική και με τον προσωπικό χαρακτήρα του Γρηγόρη Δημακόπουλου. Μπορεί και ο ίδιος, όπως και ο αγαπημένος του Τόλκιν, να στέλνει τους ήρωές του κάτω από το βουνό, στα έγκατα της γης, οι παγίδες όπως που αυτοί αντιμετωπίζουν είναι πολύ διαφορετικές και πρωτότυπες και ο τρόπος που ξεπερνούν κάθε εμπόδιο, αντικατοπτρίζει τον κόσμο τους, τους ίδιους τους ήρωες και τις ικανότητές τους.

Διαβάζοντας το «Δρόμο της Εξορίας» συνδέθηκα ακόμα περισσότερο με κάποιους χαρακτήρες, κατανόησα καλύτερα κάποιους άλλους και λάτρεψα μερικά από τα πλάσματα του βιβλίου. Αυτό που εκτίμησα δεόντως είναι η φαντασία του συγγραφέα και η εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει! Και τώρα τι άλλο να ζητήσω παρά μόνο το τρίτο βιβλίο! Είναι μακριά η ημερομηνία έκδοσής του άραγε;

 

Εκδόσεις Πηγή

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Γρηγόρης Κ. Δημακόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός που ζει κι εργάζεται στην Καρδίτσα. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1980, μα έχει καταγωγή από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Σπούδασε στο Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκης, την περίοδο 2000-2006, όπου και εδραιώθηκε η ιδιαίτερη αγάπη του για τη συμπρωτεύουσα. Από πολύ μικρή ηλικία καλλιεργήθηκε μέσα του το ενδιαφέρον του για τη λογοτεχνία, κυρίως μετά την επαφή του με την Ιστορία Χωρίς Τέλος του Μιχαήλ Εντέ και τα έργα του Ιούλιου Βερν.

Νεαρός ακόμη, ανακαλύπτει το πάθος του για την αστροφυσική, ένα πάθος που γεννήθηκε διαβάζοντας αποσπάσματα από παλαιούς τόμους του Ανεξήγητου και τα διάφορα συγγράμματα εκλαϊκευμένης επιστήμης που ανακάλυπτε κατά καιρούς στην αγέραστη, μυστηριώδη, άκρως συναρπαστική βιβλιοθήκη του παππού του.

Στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκε η αγάπη του για την κλασική λογοτεχνία και τη λογοτεχνία του φανταστικού. Αγαπημένο του βιβλίο είναι το Σιλμαρίλλιον, του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν.

Η τριλογία φαντασίας «Η Εποχή των Θρύλων» είναι ένα έργο που δουλεύει εντατικά τα τελευταία έξι χρόνια. Το βραβευμένο διήγημα «Το εκκρεμές», ήταν το πρώτο έργο του που είδε το φως της έκδοσης, λαμβάνοντας την τρίτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φαντασία 2018, στα πλαίσια του φεστιβάλ Fantasmagoria της Θεσσαλονίκης (Έπος της Φαντασίας ΙΙ, Εκδόσεις iWrite, 2018).

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.