«Άτλας Έξι» από την Olivie Blake #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε ακούσει ή διαβάσει για τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αλλά και για τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε όλη αυτή τη γνώση, όλα αυτά τα αρχαία κείμενα που ήταν συγκεντρωμένα εκεί. Τι θα γινόταν όμως αν οι πάπυροι, τα κείμενα και όλη αυτή η αρχαία γνώση δεν είχε πραγματικά καταστραφεί σε εκείνη την τόσο διάσημη πυρκαγιά; Τι θα γινόταν αν κάποιοι αναλάμβαναν να προστατεύσουν τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αν γνώριζαν από νωρίτερα για τη φωτιά που επρόκειτο να καταστρέψει όλον αυτόν τον πλούτο, και τη μετέφεραν εγκαίρως κάπου αλλού;

Τώρα θα μου πείτε πως θα γνώριζαν από νωρίτερα κάτι τόσο τυχαίο, εκτός αν δεν ήταν τυχαίο… Και πόσο εύκολο θα ήταν να μεταφερθεί ολόκληρη η βιβλιοθήκη, το περιεχόμενο όχι το κτήριο, εφόσον ήταν μία από τις μεγαλύτερες του γνωστού τότε κόσμου; Μα πως αλλιώς, εκτός από τη χρήση μαγείας; Αυτός ήταν και ο τρόπος που σκέφτηκε η συγγραφέας και δημιούργησε την Αλεξανδρινή Λέσχη, μια λέσχη που σκοπό έχει να φυλάσσει αλλά και να επωφελείται από τη χαμένη γνώση, που τελικά δεν είναι τόσο χαμένη, όσο κρυμμένη.

Δε  γίνεται κάποιος εύκολα μέλος της Αλεξανδρινής Λέσχης. Θα πρέπει να διαθέτει ισχυρή μαγεία, να είναι μοναδικός στο είδος του, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει πολύ περισσότερες ικανότητες και δυνατότητες από τους υπόλοιπους. Κάθε δέκα χρόνια, έξι μοναδικά ταλαντούχοι μάγοι επιλέγονται για να δοκιμαστούν και αν τα καταφέρουν, να μυηθούν στην Αλεξανδρινή Λέσχη. Αυτή τη χρονιά, είναι οι έξι επίλεκτοι του Άτλας Μπλέικλι που καλούνται να ερευνήσουν κάποια συγκεκριμένα πεδία και να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. Έπειτα, θα έχουν άλλον ένα χρόνο στη Λέσχη και μια ολόκληρη ζωή σαν μέλη μιας ελίτ που ουσιαστικά κυβερνάει τον πλανήτη.

Αν είστε έτοιμοι να ζήσετε τη μαγεία διαφορετικά από ότι την έχετε δει μέχρι τώρα, βυθιστείτε στις σελίδες του κι ελάτε μετά να μου πείτε ποιος από τους έξι είναι ο αγαπημένος σας! Εσείς στη θέση τους μέχρι που θα φτάνατε για να τα έχετε όλα αυτά;

Από την αρχή γνωρίζουμε τους έξι επίλεκτους και αρχίζουμε κάποιους να τους συμπαθούμε και άλλους όχι. Πρόκειται για δυο παιδιά που τελειώνουν το Πανεπιστήμιο Μαγικής Τέχνης της Νέας Υόρκης, τον Νίκο και τη Λίμπι. Οι δυο τους μπορούν να ασκήσουν απίστευτο έλεγχο στην ύλη. Ο καθένας τους δουλεύει και αντιλαμβάνεται την ύλη διαφορετικά, αν όμως αφήσουν την αντιπαλότητά τους στην άκρη, μαζί μπορούν να καταφέρουν πάρα πολλά! Επόμενη είναι η Ρέινα που κατανοεί τη γλώσσα της φύσης και έχει μια ακόμα ικανότητα που θα αποκαλυφθεί στη συνέχεια. Σειρά έχει ο Τριστάν, ο οποίος μπορεί να δει την αλήθεια, να ξεχωρίσει δηλαδή τα μάγια και τις ψευδαισθήσεις. Πέμπτος στρατολογείτε ο Κάλουμ που νιώθει τα συναισθήματα και χειραγωγεί όποιον θέλει. Την εξάδα κλείνει η Παρίσα, μια τηλεπαθητική που διαβάζει τη σκέψη και αποπλανεί ώστε να φτάσει στις μύχιες σκέψεις των άλλων. Όλοι εξαιρετικοί στον τομέα τους και ο καθένας με τα δικά του μυστικά. Όταν θα μπουν στις δοκιμασίες της Λέσχης θα πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα.

Αυτό ακριβώς είναι και το κλειδί του βιβλίου. Οι χαρακτήρες του. Ο καθένας τους έχει τα δικά του θέλω, τη δική του προσωπικότητα, τους δικούς του σκελετούς στην ντουλάπα, μυστικά και ενοχές και τίποτα δεν είναι απλό. Όλοι έχουν κάτι να κερδίσουν και κάτι να χάσουν και το σκεφτικό ότι θα κάνουν καλό στον κόσμο ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν απίστευτη δύναμη, τους τραβάει να συνεχίσουν. Μέχρι που ένα ηθικό δίλημμα μπαίνει στη μέση και τότε πολλά αλλάζουν και τίποτα δε θα είναι πια το ίδιο!

Δε θέλω να πω πολλά για τις λεπτομέρειες της ιστορίας αλλά ούτε και των ιστοριών του κάθε χαρακτήρα. Αυτό που έχει πιο πολύ ενδιαφέρον, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά ο καθένας τους σε όσα συμβαίνουν. Δεν είναι όλοι τους συμπαθείς, ούτε όλοι καλοπροαίρετοι. Κάποιοι είναι απλά πιο συμπαθητικοί από τους άλλους και όσο διαβάζει κανείς, καταλήγει ότι είναι πολλές οι κρυφές ατζέντες και πολλοί αυτοί που δεν είναι αυτό που φαίνεται. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, έκανα τις θεωρίες μου. Κάποιες επαληθεύτηκαν, κάποιες απορρίφθηκαν και κάποιες έμειναν να εκκρεμούν μέχρι το επόμενο βιβλίο.

Τι είναι αλήθεια και τι όχι στην Αλεξανδρινή Λέσχη; Περιμένω το επόμενο βιβλίο για να το ανακαλύψω!

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Olivie Blake είναι το ψευδώνυμο της Alexene Farol Follmuth. Διαβάζει και γράφει συνεχώς ιστορίες. Έχει συγγράψει αρκετά ανεξάρτητα SFF έργα, συμπεριλαμβανομένου του webtoon Clara and the Devil με την εικονογράφο Little Chmura και της σειράς βιβλίων Άτλας που έγινε viral στο BookTok. Ζει στο Λος Άντζελες με τον σύζυγό της, το μωρό τους και ένα πιτ-μπουλ που πήρε από καταφύγιο. Μπορείτε να την επισκεφτείτε στο olivieblake.com

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.