«Το χρυσό κλουβί» από την Camilla Lackberg

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

16889_03Το νέο βιβλίο της Camilla Lackberg κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο και μάλιστα με το ίδιο πανέμορφο εξώφυλλο. Στην Ελλάδα, το δύσκολο αυτό έργο ανέλαβαν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο που το έφεραν σε πέρας με επιτυχία. Έτσι από τις 4 του Απρίλη του 2019, το έχουμε στα χέρια μας. Όσοι είχαν κάνει προπαραγγελία, μαζί με το βιβλίο πήραν και μια συλλεκτική τσάντα εμπνευσμένη φυσικά από «Το χρυσό κλουβί». Το δημοσιογραφικό πακέτο δε, περιείχε και ένα μπουκαλάκι άρωμα, όχι το ίδιο με το αυτό στο εξώφυλλο, αλλά που μυρίζει υπέροχα όπως και να έχει!

Το βιβλίο αυτό συνδέεται πολύ με τις ασχολίες και τα ενδιαφέροντα της Lackberg όσων αφορά στα δικαιώματα και τη μεταχείριση των γυναικών. Είναι ένα αρκετά ώριμο βιβλίο με σύγχρονο θέμα, τέτοιο που αφορά μεγάλο ποσοστό του πλανήτη. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που δέχονται στη ζωή τους πλήγματα από ανθρώπους που αγαπάνε. Γυναίκες που τις κακομεταχειρίζονται σωματικά και ψυχικά. Που τις θεωρούν δεδομένες ή ηλίθιες. Γυναίκες που τις θεωρούν αντικείμενα και όχι ανθρώπους με συναισθήματα και ανάγκες, αλλά πιο πολύ διακοσμητικά στοιχεία ή τρόπαια.

Η Φέι είναι μια τέτοια γυναίκα. Κάποτε όμως δεν ήταν.

Όταν η Φέι μετακόμισε στη Στοκχόλμη ήταν μια δυναμική αριστούχος, φοιτήτρια της Οικονομικής Σχολής. Ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους της χρονιάς της. Προσαρμόζεται όσο πιο γρήγορα μπορεί στο νέο περιβάλλον. Κάνει φίλους και έχει όνειρα και φιλοδοξίες. Γνωρίζει τον έρωτα της ζωής της, τον Τζακ, και μαζί δουλεύουν σκληρά για να πετύχουν όσα έχουν βάλει με το νου τους. Η Φέι θέλει να αφήσει πίσω της το σκοτεινό παρελθόν και τη Φιελμπάκα. Δεν έχει πια καμία σχέση με το κορίτσι που μεγάλωσε εκεί και τα όσα εκείνο είχε ζήσει. Τώρα πια νιώθει ασφάλεια.

Ασφαλής και ήρεμη κοντά στον Τζακ θα αφεθεί ελεύθερη να ζήσει όπως πιστεύει ότι είναι καλύτερα και για τους δυο τους. Του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, γι’ αυτό και όταν μείνει έγκυος στο παιδί του θα παρατήσει τη δουλειά για να αφοσιωθεί στην οικογένειά τους. Μόνο που όσο περνάει ο καιρός κι εκείνη μεγαλώνει, αλλάζει και το σώμα της και δεν είναι πια όπως όταν εκείνος τη γνώρισε. Προσπαθεί ωστόσο με δίαιτες και άσκηση να διατηρήσει εκείνη την εικόνα. Όταν λοιπόν διαπιστώσει ότι εκείνος την απατά, ο κόσμος της γκρεμίζεται. Όχι για πολύ όμως. Μόλις αποκτήσει και πάλι την αυτοκυριαρχία της, θα βάλει μπρος το σχέδιό της να τον εκδικηθεί. Θα τον πονέσει όσο πόνεσε και η ίδια κι ακόμα παραπάνω.

