«Ρουά Ματ» από την Ali Hazelwood #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Από όταν κυκλοφόρησε «Το θεώρημα της αγάπης» δηλώνω φανατική αναγνώστρια της συγγραφέως Ali Hazelwood καθώς έχει τον τρόπο της να γράφει ιστορίες και με κάνει να τις αγαπήσω! Μέχρι τώρα είχα διαβάσει βιβλία της που απευθύνονταν σε ενήλικες, όμως η πιο πρόσφατη κυκλοφορία της στα Ελληνικά απευθύνεται σε πιο μικρές ηλικίες, σε νέους ενήλικες, τα λεγόμενα young adult. Παρ’ όλα αυτά, ούτε αυτή η ιστορία της υπολείπεται σε τίποτα και φυσικά μου άρεσε κι αυτή πολύ!

Ηρωίδα μας είναι η Μάλορι Γκρίνλιφ, μια δεκαεννιάχρονη κοπέλα που στηρίζει με όποιο τρόπο μπορεί την οικογένειά της. Η Μάλορι, όταν ήταν πιο μικρή, έπαιζε σκάκι, είχε μάλιστα έμφυτο ταλέντο και πολλές προοπτικές. Όμως, μετά από κάποια γεγονότα που άλλαξαν τελείως της ζω’η της, όπως ένας χωρισμός κι ένα τροχαίο δυστύχημα, η Μάλορι σταμάτησε να παίζει σκάκι και επικεντρώθηκε στην οικογένειά της. Από τότε δεν ξαναέπιασε σκακιέρα στα χέρια της, ούτε καν μίλησε γι’ αυτό.

Όταν όμως η καλύτερή της φίλη την καλεί να παίξει σκάκι μαζί της για ένα φιλανθρωπικό σκοπό, η Μάλορι δεν μπορεί να αρνηθεί. Άλλωστε, δεν το κάνει από ευχαρίστηση και θα προσπαθήσει να χάσει γρήγορα. Όμως τελικά καταλήγει να κερδίσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού, Νόλαν Σόγιερ, κι από τότε τίποτα δεν είναι το ίδιο. Θα της γίνει μια πρόταση που δε θα μπορεί να αρνηθεί, αφού έτσι θα καταφέρει να λύσει πολλά από τα προβλήματα της οικογένειάς της, που είναι και το μόνο που την ενδιαφέρει. Ή σχεδόν το μόνο.

Πρόκειται για μια πολύ ωραία ιστορία όπου η ηρωίδα βασανίζεται από ενοχές και προτιμάει να καταπιέζει τα δικά της θέλω και τα όνειρά της ώστε να φροντίσει αυτούς που αγαπάει, από τους οποίους η ίδια πιστεύει ότι κάτι στέρησε. Κι έτσι, καταλήγει όντως να τους στερεί κάτι, μιας και αναλαμβάνει ένα ρόλο μέσα στην οικογένεια, που δεν είναι δικός της. Μέχρι που έρχεται η στιγμή να καταλάβει πως πρέπει κι αυτή να ζήσει τη δική της ζωή, να κυνηγήσει τα όνειρά της και να επανέλθει στο ρόλο που της αναλογεί.

Αυτή τη φορά μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με κάποια επιστήμη, όμως έχουμε και πάλι να κάνουμε με έναν κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο. Όπως βλέπουμε και στο βιβλίο, μέσα από την έρευνα που έκανε η συγγραφέας, αλλά και γενικότερα από το τι συμβαίνει στο χώρο του σκακιού, οι γυναίκες έχουν δικές τους κατηγορίες και δεν συγχρωτίζονται τόσο με τους άντρες. Τα στερεότυπα παραμένουν κι εκεί, σαν να μην υπάρχει διαφορά, ειδικά από τους γκραν μετρ μιας κάποιας ηλικίας. Ευτυχώς που υπάρχουν κι εκείνοι που ζουν στη σημερινή εποχή και δεν ενθουσιάζονται ούτε επικροτούν το μισογυνισμό που χαρακτηρίζει κάποιους από τους άντρες του χώρου, αλλά θέλουν πολύ να αλλάξει η τωρινή εικόνα.

Είναι σίγουρα ένα βιβλίο που διαβάζεται και πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα και περνάει κανείς ωραία μαζί του. Παρά τους σκακιστικούς όρους!

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Το πρώτο μυθιστόρημα της Ali Hazelwood Το θεώρημα της αγάπης κέρδισε αμέσως τις καρδιές των αναγνωστών και έγινε πολύ γρήγορα best seller. Η Ali Hazelwood στη συγγραφική της πορεία έχει πολλά ακόμα άρθρα και ακαδημαϊκά κείμενα σχετικά με την επιστήμη του εγκεφάλου, στα οποία βέβαια κανείς δεν ερωτεύεται και δεν υπάρχει πάντα happy end. Με ρίζες από την Ιταλία, έζησε στη Γερμανία και την Ιαπωνία πριν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει το διδακτορικό της στη Νευροεπιστήμη. Πρόσφατα έγινε καθηγήτρια, πράγμα που την τρομοκρατεί. Όταν δεν βρίσκεται στη δουλειά, κάνει τζόγκινγκ, τρώει κέικ ποπ ή βλέπει ταινίες επιστημονικής φαντασίας με τις δύο γάτες και τον σύζυγό της. Το Ρουά Ματ είναι το πρώτο YA μυθιστόρημά της

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.