«Ο πρίγκιπας της ομίχλης» από τον Κάρλος Ρουίθ Θαφόν #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν είναι γνωστός στους Έλληνες αναγνώστες, κυρίως από το βιβλίο του «Η σκιά του ανέμου» αλλά και από τη σειρά «Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων» και τα άλλα του βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει σε ολόκληρο τον κόσμοι. Αυτό που δεν ήταν γνωστό στους Έλληνες αναγνώστες, ήταν το πρώτο του μυθιστόρημα, το πρώτο που δημοσίευσε και η αφετηρία για όσα ακολούθησαν από τότε. Το βιβλίο γράφτηκε το 1993 και κέρδισε σε ένα διαγωνισμό νεανικής λογοτεχνίας, πράγμα που δε σημαίνει ότι απευθύνεται απαραίτητα σε νεαρούς αναγνώστες. Η περιρέουσα ατμόσφαιρα μπορεί να τρομάξει και ενήλικες.

Βρισκόμαστε στο 1943 στην Αγγλία κι ενώ ο πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη, ο Μαξιμίλιαν Κάρβερ, ωρολογοποιός στο επάγγελμα, αποφασίζει να μεταφέρει την οικογένειά του αλλά και την επιχείρησή του μακριά από το Λονδίνο, σε ένα πιο ασφαλές μέρος. Δεν είναι τόσο εύκολο για τα παιδιά του να αποδεχθούν την αλλαγή, όμως μόλις βλέπουν τη θάλασσα και το νέο τους σπίτι, ο βαθμός δυσκολίας πέφτει. Σύντομα κάνουν το σπίτι κατοικήσιμο και περιμένουν ότι όλα θα πάνε καλά από εδώ και πέρα. Αυτό που δε γνωρίζουν όμως, είναι ότι τίποτα δε θα είναι τόσο απλό.

Στο σπίτι αυτό ζούσε παλιότερα μια οικογένεια της οποίας το μικρό αγοράκι πνίγηκε εκεί στην παραλία, πριν από χρόνια. Το σπίτι είχε μείνει κλειστό από τότε και φαίνεται πως κάτι τριγυρνάει στην περιοχή. Μια ομίχλη που καλύπτει ένα κήπο με αγάλματα, περίεργα αγάλματα που αλλάζουν θέσεις. Ο γιος της οικογένειας, ο Μαξ, θα βρεθεί σε αυτόν τον κήπο και θα καταλάβει πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά!

Ο συγγραφέας παίρνει αυτό που θα ήταν ένα ξέγνοιαστο και ανέμελο καλοκαίρι και το μετατρέπει σε εφιάλτη. Ο Μαξ, ο γιος της οικογένειας σε μια εξόρμησή του στο χωριό, γνωρίζει ένα αγόρι λιγάκι μεγαλύτερο από εκείνον, που ανησυχεί ότι αυτό θα είναι το τελευταίο του καλοκαίρι στο χωριό, μιας και θα τον καλέσουν σύντομα να πολεμήσει. Οι δυο τους περνούν όλη τη μέρα μαζί και ο Ρόλαντ, αυτό είναι το όνομα του μεγαλύτερου αγοριού, καλεί τον Μαξ την επόμενη ημέρα για κατάδυση στο ναυάγιο ενός πλοίου που υπάρχει κοντά στην ακτή. Ο Μαξ θα προσκαλέσει και τη μεγάλη του αδερφή, η οποία δεν έχει χαμογελάσει εδώ και καιρό και τελικά οι τρεις τους θα δεθούν ενώ ένας νεανικός έρωτας θα ανθίσει. Κι εδώ τελειώνουν όλα τα χαρούμενα κι αρχίζει η περιπέτεια.

Η πρώτη ιστορία του Θαφόν έχει μάγους, ναυάγια, φάρους και παλιές υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν. Έχει ρολόγια που κυλούν ανάποδα και μια γάτα που παραμονεύει! Έχει καταιγίδες που στέλνουν καράβια στα βράχια και ξηλώνουν πόρτες από τους μεντεσέδες τους. Και φυσικά έχει ομίχλη που κρύβει πολλά μέσα της και τίποτα καλό!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ (1964-2020) υπήρξε ένας από τους πλέον διαβασμένους και αναγνωρισμένους συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ξεκίνησε τη λογοτεχνική του καριέρα το 1993 με το εφηβικό μυθιστόρημα Ο Πρίγκιπας της Ομίχλης (Βραβείο Edebé) και ακολούθησαν τα Το Παλάτι του Μεσονυκτίου και Τα φώτα του Σεπτέμβρη  (συγκεντρωμένα σε έναν τόμο υπό τον τίτλο Η τριλογία της ομίχλης). Το 2001 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα για ενηλίκους, Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, το οποίο πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε διεθνές λογοτεχνικό φαινόμενο και θεωρείται, μετά τον Δον Κιχότη, το πιο πετυχημένο μυθιστόρημα στην εκδοτική ιστορία της Ισπανίας. Τα έργα του έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και έχουν πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα στις πέντε ηπείρους. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης στη σειρά Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων τα μυθιστορήματά του ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ, Ο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ, Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ Ι & ΙΙ και Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΧΝΙΑΣ, καθώς και το μυθιστόρημά του ΜΑΡΙΝΑ.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.