«Ο σωσίας του στέμματος» από την Cassandra Clare #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Βιβλίο φαντασίας αυτή τη φορά, ένα από τα αγαπημένα μου είδη, από μια συγγραφέα που δεν είχα ξαναδιαβάσει. Για τους φαν της συγγραφέως να πω ότι πρόκειται για έναν τελείως καινούριο κόσμο, οπότε και να μην περιμένουν κάτι γνωστό εδώ, εκτός ίσως από τη γραφή της που γνωρίζουν καλά!

Βρισκόμαστε σε μια ήπειρο που κάποτε είχε μπόλικη μαγεία, όμως πλέον έχει πολύ λίγη. Τη μαγεία αυτή, με ξόρκια και φυλαχτά, τη χειρίζεται η φυλή των Άσκαρ, η μόνη φυλή που έχει τη δύναμη, όμως κι αυτή είναι λιγοστή. Οι Άσκαρ, είναι διασκορπισμένοι στις διάφορες πόλεις-κράτη και είναι αναγκασμένοι να κατοικούν εντός των τειχών που ορίζουν τον τόπο τους, το Ρέμα. Μπορούν να κινηθούν εκτός του Ρέματος, όμως με το που πέσει η νύχτα, πρέπει όλοι τους να είναι πίσω από τα τείχη. Η Λιν Κάστερ όμως, εκτός από Άσκαρ είναι και γιατρός, και μάλιστα η μόνη Άσκαρ γυναίκα γιατρός, γι’ αυτό και κάποιες στιγμές, μπορεί να κυκλοφορεί λιγάκι περισσότερο για να περιθάλψει τους ασθενείς της. Και παρ’ όλο που καταφέρνει να βρει θεραπεία για πολλούς από τους κατοίκους του Καστελάν, δεν μπορεί να βρει για την καλύτερή της φίλη τη Μαριάμ. Όμως δεν το βάζει κάτω.

Πέρα από τη Λιν, ένας ακόμα Άσκαρ μπορεί να μένει μέχρι αργά έξω από το Ρέμα όταν χρειάζεται, ο Μαγές Μπενσιμόν, ο σύμβουλος του βασιλιά. Σε μια Αυλή γεμάτη φιλόδοξους και ανήθικους ευγενείς αλλά και εχθρούς μέσα και έξω από τα σύνορα του Καστελάν, ο Βασιλιάς πρέπει να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία της πόλης, αλλά και φυσικά την ασφάλεια της οικογένειας των Αυρηλιανών. Για να το πετύχει αυτό, ο Βασιλιάς έχει φροντίσει ώστε να βρει ένα αγόρι, τον Κελ, που θα γίνει η Ασπίδα του Πρίγκηπα Κόνορ, έτσι ώστε να παίρνει τη θέση του όταν μια περίσταση κρίνεται επικίνδυνη. Ο Κελ και ο πρίγκηπας Κόνορ μεγαλώνουν μαζί και δένονται σαν αδέλφια, όμως φαίνεται πως τελευταία υπάρχουν μυστικά ανάμεσά τους.

Μυστικά και ίντριγκες περικυκλώνουν το Καστελάν, καθώς πέρα από τον Βασιλιά Αυρηλιανό, υπάρχει και ένα άτυπος βασιλιάς στην πόλη, ο Ρακοσυλλέκτης Βασιλιάς, ο υπεύθυνος των παρανόμων. Τον τελευταίο καιρό όμως, ένας άλλος άγνωστος παράνομος κερδίζει έδαφος στην πόλη και κανείς δεν γνωρίζει πολλά γι’ αυτόν. Κάτι μεγάλο ετοιμάζεται που θα φέρει τα πάνω κάτω!

Σαν πρώτη επαφή με τη συγγραφέα μπορώ να πω ότι με κέρδισε. Είναι μια πολύ καλή αρχή αυτό το βιβλίο, μια εισαγωγή σε έναν καινούριο κόσμο που προσφέρει πολλά, μιλάει για το παρόν, αλλά και για την ιστορία του τόπου και μας συστήνει τις ισορροπίες που υπάρχουν, ακόμα κι αν είναι έτοιμες να γκρεμιστούν. Η υπόσχεση την μαγείας φυσικά και έχει την τιμητική της και το τέλος μας αφήνει να ζητάμε περισσότερα.

Ωραίοι, δυναμικοί χαρακτήρες. Κάποιοι περισσότερο συμπαθείς από άλλους. Με χιούμορ, έξυπνες ατάκες, δολοπλοκίες και μυστικά που κρατούν το ενδιαφέρον και κάνουν τις σελίδες να γυρνούν χωρίς σταματημό! Ανυπομονώ για τη συνέχεια της ιστορίας, έχοντας διαμορφώσει κι εγώ τις δικές μου θεωρίες για το τι συμβαίνει και το τι έπεται.

Καθώς το δεύτερο βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα αγγλικά το Μάρτιο του 2025, μας βλέπω να περνάμε δύσκολα..

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Cassandra Clare είναι η συγγραφέας των “Shadowhunter Chronicles” (Χρονικών του Κυνηγού της Σκιάς), που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα ευπώλητα των New York Times, USA Today, Wall Street Journal Publishers Weekly. Είναι επίσης συν-συγγραφέας της επίσης ευπώλητης σειράς φαντασίας “Magisterium”, σε συνεργασία με τη Holly Black. Τα “Shadowhunter Chronicles” διασκευάστηκαν σε σενάριο τόσο κινηματογραφικής ταινίας όσο και τηλεοπτικής σειράς. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει πάνω από πενήντα εκατομμύρια τυπωμένα αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα πέντε γλώσσες. Ζει στη δυτική Μασαχουσέτη μαζί με τον σύζυγό της και τρεις τρομακτικές γάτες. CassandraClare.com Twitter: @cassieclare Instagram: @cassieclare1

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.