«Ήμασταν ψεύτες» από την Emily Lockhart #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας, το «Ήμασταν ψεύτες» είναι ένα βιβλίο που ή θα το αγαπήσεις ή θα το μισήσεις. Σε πολλούς φάνηκε ανούσιο, χωρίς φαντασία ή ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Δεν είμαι ανάμεσα σε αυτούς τους αναγνώστες. Μπορεί να μην το λάτρεψα, όμως είναι ένα βιβλίο που διάβασα ευχάριστα και πολύ πολύ γρήγορα!

Το Μπίτσγουντ είναι ένα ιδιωτικό νησί λίγο πιο ανατολικά από το Μάρθας Βίνεγιαρντ της Μασαχουσέτης, κοντά στη Βοστώνη. Το Μπίτσγουντ είναι ένα νησί που δημιούργησε η συγγραφέας οπότε μην ψάξετε να το βρείτε σε κάποιο χάρτη. Το Μπιτσγουντ είναι το νησί που αγόρασε ο Χάρις Σινκλέρ για την οικογένειά του. Ο Χάρις και η Τίπερ Σινκλέρ είναι η καρδιά της οικογένειας Σινκλέρ, μιας από τις πιο παλιές οικογένειες της Αμερικής και είναι περήφανοι για την καταγωγή τους και τις τρεις κόρες τους. Στο αγαπημένο τους νησί, όπου περνούν κάθε καλοκαίρι μακριά από τη Βοστώνη υπάρχει το αρχοντικό τους σπίτι αλλά και ένα σπίτι για κάθε κόρη τους. Όπως τα έφερε η τύχη, η μικρότερη κόρη έκανε και το πρώτο και μεγαλύτερο εγγόνι των Σινκλέρ, την Κέιντενς, που είναι και η αφηγήτρια της ιστορίας μας.

Η Κέιντενς είχε ένα κάποιου είδους ατύχημα το οποίο εκτός από τραύματα στο κεφάλι της προκάλεσε και μερική απώλεια μνήμης. Αυτό συνέβη το καλοκαίρι των δεκαπέντε της χρόνων. Από τότε η Κέιντενς δεν μπορεί να θυμηθεί τι έχει συμβεί και η ζωή της έχει αλλάξει τόσο δραματικά. Πλέον περνάει το χρόνο της ανάμεσα σε καλές μέρες και σε μέρες με ημικρανίες και φοβερό πόνο. Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τα φάρμακα που προσπαθούν να της απαλύνουν τον πόνο. Από τη χρονιά του ατυχήματός της δεν έχει ξαναπάει στο Μπίτσγουντ των παιδικών της χρόνων, όμως φέτος θα το επισκεφτούν με τη μητέρα της έστω και για τέσσερις μόνο εβδομάδες αν όχι για ολόκληρο το καλοκαίρι. Στο μέρος αυτό πέρναγε φανταστικά μαζί με τα ξαδέρφια της Μίρεν και Τζόνι και τον Γκατ. Οι τέσσερίς τους ήταν οι Ψεύτες, αν και ποτέ δε μάθαμε γιατί λέγονταν έτσι. Ήταν όμως όλοι συνομήλικοι, ο Τζόνι ήταν μόλις τρεις εβδομάδες μικρότερος από την Κέιντενς, και έκαναν φανταστική παρέα!

Κάπως έτσι ξεκινάει το βιβλίο, με την Κέιντενς δεκαοχτώ χρονών πλέον και με αρκετές αναδρομές στο παρελθόν ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την οικογένεια Σινκλέρ. Από τις περιγραφές είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για να κλασσική οικογένεια πλουσίων που θέλει να φαίνεται καταπληκτική προς τους έξω και που ουσιαστικά είναι τόσο δυσλειτουργική. Η δομή της είναι πατριαρχική, με αρχηγό της οικογένειας τον Χάρις Σινκλέρ, ο οποίος δεν ξεχνά να υπενθυμίζει στις κόρες του, στα εγγόνια του αλλά και σε όσους έρχονται σε επαφή με την οικογένεια, ποιος κάνει κουμάντο και ποιος έχει την περιουσία και τη δύναμη. Και φυσικά, όταν η Τίπερ φεύγει από το κάδρο, η κόλλα που κράταγε αυτή την οικογένεια δεμένη διαλύεται και αρχίζουν οι καυγάδες για την περιουσία και τα ακίνητα και ποιο εγγόνι θα έπρεπε να κληρονομήσει τον παππού.

Τα προβλήματα της οικογένειας Σινκλέρ τα αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πατριαρχία, η φίμωση, η αδυναμία λήψης αποφάσεων, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η απληστία και η καταπίεση που βιώνει η οικογένεια Σινκλέρ είναι κάποια από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο. Όλα αυτά τα βλέπουμε μέσα από τα μάτια της ηρωίδας και πως οι τέσσερις φίλοι, οι Ψεύτες, τα εκλάμβαναν. Είναι ένα βιβλίο που περνάει τον αναγνώστη μέσα από πολλά συναισθήματα, καθώς είναι πολύ εύκολο να δεθεί τόσο με την ηρωίδα, όσο και με ολόκληρη την παρέα των Ψευτών. Μπορεί να αναγνωρίσει στοιχεία από τη δική του οικογένεια, ή από το δικό του περιβάλλον, ίσως όχι ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο λόγω του πλούτου της συγκεκριμένης οικογένειας.

Οι Ψεύτες κατάφεραν να μου προκαλέσουν αρκετά συναισθήματα και εκεί προς το τέλος, η ανατροπή και η αποκάλυψη είναι που θα προκαλέσουν τα περισσότερα. Όταν η Κέιντενς ξαναβρεί τη μνήμη της και ο αναγνώστης μάθει επιτέλους την αλήθεια, δε θα μείνει ασυγκίνητος.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Emily Lockhart έχει γράψει τα βιβλία Ήμασταν Ψεύτες και Genuine Fraud (Γνήσια Απάτη) που ήταν μπεστ σέλερ στη λίστα των New York Times. Άλλα βιβλία της είναι τα Fly on the Wall, Dramarama, The Disreputable History of Frankie Landau-Banks και η τετραλογία Ruby Oliver Quartet: The Boyfriend List, The Boy Book, The Treasure Map of Boys, Real Live Boyfriends. Μπορείτε να την επισκεφθείτε στη διεύθυνση emilylockhart.com και να την ακολουθήσετε στο @elockhart στο Twitter.
 

One thought on “«Ήμασταν ψεύτες» από την Emily Lockhart #BookReview

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.