«Ο μέντορας» από την Ειρήνη Βαρδάκη #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

«Ο μέντορας» είναι ένα βιβλίο που ξεκινάει σαν παιχνίδι. Ο αναγνώστης καλείτε να επιλέξει ανάμεσα στο κόκκινο και στο μαύρο, στη Νίνα και στον Κλέωνα, στη δημοσιογράφο και στο μέντορά της. Η σχέση τους είναι σαρωτική και η εξαφάνιση που ανακοινώνεται ήδη από τις πρώτες σελίδες δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Ασυναίσθητα, ο αναγνώστης θα κάνει την επιλογή ανάμεσα στο κόκκινο και στο μαύρο και στο πρώτο μέρος του βιβλίου η εξαφάνιση θα αφορά το χρώμα που θα επιλέξει ή το αντίθετό του αν θέλετε, μέχρι να έρθει το δεύτερο μέρος και η αποκάλυψη. Αυτό το παιχνίδι, αυτό το έξυπνο τρικ που κάνει η συγγραφέας, φανερώνει όλες τις προκαταλήψεις μας.

Η Ειρήνη Καρρά, για τους φίλους Νίνα, δεν ήθελε πάντα να γίνει δημοσιογράφος. Αγαπούσε τα μαθηματικά. Είχε κερδίσει σε διαγωνισμό μαθηματικών στα δεκαπέντε της, όμως τελικά την κέρδισε το γράψιμο και η δημοσιογραφία. Όταν μπήκε στην εφημερίδα «Η Αλήθεια» μπήκε με την αξία της και με το ταλέντο της και πάλευε να δείξει με τα άρθρα της πως μπορούσε και καλύτερα. Δε θα έμενε για πάντα στο πεντάστηλο που διατηρούσε όταν ο Κλέων Κυριαζής, ένας πρώην αντίπαλος και πλέον το δυνατό χαρτί της εφημερίδας έγινε ο νέος διευθυντής και αρχισυντάκτης. Όμως εκείνος αποφάσισε πως το δισέλιδο για το οποίο πάλευε τόσο καιρό θα το έπαιρνε μια συνάδελφός της, η οποία, κατά τη Νίνα, δεν είχε το ίδιο ταλέντο κι ας ήταν κόρη μεγαλοδημοσιογράφου.

Εξ αρχής οι σχέσεις τους είναι τεταμένες. Παρόλο που ο Κυριαζής λέει ότι εκτιμά πολύ τη δουλειά της. Το δισέλιδο την έχει πονέσει, καθώς και το γεγονός πως στην εφημερίδα ακούγεται πως εκτός από το δισέλιδο, η Λάουρα πήρε και τον Κυριαζή. Είναι παντρεμένος μεν αλλά δε φαίνεται να ενοχλείται κανένας από τους δύο. Τελικά, μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει το δισέλιδο, αλλά θα κερδίσει τον Κυριαζή και η σχέση τους θα δώσει πολλά και στους δύο. Μια σχέση ανάμεσα σε μέντορα και προστατευόμενη, όπου ο ένας θαυμάζει τη δουλειά του άλλου και που ο θαυμασμός μετατρέπεται σε ένα δυνατό έρωτα και ίσως και λίγη ζήλεια. Δεν είναι για όλους εύκολο να δεχθούν τις επιτυχίες του συντρόφου τους, ειδικά όταν είναι στο ίδιο πεδίο.

Από την αρχή βλέπουμε δύο οπτικές, του μαύρου και του κόκκινου. Το μαύρο είναι ο Κλέων και το κόκκινο η Νίνα. Η άποψη του ενός για τον άλλο δεν είναι η ίδια που έχει ο καθένας για τον εαυτό του. Κάποια πράγματα δε φαίνονται, δε γίνονται αντιληπτά και κάποιες συμπεριφορές εξηγούνται διαφορετικά από τον καθένα. Ο Κλέων βλέπει τη Νίνα σαν παιδί, όμως εκείνη δεν πιστεύει ότι είναι. Ο Κλέων βλέπει μια ανωριμότητα που θέλει να τιθασεύσει, η Νίνα όμως θεωρεί πως το μόνο που πρέπει να βελτιώσει είναι η γραφή της.

Το ενδιαφέρον στο βιβλίο είναι ότι παράλληλα με τις δύο οπτικές, βλέπουμε και τις σκέψεις αυτού που έμεινε πίσω για το άλλο μισό που εξαφανίστηκε. Η συγγραφέας δεν προσδιορίζει ποιος εξαφανίστηκε, όμως δίνει διάφορα στοιχεία ώστε ο αναγνώστης να σχηματίσει τη δική του άποψη. Ώσπου στο δεύτερο μέρος του βιβλίου γίνεται ξεκάθαρο. Σε αυτό το δεύτερο μέρος είναι που μπαίνει κι ένας ακόμη χαρακτήρας, ο αστυνόμος Δαβάκης που είναι και ο καταλύτης για να λυθεί το έγκλημα και να μπουν σιγά σιγά τα κομμάτια στη θέση τους. Όταν πια το παζλ αποκαλύπτεται, ο αναγνώστης μπορεί να συνειδητοποιήσει πως δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία σε ορισμένα σημεία. Άλλωστε, όλα υπήρχαν εκεί μπροστά του. Θα έπρεπε να μπορεί να τα δει. Όμως το μυαλό, δημιούργησε τις δικές του εικόνες. Φτιάχνουν άραγε όλα τα μυαλά τις ίδιες εικόνες; Διαβάσαμε όλοι το ίδιο βιβλίο ή διαφορετικό ο καθένας μας;

Κλείνοντας, θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το παιχνίδι που έστησε. Κατάφερε να μπερδέψει το μυαλό μου, όπως και αυτό πολλών αναγνωστών. Σίγουρα δεν είναι το βιβλίο που λες ότι είχες καταλάβει από την αρχή τι συμβαίνει. Παρά τα στοιχεία που έχει σκορπίσει η συγγραφέας στο κείμενό της.

 

Εκδόσεις Μίνωας

 

Λίγα λόγια για τh συγγραφέα

Η ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τον κλασσικό χορό και τον αθλητισμό. Εργάζεται στο χώρο της υγείας, ενώ παράλληλα ασχολείται με την εγκληματολογία. Στα μυθιστορήματα της το έγκλημα έρχεται σε ένα ιδιάζον γκρο πλαν, με το ψυχολογικό θρίλερ να αποκαλύπτει διαρκώς νέες, διαφορετικές πτυχές του. Ο Μέντορας είναι το πέμπτο της μυθιστόρημα και το πρώτο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Έχουν προγηθεί τα μυθιστορήματα:
2017 ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ εκδόσεις Bell
2018 ΤΟ Ρ ΤΗΣ ΕΡΩΜΕΝΗΣ εκδόσεις Βell
2019 ΑΝΑΡΜΟΣΤΟΝ ΕΣΤΙ εκδόσεις Bell
2020 ΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ εκδόσεις Bell

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.