“Η Αναμέτρηση” από τη Μαρία Βρυσανάκη

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

36339875Βρισκόμαστε κάπου στη γη, στο 2000κάμποσο, κοινώς όχι πολύ μακριά από το σήμερα, αλλά σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Οι άνθρωποι είναι οι κακοί της ιστορίας.

Η ηρωίδα ανήκει στους Ρεμόρ, οι οποίοι είναι προορισμένοι να προστατεύουν και να πολεμούν για τους Λερόιλ, μια ανώτερη φυλή. Σε αντάλλαγμα, οι Λερόιλ δέχονται και συμφωνούν να διαιωνίζουν το είδος των Ρεμόρ, καθώς ένας Ρεμόρ μπορεί να γεννηθεί μόνο από την ένωση Λερόιλ με Ρεμόρ! Αυτή η μεταξύ τους συμφωνία, με τους νόμους που δεν θέλουν τους Ρεμόρ να έχουν σχέσεις μεταξύ τους και να πολεμούν για τους Λερόιλ, είναι κάτι που η Μέγκαν δεν μπορεί να αντέξει άλλο. Σύντομα θα πρέπει να φύγει για την εκπαίδευση στα πεδία των μαχών και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγει πάση θυσία. Πρέπει και θέλει να ζήσει ελεύθερη, μαζί με αυτούς που αγαπάει

Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο από την πλευρά της ηρωίδας, οπότε και ο αναγνώστης γνωρίζει και βιώνει τον νέο τούτο κόσμο από τα μάτια της έφηβης Μέγκαν. Ο χαρακτήρας της γίνεται γνωστός μέσα από τις πράξεις και τις σκέψεις της, όπως επίσης και τα συναισθήματά της, στα οποία ευτυχώς δεν κυριαρχεί η μεμψιμοιρία, όπως έχουμε συνηθίσει σε αρκετά άλλα του είδους, όπου ο συγγραφέας προσπαθεί να δώσει μια αδύναμη πλευρά του ήρωα ή της ηρωίδας, συχνότερα το δεύτερο, που όμως κρατά στα χέρια της το μέλλον του κόσμου. Ετούτη η ηρωίδα είναι μια κλασσική έφηβη, όχι όμως από αυτές με τις καρδούλες και τις ροζ κορδέλες. Εκπαιδεύεται μια ζωή για να προστατεύει μια άλλη φυλή, στην οποία οφείλει την ύπαρξή της, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θα διάλεγε σαν πράξη ευγνωμοσύνης. Αγαπάει την ελευθερία που δεν έχει και δεν γουστάρει να της λένε τι να κάνει και πως να ζήσει. Πιστεύει στον εαυτό της και πιστεύει πως αν προσπαθήσει, θα καταφέρει ότι θελήσει. Είναι γενικά πνεύμα ανήσυχο και αντιδραστικό, που πολλές φορές πρώτα μιλάει και μετά σκέφτεται.

Βέβαια, σαν κλασσική έφηβη ερωτεύεται. Είτε το δείχνει στην αφήγηση ανοιχτά είτε όχι, είναι εκεί και επηρεάζει τις πράξεις και τις αποφάσεις της. Έχει έντονα συναισθήματα που την οδηγούν εκεί που τελικά πηγαίνει και δεν πρόκειται πάντα για θετικά συναισθήματα. Το μίσος της για ένα συγκεκριμένο άτομο, την οδηγεί ξεκάθαρα στο δρόμο που βρίσκεται σε αυτό το πρώτο βιβλίο. Είναι ένα μίσος παλιό, που συνδέεται με γεγονότα στη ζωή της που θέλει και δεν θέλει να θυμάται και που φαίνεται πως τα γνωρίζουν κι άλλοι.

Γενικά υπάρχουν μυστικά που κρύβει ο καθένας από τους ήρωες και που δεν τα μαθαίνουμε σε αυτό το βιβλίο, αλλά που αχνοφαίνονται σε συζητήσεις, πράξεις και υπονοούμενα. Πέρα από αυτό, ένα δυνατό στοιχείο του βιβλίου είναι η συνεχής δράση που απορροφά τον αναγνώστη και τον κάνει να μη θέλει να το αφήσει από τα χέρια του. Παράλληλα, ο καινούριος κόσμος που δεν είναι ακόμη τόσο ξεκάθαρος αλλά θα ξεκαθαρίσει σύντομα σε επόμενο τίτλο, είναι ένα κομμάτι ελκυστικό αφού περιέχει πλάσματα που δεν είναι άνθρωποι, παρά μόνο καθ’ εικόνα, κάποιοι είναι εξαίρετοι πολεμιστές και άλλοι έχουν υπερφυσικές ικανότητες.

