«Γυναίκες χωρίς έλεος» από την Camilla Lackberg

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


978-618-03-1928-6_2Μετά το «Χρυσό κλουβί» η Lackberg επανέρχεται με μια νουβέλα που πραγματεύεται την κακοποίηση των γυναικών στη χώρα της, τη Σουηδία και την αντίδραση κάποιων από αυτών. Μέσα στο πλαίσιο του είδους των βιβλίων που έγραφε μέχρι πρότινος και με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα των γυναικών αλλά και όσα είναι ικανές να κάνουν, συμπυκνώνει σε μια νουβέλα 168 όσα θα μπορούσε να πει σε ένα πολύ μεγαλύτερο βιβλίο.

Η πολλά υποσχόμενη δημοσιογράφος Ίνγκριντ, εγκατέλειψε την καριέρα της για χάρη του άντρα της και του παιδιού της. Όταν εκείνος ανέλαβε μια υπεύθυνη θέση που τους εξασφάλιζε τα προς το ζην, αποφάσισαν από κοινού να αφήσει εκείνη τη δουλειά της. Τώρα η Ίνγκριντ ανακαλύπτει πως ο αγαπημένος της σύζυγος την απατά. Ξανά.

Η Μπιργίτα είναι δασκάλα εδώ και πολλά χρόνια. Σύντομα όμως θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την τάξη της, αφού μόλις έμαθε πως πάσχει από καρκίνο του μαστού. Θα το είχε ανακαλύψει νωρίτερα αν πήγαινε να κάνει τις εξετάσεις της. Δυστυχώς όμως το ανέβαλε καθώς προσπαθούσε να κρύψει ο γεγονός πως ο άντρας της την κακοποιεί.

Η νεαρή Βικτόρια από τη Ρωσία ήρθε στη Σουηδία για να παντρευτεί έναν καλό και ήσυχο αγρότη που γνώρισε στο διαδίκτυο. Σκοπός της ήταν να ζήσει μια ήσυχη και ήρεμη ζωή, μακριά από όσα την ταλαιπωρούσαν στην πατρίδα της. Στην πορεία ανακαλύπτει πως ο Μάλκε δεν είναι ο καλοκάγαθος γεματούλης που νόμιζε, αλλά κάποιος που την αντιμετωπίζει σαν ζώο.

Τρεις γυναίκες. Τρεις διαφορετικές ιστορίες, που όμως με κάποιο τρόπο θα μπλεχτούν μεταξύ τους, μιας και έχουν κάποια κοινά. Και οι τρεις έχουν παράπονα από τους άντρες τους. Και οι τρεις δέχονται μια συμπεριφορά μη αποδεκτή. Και οι τρεις θα προσπαθήσουν να βρουν ένα τρόπο να φύγουν από το τέλμα στο οποίο βρίσκονται. Ο σκοπός δεν είναι όμως μόνο να ξεφύγουν, αλλά να πάρουν και την εκδίκησή τους. Και θα το κάνουν με τον πιο σίγουρο τρόπο, ώστε να μην πέσουν πάνω τους ποτέ οι υποψίες.

Η Lackberg έχει κάνει ξεκάθαρη την υποστήριξή της τόσο στις γυναίκες που κακοποιούνται, που δέχονται ρατσιστική  ή υποτιμητική συμπεριφορά λόγω του φύλου τους, που πληρώνονται λιγότερα από ότι οι άντρες συνάδελφοί τους για την ίδια δουλειά, τόσο μέσα από την επενδυτική εταιρεία Invest In Her, όσο και από τα βιβλία της. Τα τελευταία χρόνια δείχνει πιο ενεργά την υποστήριξή της στις γυναίκες και προσπαθεί να τονίσει, να βροντοφωνάξει πως δεν είναι λίγα αυτά που περνάνε πολλές γυναίκες ανά την υφήλιο σε καθημερινή βάση. Έχοντας σαν αφετηρία τη χώρα της που τη γνωρίζει καλύτερα, δημιουργεί μια υπερβολική νουβέλα ακριβώς με αυτό το σκοπό. Να πει με λίγα λόγια όσα όλοι γνωρίζουμε και προτιμούμε να μη λέμε με πολλά.

