“Η εποχή του κυνηγιού” από την Έρση Λάβαρη

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

EpoxhKunhgioucover.jpgΗ Έρση Λάβαρη οδηγεί τη νέα γενιά συγγραφέων έξω από το βάλτο!

Κάτι συμβαίνει στο δάσος που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης Κιάπονσκανς στη Φιλανδία. Τα ανεξερεύνητα μυστικά του κρύβονται καλά πίσω από την πυκνή βλάστηση, τα πελώρια δέντρα και τις λίμνες του. Τόσο καλά, που η επιστημονική κοινότητα της πόλης διστάζει να προσεγγίσει. Όλα αυτά θα αλλάξουν όταν στην περιοχή θα ιδρυθεί η Σχολή Πειραματικών Σπουδών του Κιάπονσκανς.

Στη Σχολή Πειραματικών Σπουδών θα αποφασίσουν να φοιτήσουν ο Ντάντε και η Λίλιμπεθ, δυο νέοι, από χρόνια φίλοι. Οι γονείς τους θα αντισταθούν στην απόφασή τους, αλλά θα τους αφήσουν να κάνουν την επιλογή τους. Κανείς όμως δεν φαντάζεται τον κίνδυνο που παραμονεύει και που θα αναγκάσει τη διοίκηση της σχολής να την κλείσει.

Η ιστορία ξεκινάει με την εξαφάνιση ενός αγοριού στις αρχές του δάσους και κυλάει αβίαστα για σχεδόν 400 σελίδες. Ο αναγνώστης μπορεί άνετα να το διαβάσει μέσα σε λίγες ώρες, καθώς ο τρόπος γραφής της Λάβαρη είναι τέτοιος που τον μαγνητίζει και τον μεταφέρει απευθείας στην καρδιά του δάσους, εκεί ακριβώς που εξελίσσεται η ιστορία. Και το καλύτερο είναι ότι ούτε ο ίδιος θέλει να φύγει από εκεί!

Χωρίς να κατοικεί εκεί και χωρίς να έχει μεγαλώσει στη Σκανδιναβία, η συγγραφέας, χτίζει την ιστορία της σε ένα μέρος αρκετά μυστηριακό. Το στοιχείο του φανταστικού είναι διάχυτο σε όλο το βιβλίο, καθώς εξυπηρετεί τους σκοπούς της πλοκής, αλλά δεν είναι κυρίαρχο. Πιο πολύ εμβαθύνει στους χαρακτήρες, τις μεταξύ τους σχέσεις, τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα που θέτουν και καλούνται να απαντήσουν οι νέοι. Ποιος είμαι; Που πάω; Πως θα ήθελα να ζήσω;

Η αφήγηση είναι ευρηματική. Η γραφή αντιστοιχεί σε ένα έμφυτο ταλέντο που έχει πολλά να δώσει ακόμα, καθώς δεν κουράζει καθόλου, δεν κάνει “κοιλιά”, συνδέει όμορφα τα γεγονότα μεταξύ τους και δίνει τις εξηγήσεις που πρέπει με τρόπο ανεπαίσθητο, που εξυπηρετεί τη μετάβαση από σημείο σε σημείο. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κανείς αν του αρέσει το είδος του φανταστικού και του young adult. Δεν είναι ένα γλυκανάλατο ρομαντικό βιβλίο, ούτε όμως και ένα fantasy από αυτά που έχουμε συνηθίσει!

 

Εκδόσεις Πηγή / Public / Ianos / Greekbooks.gr

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

EpoxhKunhgiouauthor.jpgΗ Έρση Λάβαρη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και πραγματοποιεί σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Από νεαρή ηλικία ξεκίνησε να καταπιάνεται με τη συγγραφή, ενώ ολοκλήρωσε το πρώτο της κωμικού περιεχομένου διήγημα στην ηλικία των έντεκα. Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή αστυνομικών κυρίως διηγημάτων, ενώ η νουβέλα της με τίτλο «Εξαφανισμένη» διακρίθηκε στο διαγωνισμό διηγήματος «Πέννες Μυστηρίου» από τους κριτές της Anima Εκδοτικής.

Μερικές από τις δουλειές της βρίσκονται διαθέσιμες στο Wattpad (ιστοσελίδα που προτρέπει νέους συγγραφείς να αναρτούν τα έργα τους, ενθαρρύνοντας την εποικοδομητική κριτική) υπό το ψευδώνυμο BlomkvistM97.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.