Το βιβλίο “Η Αναμέτρηση” είναι το πρώτο της σειράς “Θεοί και Δαίμονες”. Σε λίγες μέρες, θα κυκλοφορήσει ένα δώρο για τους αναγνώστες, το prequel της σειράς, βιβλίο 0.5, με τίτλο “Αιώνια μάχη”. Είναι το βιβλίο που αναμένεται να λύσει πολλά ερωτήματα για το τι έχει ήδη συμβεί, πριν γνωρίσουμε τη Μέγκαν και την παρέα της, καθώς επίσης και πιο είναι τέλος πάντων το θέμα της σειράς, που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Πιο συγκεκριμένα, θα συναντήσουμε τους ίδιους χαρακτήρες που βλέπουμε και στην “Αναμέτρηση”, θα μάθουμε πώς γνωρίστηκαν, θα δούμε πώς εξελίχθηκαν οι σχέσεις τους μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που ξεκινάει η “Αναμέτρηση”, θα μάθουμε μερικά επιπλέον μυστικά που δεν αναφέρθηκαν στην “Αναμέτρηση” και σχετίζονται με αποκαλύψεις που έγιναν στο πρώτο βιβλίο ή θα γίνουν σε επόμενα. Επίσης στην “Αιώνια μάχη” θα αναλυθούν περισσότερο οι νόμοι και οι κανόνες της κοινωνίας των Λερόιλ -Ρεμόρ. Με περισσότερες λεπτομέρειες στον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας. Το prequel αυτό θα μπορεί εξίσου να διαβαστεί και από εκείνους που ακόμα δεν έχουν επαφή με το πρώτο βιβλίο, την “Αναμέτρηση”, και μάλιστα θα τους βάλει πιο ομαλά στον κόσμο της ιστορίας.

 Τον Οκτώβρη του 2018 θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της σειράς με υπότιτλο “Σύγκρουση”. Από εκεί και πέρα, κάθε χρόνο θα κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο της σειράς μέχρι να συμπληρωθούν τα έξι βιβλία που απομένουν, καθώς η συγγραφέας μας έχει υποσχεθεί ήδη επτά και ενδιάμεσα θα ανεβαίνουν διαδικτυακά μερικά άλλα, μικρότερα σε μέγεθος βιβλία δωρεάν προς τους αναγνώστες, όπως η “Αιώνια μάχη”. Τελειώνοντας με τους Θεούς και Δαίμονες, η συγγραφέας έχει ήδη στο μυαλό της και στα κιτάπια της άλλες σειρές ή τριλογίες, κάποιες από τις οποίες θα συνδέονται με τη σειρά αυτή. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε πολλά ακόμα να δούμε και να διαβάσουμε από τη Μαρία Βρυσανάκη που υπόσχεται να μας κρατήσει απασχολημένους με την υπέροχη γραφή της!

 

Public / Εκδόσεις Λυκόφως

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

17200350Η Μαρία Βρυσανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου κατοικεί μόνιμα, εργάζεται και σπουδάζει κοινωνική λειτουργός. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και τον περισσότερό της χρόνο τον αφιερώνει στη λογοτεχνία, είτε γράφοντας είτε διαβάζοντας, και τον αγαπημένο της σκύλο.

Λατρεύει τη σοκολάτα και οτιδήποτε έχει σχέση με το φαγητό, ενώ απολαμβάνει να εξερευνεί τη φύση και να πηγαίνει εκδρομές με τους φίλους της. Προτού ανακαλύψει την αγάπη της για τη συγγραφή, τα σκίτσα και τα παζλ ήταν η αγαπημένη της ασχολία.

Το βιβλίο της «Η αναμέτρηση» είναι το πρώτο από τη σειρά “Θεοί και Δαίμονες”.

Website / Goodreads / Facebook / Instagram

4 thoughts on ““Η Αναμέτρηση” από τη Μαρία Βρυσανάκη

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.