Οι τρεις ηρωίδες της αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη μερίδα γυναικών. Πολλές γυναίκες κακοποιούνται καθημερινά και το κρύβουν για χρόνια, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ρίχνοντας το φταίξιμο στον εαυτό τους και γενικά κάνοντας την κατάσταση χειρότερη για τις ίδιες. Φοβούνται αλλά και ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Τι θα πει ο κόσμος ή τι μπορεί να πάθουν από τον σύζυγο ή φίλο που τις κακοποιεί είναι συνήθως οι αιτίες που τις αποτρέπουν από το να ζητήσουν βοήθεια. Πολλές γυναίκες βλέπουν τις ζωές τους να υποβαθμίζονται. Βλέπουν τον άνθρωπο που τις παντρεύτηκε ή τον άνθρωπο που ίσως κάποτε αγαπούσαν να τους φέρεται χειρότερα από ότι θα φερόταν σε σκουπίδι. Βλέπουν να τις μεταχειρίζονται σαν ένα κομμάτι κρέας που όμως κάνει και δουλειές στο σπίτι και μαγειρεύει και ένα φαγητό. Τις βλέπουν σαν άβουλα όντα και τις φυλακίζουν σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, μην τυχόν και τους ανοίξει κάποιος τα μάτια. Πολλές γυναίκες θυσιάζουν τα δικά τους θέλω, την καριέρα και τη ζωή τους, βάζοντας τις ανάγκες του συντρόφου τους πάνω από τις ίδιες, πιστεύοντας πως πρόκειται για μια κοινή απόφαση, για μια απόφαση που τη βλέπουν και οι δύο από την ίδια σκοπιά, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν αργότερα πως όλο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλά σχεδιασμένο παροπλισμό, ένα τέχνασμα για να μπορεί εκείνος να δρα ανενόχλητος σε όποιο πεδίο θέλει, γνωρίζοντας πως πίσω θα υπάρχει μια καλή σύζυγος που θα φροντίζει το παιδί του.

Η συγγραφέας βάζει και τις τρεις ηρωίδες την να φτάνουν, πολύ γρήγορα για τα μάτια του αναγνώστη, στη μοιραία απόφαση να αφαιρέσουν μια ζωή. Αυτό που λείπει από το βιβλίο και το οποίο θα πρέπει να επεξεργαστεί ο ίδιος ο αναγνώστης στο μυαλό του είναι πόσα προηγήθηκαν ώστε να φτάσουν και οι τρεις ηρωίδες σε αυτό το σημείο. Αν δεν φανταστεί το υπόβαθρο και τις κρυμμένες σκέψεις, τα σημάδια και τις πράξεις που δεν μας περιγράφει ή δε μας εξηγεί ποτέ η συγγραφέας, τότε θα πιστέψει πως πρόκειται για ένα γρήγορο βιβλίο, όσο περνάει η φάση του Me too, μια αρπαχτή εν ολίγοις για να βγάλει η συγγραφέας περισσότερα χρήματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν υπάρχει αρκετή δικαιολόγηση για να φτάσει κάποιος στο φόνο. Δεν υπάρχει γερά εδραιωμένος ο ψυχισμός αυτών των γυναικών. Έτσι μπορεί πολύ εύκολα να φανταστεί κάποιος ότι είναι τρελοί αυτοί οι βορειοευρωπαίοι. Αν απατήσει κάποιος τη γυναίκα του για δεύτερη φορά, εκείνη θα βάλει να τον σκοτώσουν. Είμαι σίγουρη πως η Lackberg περίμενε να διαβάσουμε μέσα από τις γραμμές, να δούμε τα κρυμμένα νοήματα και να καταλάβουμε όλα όσα ήθελε να μας πει.

 

Εκδόσεις ΜεταίχμιοΛίγα λόγια για τη συγγραφέα

Camilla_Läckberg_2Η Camilla Lackberg είναι μια από τις δημοφιλέστερες σύγχρονες συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Τα δέκα βιβλία της, με πρωταγωνιστές τον επιθεωρητή Πάτρικ και την αγαπημένη του Ερίκα που εκτυλίσσονται στη Φιελμπάκα, έχουν πουλήσει περισσότερα από 23 εκατομμύρια αντίτυπα σε 60 χώρες. Είναι επίσης επιτυχημένη επιχειρηματίας και μία από τις ιδρύτριες της επενδυτικής εταιρείας Invest In Her, που προάγει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και αγωνίζεται για την εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών. Από τις εκδόσεις Μεταίχµιο κυκλοφορούν όλα τα αστυνοµικά της µυθιστορήµατα.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.