«Η Ματίλντα και ο χάρτης με τις ιστορίες» από την Anna James #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Πέιτζις & Σια» είναι εδώ και η βιβλιοπεριπλάνηση συνεχίζεται ακριβώς από εκεί που είχε μείνει στο προηγούμενο βιβλίο! Ας πάμε λίγο πίσω να δούμε τι ξέρουμε γι’ αυτή τη σειρά βιβλίων!

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, «Η Ματίλντα Και Οι Βιβλιοπεριπλανητές» γνωρίσαμε τους ήρωές μας, κατά βάση την Ματίλντα ή Τίλλυ και τον φίλο της τον Όσκαρ. Εκεί είναι που τα δυο παιδιά μαθαίνουν για τη βιβλιομαγεία και τη βιβλιοπεριπλάνηση. Οι δυο τους καταφέρνουν να περιπλανηθούν μέσα στις ιστορίες και να λύσουν το μεγάλο μυστήριο που της εξαφάνισης της μητέρας της Τίλλυ

Στο δεύτερο βιβλίο, «Η Ματίλντα και τα Χαμένα Παραμύθια», οι δυο φίλοι περιπλανιούνται μέσα στα παραμύθια, πράγμα πολύ επικίνδυνο καθώς η βιβλιομαγεία εκεί είναι πολύ επικίνδυνη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κακοί χαρακτήρες των ιστοριών ανοίγουν τρύπες στην πλοκή και κλέβουν βιβλιομαγεία. Το γεγονός ότι ο νέος αρχιβιβλιοθηκάριος της Βρετανικής Υποβιβλιοθήκης είναι αμφιβόλου ηθικής και οι κανόνες έγιναν πιο αυστηροί δε βοηθάει ιδιαίτερα.

Και τώρα στο τρίτο βιβλίο τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο μιας και η Βρετανική Υποβιβλιοθήκη απαγορεύει προσωρινά τη βιβλιοπεριπλάνηση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, περίεργα πράγματα συμβαίνουν. Μια μέρα ένας πελάτης στο βιβλιοπωλείο Πέιτζις & Σια έρχεται ψάχνοντας ένα βιβλίο, όμως από τη μια στιγμή στην άλλη ξεχνάει τα πάντα, από τον τίτλο, το συγγραφέα, ακόμα και το χρώμα του εξωφύλλου, μέχρι που θεωρεί ότι δεν είναι κάτι σημαντικό και φεύγει. Η Ματίλντα αποφασίζει να προσπαθήσει να βρει τους Αρχειοφύλακες, ελπίζοντας ότι αυτοί θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν να ξεμπερδέψει το κουβάρι και να βάλει μια τάξη σε ό,τι συμβαίνει στην Υποβιβλιοθήκη αλλά και στα βιβλία. Ο Όσκαρ θα είναι μαζί της φυσικά σε αυτό το ταξίδι, μιας και οι δυο τους είναι αχτύπητη ομάδα και έχουν ήδη καταφέρει τόσα πολλά μαζί. Όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από όσο φανταζόταν.

Οι τολμηροί ήρωές μας θα χρειαστεί να ξεπεράσουν τον εαυτό τους σε αυτό το βιβλίο. Η βιβλιοπεριπλάνηση στα δύο προηγούμενα βιβλία δεν ήταν και τόσο ασφαλής για δυο παιδιά, όμως αυτή τη φορά θα πρέπει να τολμήσουν περισσότερο στην πραγματική τους ζωή. Ένα υπερατλαντικό ταξίδι που θα πρέπει να κάνουν μόνοι τους είναι ένα κάπως ακραίο σημείο στοιχείο που έβαλε η συγγραφέας στην ιστορία της και μπορεί να διχάσει κάποιους, όμως αν σκεφτεί κανείς το πλαίσιο μέσα στο οποίο αποφασίζεται αυτό το ταξίδι, τότε θα μπορέσει να το δικαιολογήσει, χωρίς απαραίτητα να συμφωνήσει μαζί του. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Άλλωστε, πρόκειται για μια φανταστική ιστορία, οπότε κάποιες ελευθερίες σαν κι αυτή νομίζω είναι αναμενόμενες.

Η περιπλάνηση της Ματίλντας και του Όσκαρ αυτή τη φορά θα είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες. Με κάποιον μαγικό τρόπο που δεν τηρεί τους κανόνες της βιβλιοπεριπλάνησης, θα καταφέρουν να βρεθούν μέσα από τις ιστορίες πίσω στον πραγματικό κόσμο και θα φέρουν μαζί τους έναν φίλο που κανείς δεν περίμενε. Ίσως και δύο.

Ένα μαγικό ταξίδι στις ιστορίες που αγαπήσαμε αλλά και σε αυτές που δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Μια υπενθύμιση για το τι σημαίνουν τα βιβλία, οι ιστορίες και η φαντασία γενικότερα για όλους μας.

Κατάλληλο για παιδιά από 9 ετών.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Anna James είναι ­συγγραφέας και δημοσιογράφος. Παρουσιάζει νέα από τον χώρο των εκδόσεων στο περιοδικό Bookseller και, ταυτόχρονα, αρθρογραφεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ συμμετέχει σε βιβλιοπαρουσιάσεις και λογοτεχνικά φεστιβάλ της Μεγάλης Βρετανίας. Ζει στο βόρειο Λονδίνο, σε ένα δια­­μέρισμα πλημμυρισμένο από βιβλία, ενώ συχνά αναπολεί το διάστημα που υπήρξε βιβλιοθηκονόμος σε σχολεία. Ακολουθήστε τη συγγραφέα: Twitter @caseforbooks YouTube A Case for Books Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο Η Ματίλντα και οι Βιβλιοπεριπλανητές

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.