«Η αυτοκρατορία που καταρρέει» από τον John Scalzi #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Είχα διαβάσει κι άλλη φορά βιβλίο του Σκάλζι οπότε όταν είδα ότι θα κυκλοφορούσε μια νέα τριλογία του στα Ελληνικά, όπως ήταν φυσικό ενθουσιάστηκα! Βέβαια αυτό είναι μόλις το πρώτο βιβλίο, όμως είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν και τα υπόλοιπα και θα μπορέσω να δω πως προχωράει η ιστορία! Ποια είναι η ιστορία; Διαβάστε παρακάτω!

Βρισκόμαστε αρκετά χρόνια στο μέλλον. Σε αυτή την πραγματικότητα, η Γη έχει πλέον ξεχαστεί και ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει μετοικίσει στο διάστημα. Ελάχιστες περιπτώσεις πλανητών υπάρχουν που να είναι εφικτή η ζωή όπως στη Γη και αυτές βρίσκονται πάρα πολύ μακριά μεταξύ τους. Οι ανθρώπινες αποικίες είναι κατά βάση οικοσυστήματα που δημιουργήθηκαν πάνω από την επιφάνεια κάποιων πλανητών ή και στο υπέδαφος αυτών, μιας και η ίδια η ατμόσφαιρα των εν λόγω πλανητών δεν επιτρέπει τη ζωή. Όμως η επιβίωση της ανθρωπότητας δε θα ήταν εφικτή όπως είναι τώρα αν τα διάφορα οικοσυστήματα δεν είχαν κάποιο τρόπο να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Καθώς όμως το σύμπαν μας το διέπουν οι νόμοι της φυσικής, το ταξίδι σε ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτή του φωτός δεν είναι εφικτές. Ευτυχώς όμως για την ανθρωπότητα ανακαλύφθηκε η Ροή. Η Ροή είναι ουσιαστικά το μέσο για να ταξιδέψει κανείς από έναν κόσμο σε έναν άλλο. Η Ροή είναι ένα εξωδιαστασιακό πεδίο, την είσοδο στο οποίο μας επιτρέπουν κάποια σημεία χωροχρόνου που ονομάζονται αμμοσύρτες. Υπάρχουν συγκεκριμένες αμμοσύρτες εισόδου και εξόδου στη Ροή σε στατικά σημεία που επιτρέπουν πρόσβαση σε κάποιο ρεύμα, σε κάποια κατεύθυνση δηλαδή. Κάθε ρεύμα έχει μία μόνο κατεύθυνση, η οποία δεν αλλάζει και άρα για να πάει ένα αστρόπλοιο από τον Κόμβο, που όπως λέει και το όνομά του, είναι και ο κόμβος σύγκλισης των περισσότερων ρευμάτων της ροής, προς το Τέλος, που είναι και ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης του συστήματος της Αλληλεξάρτησης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο ρεύμα Ροής που μπορεί να πάρει μέχρι και εννέα μήνες και για να επιτρέψει πίσω στον Κόμβο, θα χρειαστεί ίσως τον αντίστοιχο χρόνο μέσω ενός άλλου ρεύματος αυτή τη φορά που έχει την αντίθετη κατεύθυνση. Η Αλληλεξάρτηση είναι η Αυτοκρατορία που κρατάει όλα αυτά τα συστήματα ενωμένα και εξασφαλίζει την επιβίωση της ανθρωπότητας στο διάστημα.

Τι γίνεται όμως όταν η Ροή αρχίζει να μεταβάλλεται και να παρουσιάζει ανωμαλίες στα διάφορα ρεύματα; Όπως είχε συμβεί και πριν από πάρα πολλά χρόνια, μια χιλιετία τουλάχιστον νωρίτερα, ένα ολόκληρο σύστημα είχε αποκοπεί από την Αλληλεξάρτηση μιας και το ρεύμα της Ροής από και προς τον κόσμο αυτό είχε κλείσει. Τότε μια αυτοκράτειρα είχε δολοφονηθεί γιατί δεν είχε κάνει αρκετά για να σώσει εκείνον τον κόσμο. Τώρα μια νέα αυτοκράτειρα έρχεται σε παρόμοια θέση και θα προσπαθήσει να σώσει ότι μπορεί. Στο πλευρό της θα είναι ένας επιστήμονας της Ροής και η κόρη της μητριάρχισσας μιας εμπορικής συντεχνίας της Αλληλεξάρτησης, η οποία αντιμετωπίζει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις του φαινομένου, ούσα η αντιπρόσωπος των ιδιοκτητών πάνω σε ένα από τα αστρόπλοια του Οίκου.

Η όπερα του διαστήματος που αρχίζει να ξετυλίγεται σε αυτό το πρώτο βιβλίο είναι πολλά υποσχόμενη για τα βιβλία που ακολουθούν. Η αρχή γίνεται μέσα σε ένα διαστημόπλοιο που ουσιαστικά αρχίζει να επεξηγεί το σύμπαν της Αλληλεξάρτησης και τους νόμους που το διέπουν με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Με δράση, ίντριγκες και πολύ χιούμορ, όπως ακριβώς συνεχίζει και το υπόλοιπο βιβλίο. Μια πολιτική περιπέτεια στο διάστημα, όπου ισχυρές Οικογένειες κρατούν μονοπώλια που επηρεάζουν ολόκληρη την αυτοκρατορία συγκρούονται ώστε να επικρατήσουν είτε κάτω από την αυτοκρατορία, είτε ακόμα και για να την αντικαταστήσουν. Θυμίζει πολύ το Dune, την πιο κλασική Space Opera που υπάρχει, ή αν θέλετε να το μεταφέρουμε σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον, θυμίζει ακόμα και το Game of Thrones αν λάβει κανείς υπόψη του τα μήκη που φτάνουν τα μέλη των εκάστοτε Οικογενειών για να πετύχουν αυτό που θέλουν, αυτό που ετοιμάζουν από καιρό. Δεν έχω κάτι παραπάνω να πω, εκτός από το ότι ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο.

 

Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

clone tag: -1743758471959586689

Ο John Scalzi γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Καλιφόρνια. Σπούδασε στο Πανεπιστήµιο του Σικάγο. Tο 2006 κέρδισε το βραβείο John W. Campbell για τον καλύτερο νέο συγγραφέα, το 2013 κέρδισε το βραβείο Hugo για την νουβέλα του Redshirts, ενώ το µυθιστόρηµά του Old Mans War ήταν φιναλίστ, επίσης για το βραβείο Hugo. Στην βιβλιογραφία του περιλαµβάνονται ακόµα τα: The Ghost BrigadesThe Android’s DreamThe Last Colony και το The Human Division. Έχει κερδίσει το Romantic Times Reviewers Choice Award για τη θεµατική της επιστηµονικής φαντασίας, καθώς και τα βραβεία Seiun, The Kurd Lasswitz και Geffen. Το blog του, µε τίτλο “The Whatever”, είναι ένας από τους πιο διαβασµένους ιστότοπους της σύγχρονης Επιστηµονικής Φαντασίας. Ο John Scalzi ζει στο νότιο Οχάιο µε τη γυναίκα και την κόρη του.

Ο Scalzi είναι ένας από

τους πιο εύγλωττούς και επιδέξιους συγγραφείς που έχει γεννήσει ποτέ

η Επιστηµονική Φαντασία.

The Wall Street Journal

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.