«Τολμάς;» από την Λία Αραµπατζή #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η Δανάη χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της όταν η καλύτερή της φίλη, η Ζωή, αυτοκτονεί. Με αφορμή τα όσα της γράφει σε ένα γράμμα που άφησε πίσω, και που πολύ θα ήθελε να τα είχε συζητήσει όλα αυτά μαζί της αντί να τα διαβάζει, η νεαρή κοπέλα θα κάτσει να σκεφτεί κατά πόσο είναι ευχαριστημένη από τη ζωή που ζει. Πόσο ευτυχισμένη είναι και αν αυτό ήταν που ήθελε για το μέλλον. Αναλογιζόμενη την καθημερινότητά της, τις σχέσεις της με τους ανθρώπους γύρω της και όσα έχει πετύχει θα δει ότι τελικά συμβιβάζεται με όσα έχει. Έτσι λοιπόν θα πάρει τη μεγάλη απόφαση να ζήσει τη ζωή της και να μην υπάρχει απλά μέσα σε αυτή. Η Δανάη θα φτιάξει μια λίστα με όσα δεν τολμούσε μέχρι τώρα να κάνει για τον άλφα ή βήτα λόγω. Γιατί φοβόταν την αλλαγή, γιατί είχε βολευτεί με μια κατάσταση και απλά έκανε υπομονή ή γιατί απλά τρομοκρατούνταν στη σκέψη να κάνει κάτι. Μια λίστα που θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους μεγαλύτερους φόβους της και να αλλάξει τη ζωή της προς το καλύτερο.

Μόλις φτιάξει τη λίστα της, θα αρχίσει και να την εφαρμόζει χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά. Ξέρει πως αν δειλιάσει, δε θα μπορέσει να προσχωρήσει. Γι’ αυτό και έχει αφήσει τους μεγαλύτερους φόβους της, τα πιο δύσκολα κομμάτια για το τέλος. Παίρνει ένα ένα όλα τα νούμερα της λίστας της, τολμάει και τελικά τα σβήνει από τη λίστα.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, δεν μπορεί κανείς να μην αναρωτηθεί αν ζει τη ζωή που θέλει στο έπακρο ή απλά υπάρχει μέσα σε αυτή, όπως έκανε η Δανάη. Οι σκέψεις της νεαρής κοπέλας βρίσκονται στο μυαλό πολλών άλλων ανθρώπων της ίδιας ηλικίας αλλά και μεγαλύτερης. Πόσοι δεν έχουμε συμβιβαστεί με κάποιες καταστάσεις; Πόσοι δεν έχουμε βολευτεί σε σχέσεις που ξεκίνησαν με τις καλύτερες των προδιαγραφών, αλλά τελικά έγιναν απλά μια συνήθεια; Πόσοι από εμάς δεν κρυφτήκαμε από τους φόβους μας αντί να τους αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο; Όλα αυτά θέλουν θάρρος, δεν αντιλέγω, όμως αυτό ακριβώς δε μας ρωτάει και ο τίτλος; «Τολμάς;» μας ρωτάει; Τολμάς να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο; Τολμάς να ξεβολευτείς; Τολμάς να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου; Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς κοινά στοιχεία με την ηρωίδα, να ταυτιστεί έστω σε κάποιο βαθμό και γιατί όχι, να φτιάξει τη δική του λίστα!

Η ηρωίδα του βιβλίου, η Δανάη, σαν άλλος φοίνικας τόλμησε να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της και να προσπαθήσει για τη ζωή που της αξίζει! Γιατί όχι κι εμείς!

 

Εκδόσεις Υδροπλάνο

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Λία Αραμπατζή γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Λατρεύει να απαθανατίζει στιγμές με τη φωτογραφική της μηχανή και να χάνεται στη μαγεία της κουζίνας. Η συγγραφή είναι κάτι που την ενδιέφερε από παιδί. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Η Εκδίκηση της Σειρήνας, κυκλοφόρησε το 2021 από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Το Τολμάς; είναι το πρώτo της μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.

Social media:

Instagram: liaaramp

Facebook: Λία Αραµπατζή / Lia Arampatzi
 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.