«Το νησί της Μαρίας» από τη Victoria Hislop #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Είναι αρκετά χρόνια που διάβασα το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ με τίτλο «Το Νησί». Πολύ πριν μεταφερθεί στη μικρή οθόνη. Θυμάμαι ακόμα την εντύπωση που μου είχε κάνει και φυσικά θυμάμαι ακόμα την ιστορία του βιβλίου. Τότε δεν είχα ιδέα πως σε ένα νησάκι κοντά στην Ελούντα της Κρήτης, εκεί, λίγο πιο βόρεια από την πόλη του Αγίου Νικολάου, υπήρχε κάποτε μια αποικία λεπρών. Διαβάζοντας τότε το βιβλίο έμαθα περισσότερα για την περιοχή, την ίδια την ασθένεια αλλά και πως είχε επηρεάσει τις ζωές τόσων ανθρώπων, μέχρι να βρεθεί θεραπεία. Όλα αυτά τα βλέπουμε μέσα από τη ζωή της οικογένειας Πετράκη. Στα χνάρια της ίδιας οικογένειας επιστρέφουμε και με αυτό το νέο βιβλίο της κυρίας Χίσλοπ.

Η εγγονή της Μαρίας Πετράκη επισκέπτεται τη γιαγιά της στην Κρήτη. Όταν κάποια στιγμή θα μείνουν οι δυο τους το κορίτσι θα ανακαλύψει παλιές φωτογραφίες της γιαγιάς και μια λεία ζωγραφισμένη πέτρα. Τότε η γιαγιά Μαρία θα την πάρει και θα ταξιδέψουν μέχρι την Πλάκα, το χωριό όπου μεγάλωσε. Κι εκεί, καθισμένες στην πλατεία του χωριού και κοιτάζοντας τη Σπιναλόγκα απέναντι, η γιαγιά Μαρία θα μιλήσει στην εγγονή της για την οικογένειά της και τα δύσκολα χρόνια που πέρασε σαν παιδί.

Τα παιδικά της χρόνια δεν ήταν δύσκολα γιατί ήταν φτωχοί και τα έβγαζαν πέρα δύσκολα. Η μητέρα της η Ελένη ήταν δασκάλα άλλωστε και ο πατέρας της ψάρευε με τη βάρκα του. Η Μαρία είχε μια μεγαλύτερη αδερφή την Άννα, και έναν πολύ καλό φίλο, τον Δημήτρη. Όμως η λέπρα αποφάσισε να επισκεφτεί την Πλάκα και να πάρει μακριά της στην αρχή το φίλο της και σύντομα και τη μητέρα της. Μπορεί να ήταν μόνο στο νησί απέναντι και να μπορούσε να διακρίνει τις φιγούρες τους, όμως δεν τους είχε κοντά.

Το βιβλίο, τόσο αυτό, όσο και «Το Νησί» μιλούν για πολλά πράγματα. Για μια ανίατη ασθένεια, για το στίγμα, την απώλεια, το ανθρώπινο θάρρος και την ελπίδα για θεραπεία και μια κανονική ζωή. Όλα αυτά είναι ζητήματα που η συγγραφές χειρίζεται με εξαιρετικό τρόπο και στα δύο βιβλία και χαίρομαι που τα έχω διαβάσει και τα δύο. Διαβάζοντας «Το Νησί της Μαρίας» έρχονταν στο μυαλό μου όλες οι εικόνες που είχα δημιουργήσει από την πρώτη εκείνη ανάγνωση, όλα τα συναισθήματα που νόμιζα ότι δε θα αισθανόμουν ξανά για την ίδια ιστορία. Όμως, παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια, η ανάγνωση αυτής την έκδοσης της ιστορίας για παιδιά, πυροδότησε και πάλι μέσα μου τα ίδια συναισθήματα. Κι αυτό νομίζω είναι ένα κερδισμένο στοίχημα για τη συγγραφέα.

Η Βικτόρια Χίσλοπ είναι μια συγγραφέας που λατρεύει την Ελλάδα. Έχει περάσει απίστευτα πολύ χρόνο στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα, έχει μάθει να μιλάει Ελληνικά και αγαπάει τους Έλληνες. Σε μια από τις επισκέψεις της στο νησί, ένα μεσημέρι κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου βρέθηκε να μιλάει με μια δασκάλα. Εκείνη της είπε πόσο θα ήθελε να διαβάσει το βιβλίο «Το Νησί» στην τάξη της, αφού περιέχει πολλά θέματα που αφορούν τα παιδιά. Δε θα μπορούσε όμως να το κάνει γιατί ήταν γραμμένο για ενήλικες. Αυτή ήταν και η αφορμή για τη συγγραφέα να προσαρμόσει την ιστορία της για παιδιά. Με την εκπληκτική εικονογράφηση της Τζιλ Σμιθ που έχει συλλάβει και μεταφέρει στις σελίδες του τις ομορφιές της Κρήτης καταφέραμε να έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα βιβλίο που μπορεί να μάθει πολλά πράγματα στα παιδιά μας!

Κατάλληλο για παιδιά από 10 ετών.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο αλλά και ως δημοσιογράφος, προτού στραφεί στη συγγραφή. Αντλώντας έμπνευση από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, έγραψε Το Νησί το 2005. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, ενώ έγινε σειρά στην ελληνική τηλεόραση το 2010. Η Βικτόρια αναδείχθηκε κορυφαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και απέσπασε πολλές διακρίσεις στη Γαλλία. Επίσης, το μυθιστόρημά της Το Νήμα μπήκε στη βραχεία λίστα των British Book Awards. Τα επόμενα βιβλία της έφτασαν στο Νο 1 της λίστας της Sunday Times. Το ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ κατέλαβε κατευθείαν την πρώτη θέση στα μπεστ σέλερ της Sunday Times με το που εκδόθηκε, τον Ιούνιο του 2019. Η Βικτόρια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα. Μιλάει άψογα γαλλικά και ελπίζει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και στα ελληνικά. Πρόσφατα αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Θεσσαλονίκη.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.