 Η συγγραφέας δεν εξετάζει αν αυτό που κάνει η ηρωίδα της είναι σωστό ή λάθος. Αυτός είναι ο δρόμος που διάλεξε και αυτά είναι που συμβαίνουν στην προκειμένη περίπτωση. Η ηρωίδα της είναι μια γυναίκα με φιλοδοξίες. Μια έξυπνη γυναίκα που παλεύει για τα όνειρά της και αυτό που θέλει να μας δείξει είναι ότι ακόμα και οι έξυπνες γυναίκες μπορεί να πέσουν θύματα των ίδιων τους των επιλογών. Ήταν επιλογή της να αφήσει τις σπουδές της για να δουλέψει ώστε να αποκτήσουν αυτό που ονειρεύονταν εκείνη και ο Τζακ. Όπως ήταν επιλογή της να τον έχει πάντα πρώτο στα θέλω της, να τον θεοποιήσει ώστε ότι κι αν λέει, ότι κι αν κάνει εκείνος να έχει πάντα δίκιο. Όλα αυτά όσο πιστεύει ότι την αγαπάει και τη σέβεται όμως. Όσο ζει στο συννεφάκι της αγάπης τους, που δυστυχώς για εκείνον έχει διαλυθεί πολύ νωρίτερα.

Δυστυχώς πολλές φορές οι άνθρωποι ερωτεύονται μια εικόνα μόνο. Έτσι και ο Τζακ ερωτεύτηκε την εικόνα της δεκαοχτάχρονης Φέι με τα πολλά όνειρα και το υπέροχο σώμα. Την τολμηρή και έξυπνη Φέι με την οποία συζητούσε για επιχειρήσεις. Όταν εκείνος άρχισε να απολαμβάνει την επιτυχία, άρχισε να ζητάει από τη Φέι να γίνει κάποια άλλη. Τελικά κατάφερε να την αλλάξει σε βαθμό που να μην την αναγνωρίζουν οι φίλοι της. Όμως για εκείνη δεν ήταν φανερή η αλλαγή μέχρι τη στιγμή της απιστίας.

Η γραφή της Lackberg  είναι ωμή. Συνδυάζει την τριτοπρόσωπη αφήγηση όταν αναφέρεται στο παρόν και την εξέλιξη της ιστορίας και την πρωτοπρόσωπη αφήγηση από την πλευρά της Φέι, όταν μιλάει για το σκοτεινό παρελθόν της. Με αυτόν τον τρόπο είναι αρκετά εύκολο να διαχωρίσει κανείς τις δύο περιόδους. Στην περίπτωση της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, ο αναγνώστης μαθαίνει ποια πραγματικά ήταν η Φέι στο παρελθόν και τι καταστάσεις έχει ζήσει ώστε να μπει λίγο πιο βαθιά στην ψυχοσύνθεσή της.

Ένα από τα μηνύματα που τελικά θέλει να περάσει είναι ίσως και αυτό: «Πίστεψε στον εαυτό σου και σε όσα μπορείς να καταφέρεις. Μην ακούσεις κάποιον που θα σου πει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Μην αφήνεσαι τυφλά και ολοκληρωτικά σε κάποιον αλλά αμφέβαλε αν αυτό που σου προτείνει είναι τελικά προς όφελός σου.» Ίσως είναι παραπάνω από ένα, ίσως και όχι, αλλά αυτό που μάχεται είναι η κακοποίηση των γυναικών και των αδύναμων, τόσο η σεξουαλική όσο και η συναισθηματική, η ψυχολογική. Διαβάστε το. Αξίζει.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Camilla_Läckberg_2Η Camilla Lackberg είναι μια από τις δημοφιλέστερες σύγχρονες συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Τα δέκα βιβλία της, με πρωταγωνιστές τον επιθεωρητή Πάτρικ και την αγαπημένη του Ερίκα που εκτυλίσσονται στη Φιελμπάκα, έχουν πουλήσει περισσότερα από 23 εκατομμύρια αντίτυπα σε 60 χώρες. Είναι επίσης επιτυχημένη επιχειρηματίας και μία από τις ιδρύτριες της επενδυτικής εταιρείας Invest In Her, που προάγει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και αγωνίζεται για την εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών. Με αυτό το βιβλίο κάνει ένα νέο βήμα στη συγγραφική της πορεία. Το χρυσό κλουβί είναι ένα μυθιστόρημα με μια αξέχαστη πρωταγωνίστρια και ξεκάθαρο φεμινιστικό μήνυμα.

One thought on “«Το χρυσό κλουβί» από την Camilla Lackberg

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.