«Πανέξυπνα πλάσματα» από την Shelby Van Pelt #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Εσείς έχετε γνωρίσει τον Μάρκελο, το γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού που ζει στο ενυδρείο του Σόουελ Μπέι; Όχι; Ε τότε, ξανασκεφτείτε το! Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο και ιδιαίτερο πλάσμα που θα σας θυμίσει τι θα πει «φίλος»!

Το βιβλίο μου είχε τραβήξει την προσοχή από όταν κυκλοφόρησε στα αγγλικά και είχε μπει σε διάφορες από τις λίστες μου. Βρίσκεται μάλιστα και ανάμεσα στα ηχητικά βιβλία που αγόρασα στο Audible αλλά μπήκε κι εκεί στην τεράστια λίστα αναμονής. Όταν λοιπόν είδα ότι θα κυκλοφορούσε στα Ελληνικά, χάρηκα πάρα πολύ! Και τελικά, το διάβασα στα Ελληνικά και το απόλαυσα! Είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία της χρονιάς, ένα από αυτά τα feelgood βιβλία για τα οποία σας έχω ξαναμιλήσει. Γι’ αυτό και σας το προτείνω με κλειστά τα μάτια!

Η Τόβα Ισάλιβαν, μια εβδομηντάχρονη χήρα, δουλεύει ως καθαρίστρια στη νυχτερινή βάρδια στο ενυδρείο του Σόουελ Μπέι. Όλα περνούν από τα χέρια της και όλα λάμπουν για να υποδεχτούν τους επισκέπτες την επόμενη μέρα. Χρειάζεται κάτι να την κρατά απασχολημένη και να μη σκέφτεται συνέχεια την εξαφάνιση του δεκαοχτάχρονου γιου της πριν από τριάντα περίπου χρόνια. Μπορεί να πέρασε καιρός, όμως η Τόβα ποτέ δεν έμαθε τι απέγινε ο Έρικ. Που μπορεί να πήγε. Αν ζει.

Ευτυχώς λοιπόν που έχει αυτή τη δουλειά, περισσότερο απασχόληση, στο ενυδρείο. Εκεί είναι που η Τόβα θα κάνει ένα καινούριο φίλο. Ένα βράδυ που θα προσπαθεί να συμμαζέψει την ακαταστασία, η Τόβα θα ανακαλύψει ποιος ευθύνεται. Ο Μάρκελος, το γιγάντιο χταπόδι Ειρηνικού και ένα από τα εκθέματα του ενυδρείου, το έχει σκάσει από τη δεξαμενή του και έχει μπλεχτεί σε κάτι καλώδια. Από το χρώμα του η Τόβα καταλαβαίνει πως πρέπει να τον βοηθήσει άμεσα και ενώ στην αρχή είναι επιφυλακτική, σύντομα τον απεγκλωβίζει και τον βοηθάει να επιστρέψει στη δεξαμενή του. Κάπως έτσι, ανάμεσα στον Μάρκελο και στην Τόβα γεννιέται μια φιλία. Πράγμα πολύ σημαντικό, μιας που ο Μάρκελος δε θα σήκωνε ούτε μισό από τα οχτώ πλοκάμια του για να βοηθήσει κάποιον από τους δεσμώτες του!

Ο νέος πανέξυπνος φίλος της Τόβα παρατηρεί τα πάντα από τη θέση του στη δεξαμενή και τρεισήμισι χρόνια τώρα, έχει μάθει περισσότερα για το ανθρώπινο είδος, από ότι θα μπορούσε να μάθει κανείς σε μια ολόκληρη ζωή! Έτσι, θα καταλάβει αμέσως ποιος είναι ο Κάμερον, ο νέος καθαριστής που προσλαμβάνεται στο ενυδρείο και θα προσπαθήσει να το εξηγήσει στη φίλη του χρησιμοποιώντας τα μέσα που μπορεί. Ο Κάμερον έχει έρθει στην πόλη με σκοπό να βρει απάντηση σε ένα ερώτημα που τον βασανίζει χρόνια. Μέχρι να γίνει αυτό, θα βρει νέους φίλους κι έναν τόπο στον οποίο θα μπορούσε να στεριώσει.

Η αφήγηση ξεκινάει από το Μάρκελο που την 1299η μέρα της αιχμαλωσίας του, μας ενημερώνει πως δεν του απομένει και πολύς χρόνος ακόμα εκεί. Βλέπετε, το προσδόκιμο ζωής για ένα γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού είναι τέσσερα χρόνια, κι αυτό ο Μάρκελος το γνωρίζει καλά. Έτσι από τη μια λυπάται που θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μέσα σε μια δεξαμενή, αντί για τον ωκεανό, από την άλλη χαίρεται γιατί δεν έμεινε πολύ ακόμα!

Οι ήρωες του βιβλίου, πέρα από το Μάρκελο, είναι όλοι άνθρωποι με τα καλά και τα άσχημά τους. Άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να συνδεθείς, αν όχι να ταυτιστείς και οι ιστορίες τους θα σε συγκινήσουν. Ένα τρυφερό βιβλίο, γεμάτο ελπίδα, που θα σε κάνει να δεις τον κόσμο με άλλο μάτι.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Shelby Van Pelt (Σέλμπι Βαν Πελτ) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βορειοδυτική Ακτή της Βόρειας Αμερικής. Πλέον ζει με την οικογένειά της στο Σικάγο. Το Πανέξυπνα πλάσματα είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Για να διαβάσετε περισσότερα shelbyvanpelt.com

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.