“Η καλή και η κακή” από την Ali Land

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

978-618-03-0271-4_1.jpgΤο ντεμπούτο της Ali Land είναι ένα διαταραγμένο ψυχολογικό θρίλερ που τραβάει τον αναγνώστη στα βαθιά νερά ενός διαταραγμένου μυαλού.

Η Άννι είναι ένα κορίτσι δεκαπέντε χρονών. Η μητέρα της Άννι είναι κατά συρροήν δολοφόνος. Η Άννι πρέπει να καταδώσει τη μητέρα της στην αστυνομία για να βάλει ένα τέλος στην τρελή πορεία της μητέρας της. Η μητέρα συλλαμβάνεται και η Άννι θα μεταβεί στους κόλπους μιας ανάδοχης οικογένειας με νέο όνομα, νέα ζωή.

Είναι η Μίλι τώρα και η Μίλι δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν. Δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και να ξεχάσει τι συμβαίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Η μητέρα της θα είναι πάντα εκεί στο μυαλό της, να της θυμίζει όλα τα μαθήματα που της έμαθε τόσα χρόνια, να της κλείνει το μάτι και να της ζητάει να φερθεί σωστά, να μην τιμωρηθεί.

Η Ali Land έχει πτυχίο στην ψυχική υγεία και φαίνεται ότι γνωρίζει πολύ καλά πως λειτουργεί το μυαλό ενός διαταραγμένου ανθρώπου, ενός ανθρώπου που έχει ζήσει άσχημες καταστάσεις, που έχει κακοποιηθεί, που έχει πονέσει, έχει βασανιστεί ψυχολογικά και σωματικά. Ξέρει πως δουλεύει το μυαλό ενός ανθρώπου βίαιου. Όλες αυτές οι γνώσεις και οι εμπειρίες της ίσως, έχουν συμβάλει στο να δημιουργήσει ένα βιβλίο που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία λέξη.

Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο, οπότε ο αναγνώστης έρχεται άμεσα σε επαφή με την Άννι – Μίλι. Διαβάζει τις σκέψεις της, αυτά που τη βασανίζουν, όσα θέλει να πει, αλλά τελικά δεν αποφασίζει ή δεν μπορεί να πει, αυτά που νιώθει και εκείνα που θα ήθελε να νιώσει. Όλη η ψυχολογία αυτού του παιδιού, απλώνεται σιγά σιγά μπροστά στα πόδια του σα χαλί που δεν θέλει να πατήσει.

Ένα άτομο που καταπιέζεται και κακοποιείται συστηματικά από μικρή ηλικία, ψυχολογικά και σωματικά, είναι ένα άτομο πάντα πεινασμένο. Είναι πεινασμένο για αποδοχή, ασφάλεια, αναγνώριση, ικανοποίηση, αγάπη και στοργή. Αν και τα δύο τελευταία, μπορεί και να νομίζει ότι τα έχει, μιας και ο μόνος τρόπος εκδήλωσης αγάπης που έχει γνωρίσει είναι ο πόνος. Παράλληλα, είναι ένα άτομο που έχει στερηθεί το μέτρο, τη σωστή καθοδήγηση, τη γνώση του σωστού και του λάθους, του κοινωνικά αποδεκτού και του ηθικού. Έχει σίγουρα υποστεί καθοδήγηση, με τη μορφή όμως της χειραγώγησης και ενός παραλογισμού που πηγάζει από το βασανιστή.

Βάζοντας στη θέση του βασανιστή μια μητέρα, η συγγραφέας έρχεται να ταράξει τα ήσυχα βράδια μας και να μας θυμίσει ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι πάντα και αυτό που είναι. Η ψεύτικη εικόνα που βγαίνει προς τα έξω πολλές φορές ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Απλά άλλες φορές είναι κάτι απλό αυτό που κρύβεται, κάτι αμελητέο, ενώ κάποιες άλλες είναι πολύ πιο μεγάλο και οδυνηρό. Το παιδί μαθαίνει από τη μάνα και αυτή προσπαθεί πάντα να ευχαριστήσει. Ο δεσμός αυτός πολύ δύσκολα σπάει, ακόμα κι αν δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Εκεί βασίζεται πιστεύω κι από εκεί ξεκινάει αυτή η ιστορία.

Η γραφή της Land είναι απλή και ανεπιτήδευτη. Ο σκοπός είναι απλός. Οι μικρές προτάσεις που χρησιμοποιεί, κάτι που φαίνεται πως θα γίνει το χαρακτηριστικό της, σκοπό έχουν να εντείνουν την αγωνία και τη δύναμη των σκηνών που περιγράφονται. Η κλιμάκωση που πετυχαίνει από τη μια πρόταση στην άλλη, δίνει δύναμη και υπόσταση στην ιστορία και μεταφέρει τον αναγνώστη στην ψυχολογική κατάσταση που είναι απαραίτητη για να βιώσει την εμπειρία της ανάγνωσης στο μέγιστο δυνατό.

Περιμένουμε πολλά να δούμε από την Ali Land μετά από ένα τόσο δυναμικό ξεκίνημα. Ο χώρος του βιβλίου της ανήκει.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο / Public / Ianos

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

ali land author photo 2Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο με πτυχίο στην ψυχική υγεία, η Ali Land (Άλι Λαντ) εργάστηκε επί μια δεκαετία ως νοσηλεύτρια σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους στη Μ. Βρετανία και στην Αυστραλία. Μετά την επιτυχία του ντεμπούτου της Η καλή και η κακή, το οποίο κυκλοφόρησε το 2017 και ήδη μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Ζει στο Λονδίνο.

 

Goodreads / Twitter

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.