«Perfect Day» από τη Romy Hausmann #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η Romy Hausmann έχει αρχίσει να καταλαμβάνει χώρο στις βιβλιοθήκες μας ήδη με το πρώτο της βιβλίο, «Καλό μου παιδί», και φυσικά συνέχισε και με το δεύτερο βιβλίο της «Η Μάρτα κοιμάται». Εννοείται ότι δε μένουμε εκεί και πάμε και για το τρίτο για να βρούμε το δικό μας αγαπημένο!

Ένας δολοφόνος κυκλοφορεί στο Βερολίνο τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Ένας άνθρωπος, ή ένα τέρας, που σκοτώνει μικρά κορίτσια ηλικίας από έξι έως δέκα χρονών, και μετά αφήνει κόκκινες κορδέλες, δεμένες φιόγκο, για να σημαδέψει που βρίσκονται οι σοροί των κοριτσιών. Να ξέρει η αστυνομία που να ψάξει. Φαίνεται πως θέλει τα σώματα των παιδιών να βρεθούν όμως ο ίδιος παραμένει ασύλληπτος τόσα χρόνια και κανείς δεν έχει ιδέα ποιος μπορεί να είναι αφού δεν έχει αφήσει κάποιο στοιχείο πίσω του. Ένα βράδυ όμως, ένα διακεκριμένος παγκοσμίου φήμης καθηγητής φιλοσοφίας και ανθρωπολόγος συλλαμβάνεται στο σπίτι του, μπροστά στα μάτια της κόρης του Ανν. Κατηγορείται για τις δολοφονίες των δέκα κοριτσιών που οι αστυνομικοί βρήκαν χάρη στις κορδέλες. Η Ανν είναι πεπεισμένη ότι ο πατέρας της είναι αθώος και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει την αθωότητά του. Θα φτάσει στα άκρα. Θα πιαστεί από όποια στοιχεία καταφέρει να βρει και στο μυαλό της θα κατονομάσει κάποιον άλλον ως ένοχο.

Όσο ο καθηγητής βρίσκεται στη φυλακή και περιμένει τη δίκη του, ένα ακόμη κορίτσι εξαφανίζεται κάπου μακριά από το Βερολίνο. Στο μικρό χωριό στη Βαυαρία οι κάτοικοι είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους και βοηθούν ο ένας τον άλλο. Όπως πριν λίγο καιρό καλοδέχτηκαν τη Νάταλι και την κόρη της σε μια εξοχική κατοικία, και συντάχθηκαν μαζί της εναντίον του βίαιου πρώην συζύγου της, έτσι και τώρα, έχουν ταχθεί στην αναζήτηση του κοριτσιού. Στο χωριό αυτό θα βρεθεί σύντομα και η Ανν μαζί με έναν φίλο της δημοσιογράφο. Αφού υπάρχουν κόκκινες κορδέλες στο δάσος, τότε υπάρχει ελπίδα να αθωωθεί ο πατέρας της.

Η αφήγηση που έχουμε κινείται ανάμεσα σε τρία πρόσωπα όπου ο αναγνώστης καλείται να σκεφτεί ποιο μπορεί να είναι μόνο το ένα εξ αυτών. Η βασική αφήγηση γίνεται από την Ανν που μας δίνει και τη ροή της ιστορίας. Έπειτα έχουμε την αφήγηση του δολοφόνου, αρκετά χρόνια μετά τα γεγονότα που εξιστορεί η Ανν, με τη σκέψη ότι μπορεί να μην έχει καν συλληφθεί, ή να δίνει αυτή τη συνέντευξη μέσα από τη φυλακή. Υπάρχει όμως και μια Τρίτη αφήγηση, ένα παρακλάδι που ονομάζεται «Εμείς» και είναι ένα από τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησε η συγγραφέας για να περιπλέξει τα πράγματα και να μπερδέψει τον αναγνώστη.

Έβαλε αρχικά την Ανν να αφηγηθεί την ιστορία. Μια αναξιόπιστη αφηγήτρια, που όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, ούτε η ίδια δεν μπορεί να καταλάβει πως προσπέρασε έτσι απλά κάποια γεγονότα. Δεδομένου όμως της ψυχολογικής της κατάστασης, είναι κατανοητό. Μια σειρά από συμπτώσεις συμβάλλουν είτε στην επίλυση του μυστηρίου είτε στο να μπερδέψουν ακόμα περισσότερο το κουβάρι. Πολλές οι συμπτώσεις, πολλά τα ανεξήγητα και ένα παράλληλο μυστήριο που τελικά έχει ή δεν έχει σχέση με την υπόθεση;

Η συγγραφέας παίζει με το μυαλό μας, αφού δε φαίνεται να είναι ένα μυστήριο για δυνατούς λύτες, όμως στην τελική, θα μπορούσε να είναι τόσο απλό; Οι σελίδες κυλούν σαν νερό και ο αναγνώστης προχωράει όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα που ονομάζεται συναίσθημα ή έλλειψη αυτού, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο κρύα και αποστασιοποιημένη ακούγεται η φωνή του δολοφόνου. Το στυλ της γραφής παραμένει ίδιο όπως και στα προηγούμενα δύο βιβλία, και ίσως αυτό είναι που πιστεύω ότι δε δούλεψε τόσο καλά αυτή τη φορά. Το διάβασα με άνεση και χωρίς να το αφήνω από τα χέρια μου, ακόμα κι αν το «Καλό μου παιδί» παραμένει το αγαπημένο μου!

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Romy Hausmann (Ρόμι Χάουσμαν, 1981) γεννήθηκε στην Ανατολική Γερμανία και σε ηλικία είκοσι τεσσάρων ετών έγινε αρχισυντάκτρια σε εταιρεία παραγωγής στο Μόναχο. Διατηρεί το blog Mymonk στο οποίο εξιστορεί τις προσωπικές της εμπειρίες με στόχο να εμφυσήσει την αισιοδοξία στους αναγνώστες της. Από τη γέννηση του γιου της εργάζεται στον χώρο της τηλεόρασης ως freelancer. Ζει με την οικογένειά της σε ένα απομονωμένο σπίτι στα δάση κοντά στη Στουτγάρδη. Το πρώτο της ψυχολογικό θρίλερ Καλό μου παιδί απέσπασε το βραβείο Crime Cologne 2019, ενώ ετοιμάζεται και η τηλεοπτική του διασκευή που αναμένεται να προβληθεί ως σειρά από το Netflix το φθινόπωρο του 2023.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.