«Αυτή η γλυκιά αρρώστια» από την Patricia Highsmith #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Όσοι γνωρίζετε τη γραφή της Highsmith, θα την αναγνωρίσετε εύκολα και μέσα σε αυτό το βιβλίο. Σημάδια των συναισθημάτων που προκάλεσε το «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ», η ίδια ατμόσφαιρα και ο ιδιαίτερος τρόπος σκέψης του ήρωα είναι πρόδηλα και σε αυτό το μυθιστόρημα, που βάζει τον αναγνώστη στη θέση ενός ακόμα ιδιόρρυθμου χαρακτήρα.

Ο Ντέιβιντ είναι ένας πολύ ήσυχος νέος άντρας. Όλη την εβδομάδα δουλεύει και τα Σαββατοκύριακα επισκέπτεται την άρρωστη μητέρα του. Τουλάχιστον, αυτό πιστεύουν όλοι όσοι τον γνωρίζουν. Στην πανσιόν όπου μένει όλοι τον συμπαθούν πολύ και έχουν τα καλύτερα να πουν για εκείνον. Η σπιτονοικοκυρά του ανησυχεί πως δε θα βρεθεί γυναίκα αντάξιά του, όπως και ο φίλος του ο Γουές που τον θεωρεί άγιο, αλλά και η νέα κοπέλα στην πανσιόν, η Έφη, που τον συμπαθεί πολύ.

Κανείς τους όμως δεν ξέρει ότι ο Ντέιβιντ έχει ήδη βρει την τέλεια γυναίκα, την Άναμπελ. Κανείς τους δε γνωρίζει ότι, τα Σαββατοκύριακα, ο Ντέιβιντ δεν επισκέπτεται την άρρωστη μητέρα του, η οποία άλλωστε έχει από χρόνια πεθάνει, αλλά τη ζεστή φωλιά που έχει ετοιμάσει για τους δυο τους. Μόνο που η Άναμπελ αρνείται να επισκεφτεί το σπίτι. Είναι ήδη παντρεμένη με έναν άλλο άντρα και είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί. Αυτά τα δύο εμπόδια, ο γάμος και το παιδί, δεν είναι κάτι που ανησυχεί τον Ντέιβιντ. Είναι εμπόδια που ξεπερνιούνται εύκολα, αρκεί να το θέλει κανείς! Το μόνο που του μένει είναι να πείσει την Άναμπελ!

Ο Ντέιβιντ είναι ο τύπος του καλού, συγκροτημένου και ευφυούς ανθρώπου, με σταθερή δουλειά και αρχές. Αυτή είναι η εικόνα που δείχνει προς τα έξω και που έχουν όλοι οι άλλοι. Αυτοί που μόλις μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει, πέφτουν από τα σύννεφα. Γιατί μες στο μυαλό του Ντέιβιντ, η πραγματικότητα είναι λιγάκι διαφορετική. Είναι πλασμένη κατά πως τον βολεύει εκείνον και πιστεύει πως όλα μπορούν να γίνουν έτσι όπως τα έχει σκεφτεί αυτός.

Όμως τελικά αυτό που έχει ο Ντέιβιντ στο μυαλό του, δεν είναι παρά μια αρρώστια. Μια αρρώστια που του τριβελίζει το μυαλό και που τον καθιστά κομμάτι επικίνδυνο. Δεν είναι ένα «καθαρό» μυαλό ενός ευφυούς ανθρώπου. Είναι ένα μπερδεμένο μυαλό χάνει την επαφή με την πραγματικότητα.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, αναρωτήθηκα για άλλη μια φορά, πόσοι Ντέιβιντ υπάρχουν κρυμμένοι γύρω μας. Πόσοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Για πόσους θα «πέσουμε από τα σύννεφα» όταν μάθουμε τι είναι ικανοί να κάνουν. Δεν μπορώ να πω ότι τον συμπάθησα, αλλά δεν μπορώ να μη θαυμάσω τη σκιαγράφηση του χαρακτήρα που ήταν για άλλη μια φορά χαρακτηριστική της Highsmith. Άλλος ένας διαταραγμένος χαρακτήρας δοσμένος αριστοτεχνικά από μια μετρ του είδους!

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Patricia Highsmith (Πατρίτσια Χάισμιθ) γεννήθηκε το 1921 στο Τέξας. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Αφού σπούδασε στο κολέγιο Μπάρναρντ αγγλικά, λατινικά και ελληνικά, ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της. Το πρώτο της βιβλίο Ξένοι στο τρένο εκδόθηκε το 1950 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ. Εξέδωσε είκοσι μυθιστορήματα και εφτά συλλογές διηγημάτων. Τιμήθηκε με το Grand Prix αστυνομικής λογοτεχνίας, το Edgar Allan Poe Award, το O. Henry Memorial Award και το Silver Dagger. Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 1995 στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Πολλά έργα της έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της Αυτή η γλυκιά αρρώστια, Κάρολ.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.