«Αφοσίωση» από τον Μάρκο Μισιρόλι #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Αυτές τις μέρες ήθελα ένα βιβλίο που θα με προβληματίσει για καθημερινά θέματα. Για τις ανθρώπινες σχέσεις. Για τις πιο κρυφές επιθυμίες. Θέματα που ίσως απασχολούν ανθρώπους που γνωρίζω ή που δε συζητούνται εύκολα ή που απλά δεν τίθενται προς συζήτηση. Γι’ αυτό επέλεξα το βιβλίο «Αφοσίωση» του Μάρκο Μισιρόλι.

Ο Κάρλο είναι ένας καθηγητής δημιουργικής γραφής και ένας εν δυνάμει συγγραφέας, χωρίς βιβλίο. Γόνος πετυχημένης οικογένειας του Μιλάνου που προσπαθεί να μην εκμεταλλεύεται τις γνωριμίες του πατέρα του αλλά τελικά κάνει ακριβώς αυτό. Η γυναίκα του η Μαργκερίτα είναι μεσίτρια και την ταλαιπωρεί ο προσαγωγός της. Δεν μπορεί να ανεβαίνει πολλές σκάλες, πονάει. Γι’ αυτό και κάνει φυσιοθεραπείες. Οι δυο τους έχουν ένα ευτυχισμένο γάμο, είναι ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον, όμως σαν κάτι να τους λείπει, ή να μην αρκεί. Σαν κάτι να έχει βαλτώσει. Να είναι η συνήθεια; Δεν είναι σίγουροι, όμως απ’ ότι φαίνεται το νιώθουν και οι δύο.

Σύντομα ο Κάρλο γοητεύεται από μια νεαρή φοιτήτριά του, τη Σοφία. Δεν μπορεί να τη βγάλει από το μυαλό του. Και μάλιστα κάτι συμβαίνει μεταξύ τους, κάτι που οδηγεί σε μια «παρεξήγηση» την οποία δεν παραλείπει μα εξηγήσει στη γυναίκα του. Μια παρατήρηση από τον Πρύτανη, μια εξήγηση για ό,τι μπορεί κάποιος να είδε, όλα αθώα και άμεμπτα. Όμως μέσα του ο Κάρλο ξέρει τι συνέβη. Οι ενοχές τον τρώνε. Γι’ αυτό άλλωστε μίλησε και στη Μαργκερίτα. Δεν της είπε την αλήθεια, της είπε όσα υποστήριξε και στους άλλους. Όμως και η Μαργκερίτα δεν είναι αθώα. Η δουλειά του φυσιοθεραπευτή στο πόδι της τις βάζει σκέψεις στο μυαλό και προσπαθεί να καταλάβει εκείνος τι σκέφτεται. Ο Αντρέα είναι πολύ τυπικός στη δουλειά του, όμως έξω από αυτή, έχει τη δική του ζωή. Μια ζωή που κάποια στιγμή αρχίζει να συμπεριλαμβάνει και τη Μαργκερίτα.

Ο συγγραφέας, θέλοντας να μας δείξει πόσο δύσκολο πράγμα είναι η αφοσίωση και η πίστη, βάζει στην ιστορία κι άλλους χαρακτήρες που είτε εμπλέκονται άμεσα με το θέμα είτε όχι. Μπορεί οι δυο βασικοί του ήρωες να κάνουν σκέψεις που τους θέλουν άπιστους στο γάμο τους, μπορεί ακόμα και να γίνονται μοιχοί, όμως δεν αντιδρούν και οι δυο το ίδιο. Για τον έναν από τους δύο, η απιστία είναι της μιας φοράς και η αφοσίωση στην οικογένεια και το γάμο τους επιστρέφει και παραμένει. Για τον άλλο όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Είναι κάτι επαναλαμβανόμενο και όχι με το ίδιο πάντα άτομο.

Πόσο αφοσιωμένοι είμαστε τελικά σε μια σχέση; Τι σημαίνει ο έρωτας και τι ο γάμος; Έχουμε όλοι την ίδια άποψη γι’ αυτά τα δύο; Την ίδια εικόνα; Τι είναι τελικά η «αφοσίωση»;

Το βιβλίο αυτό του Μισιρόλι θυμίζει πολύ έντονα ταινία του Γαλλικού κινηματογράφου. Αν είστε λάτρεις, δώστε του μια ευκαιρία!

 

Εκδόσεις Μίνωας

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μάρκο Μισιρόλι γεννήθηκε το 1981 στο Ρίμινι και ζει στο Μιλάνο. Αρθρογραφεί στις πολιτιστικές σελίδες της εφημερίδας Corriere della Sera.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Senza coda, κέρδισε το βραβείο Campiello Opera Prima. Μεταξύ άλλων, έχει γράψει τα βιβλία: Il buio addosso, Bianco, Il senso dell’elefante, καθώς και το Atti osceni in luogo privato, που τιμήθηκε με το Super Mondello και το Mondello Giovani. Το τελευταίο του βιβλίο με τον τίτλο Avere tutto κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η σειρά έξι επεισοδίων με τον τίτλο Devotion στο Netflix βασίστηκε στο βιβλίο του Μάρκο Μισιρόλι Αφοσίωση (Fedeltà).

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.