«Ανακάλυψέ με» από την Tahereh Mafi #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Νομίζω ήρθε η ώρα να γράψω τις σκέψεις μου για τη συνέχεια του «Διάλυσέ με» μιας και έχει ήδη κυκλοφορήσει και το τρίτο βιβλίο της σειρά και ετοιμάζομαι να το διαβάσω κι εκείνο! Αν κανείς διαβάσει το οπισθόφυλλο του βιβλίου, δε θα γλυτώσει τα σπόιλερ για το πρώτο. Έτσι γίνεται πάντα με κάποιο επόμενο βιβλίο μιας σειράς. Οπότε κι εγώ δυσκολεύομαι λίγο να αφήσω τα σπόιλερ εκτός, αλλά θα προσπαθήσω.

Έχουμε και εδώ το τρίγωνο Άνταμ – Τζούλιετ – Γουόρνερ και φυσικά ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Τζούλιετ με την καταστροφική της δύναμη που είχε μια άθλια παιδική ζωή, διωγμένη από παντού και χωρίς καθόλου αυτοπεποίθηση. Συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι ένα τέρας που κάνει κακό σε όποιον βρεθεί δίπλα της και δεν είναι λίγες οι φορές που αποκαλύπτει και παράλληλα ανακαλύπτει το πόσο ισχυρή είναι η δύναμή της. Θα πρέπει όμως να μάθει να την ελέγχει, γιατί ένα απλό μικρό της ξέσπασμα μπορεί να φέρει την καταστροφή σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Ο Άνταμ είναι ο καλός χαρακτήρας του αρχικού βιβλίου που ακόμα δεν ξέρουμε σε τι θα εξελιχθεί, αν και δείχνει κάποια δείγματα. Ο Άνταμ που πέρασε κι αυτός δύσκολα παιδικά χρόνια για τα οποία κανένας δεν ξέρει, σε κανέναν δεν τα έχει πει. Άλλωστε πρέπει να προστατεύσει και τον μικρό του αδερφό τον Τζέιμς που είναι όλη του η ζωή. Ένα δεκάχρονο παιδί που στην ουσία το έχει μεγαλώσει ο Άνταμ και το νιώθει πιο πολύ για παιδί του παρά για αδερφό του. Κι έπειτα είναι και ο Γουόρνερ. Ο κακός της υπόθεσης, ο υπεύθυνος του Τομέα 45, το τέρας που βασανίζει και σκοτώνει ανθρώπους σύμφωνα με τις διαταγές της Νέας Διακυβέρνησης. Μπορεί αυτός ο άνθρωπος να είναι άνθρωπος και όχι τέρας;

Σε αυτό το δεύτερο βιβλίο βλέπουμε μια οργανωμένη ομάδα ανθρώπων με εξαιρετικές ικανότητες, όχι σαν της Τζούλιετ, όμως μοναδικές για τον καθένα. Μια ομάδα αντίστασης που προσπαθεί να επιβιώσει αλλά και να βοηθήσει τους πολίτες. Μια κρυφή ομάδα που ναι μεν βγαίνει να πολεμήσει, αλλά που ζει κάπως ουτοπικά και γι’ αυτό φταίει ο ηγέτης της. Εκείνος πιστεύει πως μπορεί να βοηθήσει όλους όσους έχουν εξαιρετικές ικανότητες. Τους θεωρεί αδερφούς του. Όμως δεν το βλέπουν όλοι έτσι.

Σας έχω ιντριγκάρει το ξέρω, αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά. Η εμπειρία της ανάγνωσης είναι καλύτερη όταν δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε! Όσο γι’ αυτά που μπορώ να πω σχετικά με το τι να περιμένετε, είναι λίγα και καλά!

Η γραφή της συγγραφέως παραμένει όπως την έχουμε δει και στο πρώτο βιβλίο. Βλέπουμε την οπτική της Τζούλιετ, νιώθουμε τα συναισθήματά της και τη βλέπουμε να δυναμώνει. Ακούμε τους προβληματισμούς της και την καταλαβαίνουμε με βάση το ιστορικό της, τα όσα έχει περάσει. Και σιγά σιγά στήνεται η ιστορία, μέχρι που μαθαίνουμε το πρώτο μεγάλο μυστικό και αρχίζουν οι ανατροπές και η δράση γενικότερα.

Και μην ξεχνάμε τον Κέντζι ε! Τι φοβερός τύπος!

 

Εκδόσεις Elxis

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Tahereh Mafi είναι best seller συγγραφέας των New York Times και της USA Today. Συνήθως τη βρίσκει κανείς να πίνει υπερβολικές ποσότητες καφέ και να είναι απορροφημένη σε κάποιο βιβλίο. Το Shatter me είναι η πρώτη της σειρά (2011), η οποία αποτελείται από έξι βιβλία. Μάλιστα, για να κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία της συγγραφής, προτού καταλήξει στο πρώτο της μυθιστόρημα, έγραψε πέντε προσχέδια. Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη κάπου στο Κονέκτικατ και κατοικεί στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια με τον σύζυγό τη και την κόρη τους.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.