«Έξι Κοράκια» από τη Leigh Bardugo #Book Review

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Τα «Κοράκια» μεταφράστηκαν επιτέλους στα Ελληνικά και δεν μπορούσα να μην επιστρέψω σε έναν από τους αγαπημένους μου κόσμους. Με το που έπιασα το βιβλίο στα χέρια μου, το ξεκίνησα! Από τις λίγες φορές που ξαναδιαβάζω βιβλίο, όμως δεν μπορούσα να μην επιστρέψω στην τόσο γνωστή και αγαπημένη γραφή της Μπαρντούγκο με την καλύτερη παρέα! Είναι το βιβλίο της που έχω αγαπήσει περισσότερο μέχρι τώρα και ήθελα αυτό το συναίσθημα να το ξαναζήσω.

Η κινητήρια δύναμη του βιβλίου μας γίνεται γνωστή από το πρώτο κεφάλαιο. Το πάρεμ είναι αυτό που κινεί τα νήματα σε αυτό το βιβλίο. Είναι η αιτία που γνωρίζουμε όλους τους ανθρώπους του Βαρελιού και δη, τη συμμορία των Ντρεγκς! Βρισκόμαστε στο Κερτς, στην πόλη του Κέτερνταμ, ένα εμπορικό λιμάνι που σφύζει από ζωή. Το Κέτερνταμ βρίσκεται σε μια θέση τέτοια που εξυπηρετεί το εμπόριο ανάμεσα στη Ράβκα, το Σου Χαν, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο στην Αληθινή Θάλασσα, όπως το Νόβι Ζεμ. Και όπως κάθε λιμάνι που σέβεται τον εαυτό του, μια περιοχή του Κέτερνταμ είναι αφοσιωμένη στις απολαύσεις κάθε λογής. Αυτό είναι το Βαρέλι, όπου θα βρει κανείς οτιδήποτε θελήσει, από οίκους απόλαυσης μέχρι χαρτοπαικτικές λέσχες. Εκεί ήταν και η βάση του πιο αγαπημένου morally grey χαρακτήρα, του Καζ Μπρέκερ.

Ο Καζ Μπρέκερ δεν είναι ένας απλός κλέφτης. Είναι πανέξυπνος. Οργανώνει τα πάντα μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια, σχεδιάζοντας ακόμα και για ότι είναι απίθανο να προκύψει, ώστε να μη βρεθεί ποτέ αντιμέτωπος με κάτι που δεν περιμένει, και παρ’ όλο που είναι γεννημένος ηγέτης, δε διστάζει να λερώσει τα χέρια του. Αυτός είναι και ο λόγος που του έχουν αποδώσει το όνομα Βρόμικα Χέρια. Γι’ αυτό και έχει καταφέρει να μεγαλώσει τόσο πολύ τους Ντρεγκς και να τους κάνει μια δύναμη που τη φοβούνται. Όμως ο Καζ κάνει τα πάντα για κάποιο λόγο, Έχει λοιπόν ένα πολύ καλό λόγο που οργανώνει μια τεράστια ληστεία και θέλει να συγκεντρώσει το καλύτερο τσούρμο που θα μπορούσε ποτέ να βρει.

Η Ινέζ φυσικά θα είναι μαζί του. Το Φάντασμα που κινείται στις σκιές και προκαλεί τον τρόμο, η καλύτερη κατάσκοπος που υπάρχει, δε θα μπορούσε να λείπει από την παρέα. Θα χρειαστούν όμως περισσότερα άτομα με εξαιρετικές ικανότητες. Μια Καρδιοφροντίστρια που είναι και Μεταποιήτρια θα βρεθεί στο πρόσωπο της Νίνα, μιας Γκρίσα με πολλή δύναμη. Θα χρειαστούν σίγουρα έναν άσσο στο σημάδι, οπότε ο Τζέσπερ είναι η καλύτερη επιλογή, ακόμα κι αν είναι μεγάλος τζογαδόρος. Αλλά και πάλι δεν είναι αρκετοί γι’ αυτό που έχει στο νου του ο Καζ. Έτσι θα πρέπει να επιστρατεύσουν έναν πρώην Ντρουσκέλε, τον Ματίας και έναν ειδικό στις ανατινάξεις, τον Γουάιλαν, γιο ενός από τους πιο πλούσιους εμπόρους του Κέτερνταμ. Αυτά θα είναι και τα Έξι Κοράκια που θα επιχειρήσουν το ακατόρθωτο.

Τα «Έξι Κοράκια» είναι ένα βιβλίο στον αγαπημένο πλέον κόσμο των Γκρίσα, οπότε έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολλούς ταλαντούχους Γκρίσα, αλλά και ό,τι υπάρχει γύρω από τη Ράβκα. Έτσι, μαθαίνουμε και για τα άλλα μέρη περισσότερα από όσα μάθαμε από την τριλογία, γνωρίζουμε τους πολιτισμούς τους και τον τρόπο που σκέφτονται. Έχει μεγάλη σημασία να διαβάσει κανείς τα βιβλία αυτού του κόσμου όπως έχουν γραφτεί, γιατί περιέχουν πληροφορίες για ήρωες που γνωρίζουμε ή θα μάθουμε στη συνέχεια. Βλέπουμε πόση απήχηση είχε η Κλητεύτρα του Ήλιου και μέχρι που έφτασε η φήμη της, όπως βλέπουμε πως αντιδρούν οι λαοί όχι μόνο σε εκείνη αλλά και σε όλους τους Γκρίσα.

Σε αυτό το βιβλίο φαίνεται πόσο έχει εξελιχθεί η γραφή της συγγραφέως. Η όλη ιστορία του βιβλίου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και γραμμένη με τρόπο τέτοιο που να μας δίνει αρκετά στοιχεία κάθε φορά για να προχωρήσουμε παρακάτω. Μαθαίνουμε αρκετά για το παρελθόν όλων των χαρακτήρων, όμως τα πιο σημαντικά τα μαθαίνουμε στις τελευταίες σελίδες. Κι εκεί ακριβώς είναι που μένουμε κρεμασμένοι και περιμένουμε τη συνέχεια! Η οποία δεν έχω ιδέα πότε βγαίνει, αλλά ευτυχώς την έχω διαβάσει ήδη στα αγγλικά και ξέρω πόσο κλάμα και πόσος χαμός μας περιμένει…

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η ΛΙ ΜΠΑΡΝΤΟΥΓΚΟ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, μεγάλωσε στη Νότια Καλιφόρνια και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Γέιλ. Σήμερα ζει στο Λος Άντζελες. Η τριλογία ΟΙ ΓΚΡΙΣΑ έχει βρεθεί στις υψηλότερες θέσεις της λίστας ευπώλητων βιβλίων των New York Times και έχει μεταφερθεί στις τηλεοπτικές οθόνες από το NETFLIX. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν και τα τρία βιβλία της σειράς ΟΙ ΓΚΡΙΣΑ με τίτλο ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΣΤΑ, ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ενώ ετοιμάζονται κι άλλα βιβλία της συγγραφέως που εκτυλίσσονται στον φανταστικό κόσμο Grishaverse.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.