“Ταξίδι” από τον Aaron Becker

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

journeyΟ Aaron Becker, χωρίς να γράψει ούτε μία λέξη, μας έδωσε μια υπέροχη ιστορία γεμάτη από όσα λόγια μπορεί κανείς να πει βλέποντας μια εικόνα. Και είναι σίγουρα πολλά!

Το “Ταξίδι” είναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας, όπου γνωρίζουμε ένα μικρό κορίτσι. Το κορίτσι νιώθει μοναξιά, μιας και όλοι οι άλλοι στην οικογένειά του είναι απασχολημένοι και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί της. Λίγο πολύ όπως είναι και οι περισσότερες πολυάσχολες οικογένειες στις μέρες μας. Οι γονείς είτε αργούν στη δουλειά, είτε συνεχίζουν να δουλεύουν ακόμα κι όταν είναι στο σπίτι. Οι μητέρες που είναι παράλληλα και εργαζόμενες και νοικοκυρές και άνθρωποι και πρέπει να τα έχουν όλα σε τάξη και όταν είναι σπίτι δεν τους μένει πολύς χρόνος. Αλλά ακόμα κι αν δεν είναι έτσι, αν πρόκειται για την άλλη πλευρά του νομίσματος, όπου δηλαδή κυριαρχεί η αδιαφορία και ο καθένας θέλει να περάσει το χρόνο του όπως αυτός θέλει, ο συγγραφέας δεν μας το διευκρινίζει. Αφήνει στον αναγνώστη να ερμηνεύσει τις εικόνες όπως εκείνος θέλει. Έτσι λοιπόν, ανάλογα με τη μέρα, την ώρα, τη διάθεση, τις εμπειρίες ή αυτά που θα ήθελε κάποιος να δει μέσα από τις εικόνες, μπορούν να προκύψουν πολλές διαφορετικές ιστορίες.

Χάρη σε μια κόκκινη κιμωλία που βρίσκει στο δωμάτιό της, η νέα μας μικρή φίλη, δραπετεύει στον κόσμο της φαντασίας της και ταξιδεύει σε μέρη μαγικά. Μια κόκκινη πόρτα που θα σχεδιάσει στον τοίχο της, θα είναι η αφετηρία για αυτό της το ταξίδι. Ανοίγοντας την πόρτα θα βρεθεί σε ένα μαγικό, πανέμορφο δάσος. Η πόρτα καθεαυτή θα ανοίξει στον κορμό ενός δέντρου και γύρω του θα υπάρχουν κι άλλα δέντρα, πολλά και ψηλά. Τα κλαδιά τους στολίζουν πολύχρωμα λαμπιόνια και περίτεχνα φανάρια που σε παρασύρουν σε μαγικά δάση γεμάτα νεράιδες και ξωτικά. Δεν ξέρεις αν είσαι σε ένα μαγικό κόσμο της φαντασίας, ή αν θα μπορούσες να βρίσκεσαι κάπου στην Ασία, σε ένα δάσος που πραγματικά υπάρχει. Η επιρροή της Ανατολής, στην οποία έχει ταξιδέψει ο συγγραφέας είναι εμφανής και από τα φανάρια στο δάσος, αλλά και από τις μορφές που ακολουθούν  στο βιβλίο και είναι όλες εξαιρετικές.

Το δάσος διατρέχει ένα ρυάκι και το κοριτσάκι θα σχεδιάσει μια βάρκα για να πλεύσει σε αυτό. Από εκεί και έπειτα ξεκινούν οι πιο απίθανες περιπέτειες! Κάθε εικόνα φέρνει στο νου χιλιάδες λέξεις και ιστορίες ειπωμένες με πολλούς τρόπους.

Το βασικό μήνυμα που δίνει πιστεύω αυτό το βιβλίο είναι το πόσο μακρυά μπορούμε να φτάσουμε με τη φαντασία μας και πόσα μπορούμε να πετύχουμε αν τολμήσουμε, αν βοηθήσουμε κάποιον που κινδυνεύει, αν πολεμήσουμε το άδικο, αν κοιτάξουμε ψηλά και μακρυά και πέρα από τον ορίζοντα. Είναι τόσα πολλή η τροφή για σκέψη και συζήτηση που δίνει αυτό το βιβλίο που μπορείτε να περάσετε ώρες συζητώντας με τα παιδιά σας. Αν είστε δε εκπαιδευτικοί, τόσο το καλύτερο. Είναι πολλές οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το “Ταξίδι” και πολλά διαφορετικά συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από αυτό.

Η κόρη μου που είναι νήπιο, ενθουσιάστηκε με την ιστορία, όπως την είδε η ίδια από τις εικόνες και όπως τη σχημάτισε στο μυαλό της αλλά και με την ιστορία όπως της τη διηγήθηκα εγώ αργότερα. Ξετρελάθηκε με τις πανέμορφες εικόνες και τα υπέροχα σχέδια. Το Κάστρο πάνω στο νερό ήταν μια από τις αγαπημένες της εικόνες όπως μου είπε μετά που συζητήσαμε για το βιβλίο. Το μοβ πουλί με την πλουμιστή ουρά ήταν από τα αγαπημένα της στοιχεία, όπως και ο τρόπος που το κορίτσι σώζει το πουλί. Με αυτοθυσία. Μια θυσία που όμως δεν είναι μάταιη αφού η καλοσύνη της ανταποδίδεται.


Εκδόσεις Φουρφούρι / Public


Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

AaronBecker.jpgΟ Aaron Becker έχει κάνει πολλά αξέχαστα ταξίδια στη ζωή του. Έζησε στην αγροτική Ιαπωνία και την ανατολική Αφρική, ταξίδεψε µε ένα σακίδιο στην πλάτη από τη Σουηδία µέχρι τον νότιο Ειρηνικό, και πρόσφατα αποτόλµησε το ταξίδι από τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο για το Amherst της Μασαχουσέτης, την πόλη που ο ίδιος και η σύζυγός του, η κόρη και η τεµπέλα γάτα του αποκαλούν σήµερα σπίτι τους. Μέχρι και σήµερα, ο αγαπηµένος του ταξιδιωτικός προορισµός παραµένει η φαντασία του, όπου συχνά µπορεί να τον βρει κανείς να σχεδιάζει µυστικές πόρτες και µαγικά φανάρια.

Με καµπύλες γραµµές, φωτεινά χρώµατα και εύστροφες επινοήσεις, ο συγγραφέας και εικονογράφος Aaron Becker µας συστήνει ένα συνηθισµένο παιδί που κάνει ένα ασυνήθιστο ταξίδι προς την πιο µεγάλη και συναρπαστική περιπέτεια…

2 thoughts on ““Ταξίδι” από τον Aaron Becker

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.