“Το Μίσος” από τον Βαγγέλη Γιαννίση

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, από το πρώτο του κιόλας βιβλίο, ήρθε να κυριαρχήσει στη νουάρ σκηνή της χώρας, με άρωμα Σκανδιναβίας!

to_misos.jpgΟ επιθεωρητής της σουηδικής αστυνομίας Άντερς Οικονομίδης, αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από μια σειρά φόνων. Φαίνεται πως ο δράστης ακολουθεί κάποιο τελετουργικό και καθώς τα θύματα αυξάνονται, τα περιθώρια στενεύουν για την αστυνομία του Έρεμπρο. Στην ομάδα του Άντερς θα προστεθεί με δική του βούληση ένας καθηγητής, ειδικός στους κατά συρροήν δολοφόνους. Τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου καλά για τον επιθεωρητή και την ομάδα του. Τα ΜΜΕ ζητούν εναγωνίως τη σύλληψη του δράστη, όπως και οι κάτοικοι του Έρεμπρο.

Στο πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Άντερς Οικονομίδη, ο Βαγγέλης Γιαννίσης μας κάνει να πιστέψουμε στις δυνατότητες των Ελλήνων συγγραφέων στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Η γραφή του Γιαννίση είναι εξαιρετική! Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί γύρω από την ιστορία, είναι απόλυτα ταιριαστή και κάνει τον αναγνώστη μέρος της. Η ιστορία κυλάει αβίαστα, με γλώσσα κατανοητή και ανατροπές που τονώνουν το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα.

Οι χαρακτήρες είναι καλά δομημένοι. Τόσο οι κύριοι, όπως ο επιθεωρητής, η αρχιφύλακας Φρέντρικσεν, η Λίσμπεθ, όσο και οι δευτερεύοντες είναι στημένοι σωστά και μεθοδικά, με τρόπο τέτοιο που και να γίνονται γνωστοί στον αναγνώστη, αλλά και για να βοηθήσουν πολλές φορές στη ροή της ιστορίας. Ο Άντερς, εκτός από επιθεωρητής είναι και άντρας, σύζυγος και πατέρας ενός γιου, που όταν υπάρχουν υποθέσεις σαν κι αυτή που ερευνά, τον βλέπει ελάχιστα. Γενικά είναι ένας τίμιος αστυνομικός, που αγαπάει αυτό που κάνει.

Φυσικά τονίζεται πολύ η σκοτεινή πλευρά της πόλης. Όλα τα προβλήματα που ταιριάζουν στην υπόθεση και μπορούν να αναδειχθούν είναι παρόντα στην ιστορία. Φαίνεται καθαρά ο φασισμός που βρίσκεται σε άνθιση στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, καθώς και που μπορεί να οδηγήσει. Αναγνωρίζουμε την αποξένωση, την απομάκρυνση από το συνάνθρωπο και πόσο φυσικά και αβίαστα μας έρχεται, μέχρι να το δούμε από κάπου μακρυά ή να το καταλάβουμε όταν θα είναι πια αργά!

 

Εκδόσεις Διόπτρα / Public / Ianos / Greekbooks.gr

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

giannisisΟ Βαγγέλης Γιαννίσης ζει μεταξύ Ελλάδας, Σουηδίας και ΗΠΑ. Ταξιδεύοντας με το τρένο από το Έρεμπρο προς τη Στοκχόλμη, συνάντησε τυχαία τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αποφάσισε να αφηγείται τις ιστορίες του.

One thought on ““Το Μίσος” από τον Βαγγέλη Γιαννίση

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.