«Ατσαλόκαρδος» από τον Brandon Sanderson #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Δεν ξέρω αν εγώ είμαι θετικά προκατειλημμένη με τη γραφή του Brandon Sanderson ή αυτός είναι ένας απίστευτα ταλαντούχος συγγραφέας. Θα προτιμήσω το δεύτερο όμως που με βολεύει κιόλας!

Ο «Ατσαλόκαρδος» είναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας λιγάκι διαφορετικής από όσα βιβλία του συγγραφέα είχα διαβάσει μέχρι τώρα. Είναι ένα δυστοπικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που στις σελίδες του κυκλοφορούν σούπερ ήρωες. Ελπίζω να το έθεσα σωστά! Πριν από δέκα χρόνια ήρθε ο Όλεθρος στον κόσμο. Εμφανίστηκε με μια λάμψη στον ουρανό και χάρισε υπερφυσικές δυνάμεις σε κάποιους ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί κανείς δεν ξέρει πως επιλέχθηκαν για να λάβουν τις δυνάμεις, ούτε όμως και έχουν όλοι τις ίδιες ικανότητες. Κάποιοι τους λάτρεψαν σαν σωτήρες και κάποιοι τους μίσησαν. Τους ονόμασαν Επικούς.

Οι Επικοί δεν είναι όμως αυτό που θα περίμενε κανείς να είναι. Δεν είναι οι υπερήρωες όπως ο Σούπερμαν ή ο Σπάιντερμαν που πολεμούν για το καλό του κόσμου και της ανθρωπότητας. Οι ικανότητές τους έβγαλαν από μέσα τους το χειρότερό τους εαυτό. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη και εξουσία και να τους λατρεύουν οι άνθρωποι σαν θεούς. Από τη δημιουργία τους και έπειτα ο κόσμος έχει περιπέσει σε μια κατάσταση ανομίας και αναρχίας. Σε κάποια μέρη επικρατεί το απόλυτο χάος, όπου η εγκληματικότητα θερίζει τους απλούς και ανυπεράσπιστους ανθρώπους, αλλά και τους Επικούς που πολεμούν μεταξύ τους για την επικράτηση του πιο ισχυρού. Σε άλλα πάλι, όπως στο πρώην Σικάγο, την εξουσία έχουν αναλάβει οι Επικοί, με επικεφαλής τον Ατσαλόκαρδο και υπάρχει μια κάποια τάξη πραγμάτων. Κανείς δεν είναι ασφαλής, όμως δεν κινδυνεύει στο ίδιο ποσοστό όσο σε άλλες πολιτείες της Αμερικής. Το Νιουκάγο είναι πλέον μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές στη Βόρεια Αμερική.

Όμως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που παλεύουν ενάντια στους δυνάστες που ονομάζονται Επικοί. Αυτοί είναι οι Τιμωροί, μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύει υπόγεια και ανακαλύπτοντας τα αδύναμα στοιχεία του κάθε Επικού τα χρησιμοποιούν για να τον καταστρέψουν. Για αυτά τα άτομα έχει ακούσει και έχει διαβάσει πολλά ο νεαρός Ντέιβιντ. Ο Ντέιβιντ που αναγκάστηκε να μεγαλώσει μόνος του όταν ο Ατσαλόκαρδος δολοφόνησε τον πατέρα του. Ήταν λίγο μετά την άφιξη του Ατσαλόκαρδου στο Σικάγο, όταν ο Ντέιβιντ ήταν ακόμα μικρό παιδί. Έκτοτε, ο Ντέιβιντ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μελετά τους Επικούς και να καταστρώνει το σχέδιο εκδίκησής του. Είναι σίγουρος πως ο Ατσαλόκαρδος δεν είναι άτρωτος όπως όλοι πιστεύουν. Εκείνη τη μέρα που έχασε τον πατέρα του, ο μικρός Ντέιβιντ είδε τον Ατσαλόκαρδο να ματώνει κι αυτό του δίνει ελπίδες.

Όλο το βιβλίο κυλά με κινηματογραφικό ρυθμό και με πολλές σκηνές μάχης. Καταρχήν οι ικανότητες που έχουν οι Επικοί είναι πολλές και διάφορες, καλά σκηνοθετημένες όμως ώστε να δίνουν αρκετά διαφορετικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Ο κυρίαρχος Επικός θυμίζει λίγο Σούπερμαν, αν και δεν έχει όλες του τις δυνάμεις, ενώ οι υπόλοιποι είναι τελείως διαφορετικοί και με ευφάνταστες ικανότητες. Ο Νυχτοκράτης για παράδειγμα μου έβγαζε στοιχεία σούπερ ηρώων που συναντάμε σε κόμικς, με την καλή έννοια.

Από την άλλη η ομάδα των Τιμωρών, στην οποία προσπαθεί να εισχωρήσει ο Ντέιβιντ, είναι μια πολύ απίθανη ομάδα! Αρχηγός τους είναι ένας μεσήλικας επιστήμονας ενώ την ομάδα αποτελούν δύο γυναίκες και δύο άντρες. Οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι, όμως το μυαλό της ομάδας είναι γυναίκα, κάτι που το κάνει ακόμα πιο προσιτό κι ενδιαφέρον, μιας και ο συγγραφέας δείχνει πως μια ομάδα ανταρτών στην ουσία, σέβεται την άποψη μιας γυναίκας. Η δεύτερη γυναίκα είναι μάχιμη όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Δηλαδή, οι χαρακτήρες του μοιράζονται και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα στα οποία θεωρούνται καλές οι γυναίκες ή οι άντρες. Υπάρχει δημοκρατία και ισότητα. Και ένας τύπος που προσπαθεί να κάνει χιούμορ με ένα δικό του μοναδικό τρόπο.

Το τέλος του ήταν ανατρεπτικό! Όχι γιατί δεν περίμενε κανείς αυτό που συνέβη με τον Ατσαλόκαρδο, αλλά η αποκαλύψεις για την ομάδα έπεσαν βροχή η μία μετά την άλλη. Κάποια πράγματα τα υποψιαζόμουν μέχρι ένα βαθμό, όμως ο Sanderson κατάφερε και πάλι να με εκπλήξει και χαίρομαι γι’ αυτό!

Ήταν μια υπέροχη συνανάγνωση με την αγαπημένη μου Μαρία με την οποία συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε και με τα επόμενα βιβλία!

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Brandon Sanderson είναι ο δημιουργός της τριλογίας Ομιχλογέννητοι, που σημείωσε διεθνώς τεράστια εκδοτική επιτυχία. Είναι επίσης ο συγγραφέας που επιλέχτηκε για να ολοκληρώσει τη σειρά Ο Τροχός του Χρόνου, του Robert Jordan. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι πέντε γλώσσες κι έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ζει και εργάζεται στη Γιούτα των ΗΠΑ.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.