«Πυρπόλησέ με» από την Tahereh Mafi #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Φυσικά και διάβασα και το τρίτο βιβλίο της σειράς «Διάλυσέ με». Φυσικά και θα συνεχίσω με ό,τι ακολουθήσει. Πως θα μπορούσα να σταματήσω; Πρόκειται για μια νεανική δυστοπική σειρά, όπου η βασική ηρωίδα περνάει από μια κατάσταση όπου λυπόταν τον εαυτό της και έμεινε μακριά από όλους, φοβούμενη ότι είναι ένα τέρας, στην θεαματική μεταμόρφωση όπου πιστεύει στον εαυτό της και στο καλό που μπορεί να κάνει, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τους ανθρώπους δίπλα της.

Όταν μιλάει κανείς για το τρίτο βιβλίο μιας σειράς είναι αρκετά δύσκολο να αποφύγει τα σπόιλερ, αλλά θα βάλω τα δυνατά μου να τα καταφέρω και να μην προδώσω κάτι σημαντικό από την πλοκή. Το προηγούμενο βιβλίο λοιπόν αφήνει τα πράγματα λίγο μετέωρα. Οι φίλοι έχουν χωριστεί και οι μεν δεν ξέρουν που βρίσκονται και αν ζουν οι δε. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβει κανείς σε πόσο κρίσιμο σημείο μας άφησε το προηγούμενο βιβλίο. Πολλά συνταρακτικά έχουν ήδη συμβεί που συγκλονίζουν τους βασικούς χαρακτήρες, τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι έχασαν πολλά και κάποιοι άλλοι βρήκαν όσα δεν περίμεναν να βρουν.

Η Τζούλιετ για παράδειγμα, βρήκε την αυτοπεποίθηση που της έλειπε. Είναι πλέον ένας πολύ δυναμικός γυναικείος χαρακτήρας, που ξεπέρασε τα όσα την κρατούσαν πίσω και κατάφερε να προχωρήσει μπροστά, να δει τα πράγματα πιο καθαρά, να δεθεί με ανθρώπους αλλά και να κάνει φιλίες. Όσα πίστευε, όσα άσχημε πίστευε για τον εαυτό της, τα έχει αποδιώξει από πάνω της. Σκέφτεται πλέον θετικά και ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο τόσο για την ίδια, όσο και για τους φίλους της, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Θα αντισταθεί και θα παλέψει μαζί με όσους θέλουν να αντισταθούν στο πλευρό της.

Ο Γουόρνερ ήταν απολαυστικός ε αυτό το βιβλίο. Μας έδωσε πολλά κρυμμένα στοιχεία του εαυτού του, όψεις που δεν περιμέναμε ότι θα έχει, συναισθήματα καλά κρυμμένα και μια ωριμότητα που δε θα περίμενε κανείς από έναν δεκαεννιάχρονο. Βέβαια, οι εμπειρίες που είχε μεγαλώνοντας τον έκαναν να ωριμάσει γρηγορότερα και να αναλάβει ευθύνες που δε θα έπρεπε να του αναλογούν.

Ο Άνταμ πάλι, δεν είναι και ο πιο αγαπημένος μου χαρακτήρας. Η συμπεριφορά του στην πλειονότητα του βιβλίο ήταν από πολύ άσχημη, έως εξοργιστική. Συμφωνώ μαζί του μόνο σε ένα πράγμα, στην αγάπη που έχει για τον μικρό του αδερφό τον Τζέιμς. Θα έκανε τα πάντα γι’ αυτόν και το δείχνει.

Από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες όμως είναι ο Κέντζι! Είναι εξαιρετικός φίλος, έξυπνος, δυναμικός, γεμάτος αγάπη για όσους θεωρεί δικούς του ανθρώπους και φυσικά χιούμορ!

 

Εκδόσεις Elxis

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Tahereh Mafi είναι best seller συγγραφέας των New York Times και της USA Today. Συνήθως τη βρίσκει κανείς να πίνει υπερβολικές ποσότητες καφέ και να είναι απορροφημένη σε κάποιο βιβλίο. Το Shatter me είναι η πρώτη της σειρά (2011), η οποία αποτελείται από έξι βιβλία. Μάλιστα, για να κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία της συγγραφής, προτού καταλήξει στο πρώτο της μυθιστόρημα, έγραψε πέντε προσχέδια. Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη κάπου στο Κονέκτικατ και κατοικεί στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια με τον σύζυγό τη και την κόρη τους.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.