Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Η «Κίρκη» είναι ένα από τα πιο διαφημισμένα και συζητημένα βιβλία στον κόσμο των αναγνωστών. Η Madelin Miller ζωντανεύει την Ελληνική μυθολογία, τους Ολύμπιους Θεούς, τους Τιτάνες, τα τέρατα, τις νύμφες αλλά και τις μάγισσες μέσα από αυτό το υπέροχο βιβλίο.
Η Κίρκη είναι η πρωτότοκη κόρη του Θεού ήλιου και της Ωκεανίδας Πέρσης, κόρης του Ωκεανού. Η γέννησή της απογοήτευσε τη μητέρα της, καθώς δεν πήρε την ομορφιά της και δεν έγινε μία από τις Νύμφες που όλοι θα ζητούσαν στην παρέα της. Ούτε είχε τις δυνάμεις του πατέρα της. Όταν γεννήθηκαν τα αδέρφια της, η Πασιφάη και ο Πέρσης, ήταν ολοφάνερο πως έγιναν οι αγαπημένοι των γονιών της. Όμως εκείνη συνέχιζε να κάθεται στα πόδια του πατέρα της, ζητιανεύοντας λίγα ψίχουλα της αγάπης του.
Με τη μητέρα της ποτέ δεν είχε καλές σχέσεις, ούτε καν αυτά τα μικρά ψήγματα αγάπης. Ούτε όμως και με τα αδέρφια της. Αυτό που έζησε στην οικογένειά της, τη στενή αλλά και την ευρύτερη, ήταν μόνο προσβολές και απόρριψη. Δεν ήταν να απορεί κανείς που ήταν εύπιστη και ευάλωτη στον πρώτο που της έδειξε συμπάθεια και τον ερωτεύτηκε αμέσως. Μόνο όταν γεννήθηκε ο αδερφός της ο Αιήτης βρήκε ένα σύντροφο στη ζωή της και πίστεψε πως κι εκείνος την αγαπούσε όπως τον αγαπούσε κι αυτή, σαν το μικρό της αδερφό που τον πρόσεχε και τον μεγάλωνε σαν παιδί της. Γρήγορα έμαθε πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι και κατάλαβε ότι ουσιαστικά εκείνος τη χρησιμοποιούσε σαν παρέα όταν τη χρειαζόταν αλλά και σαν ακροάτρια.
Η Madelin Miller στοιχειοθετεί τον χαρακτήρα της Κίρκης, μιας μάγισσας της μυθολογίας γνωστή για το γεγονός ότι μεταμόρφωσε τους άντρες του Οδυσσέα σε γουρούνια και κράτησε τον ίδιο κοντά της και μακριά από την Ιθάκη για πολλά χρόνια. Στην εκδοχή της Miller, ο αναγνώστης τη γνωρίζει από όταν γεννήθηκε και ζει μαζί της όλες αυτές τις συμπεριφορές και τα γεγονότα που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα της. Της δίνει το άλλοθι της δύσκολης παιδικής ηλικίας που την ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή της. Είναι ένα πλάσμα που το μόνο που δέχεται από τους γύρω της είναι άσχημη συμπεριφορά, οπότε της λείπει η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά στον εαυτό της, όπως και της περισσεύει η ευπιστία απέναντι σε όσους είναι έξω από τον οικογενειακό της κύκλο.
Όταν όμως πληγεί από έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, για τον οποίο έχει δώσει περισσότερα από όσα πιστεύει και μπορεί, θα μεταστραφεί σε ένα διαφορετικό άτομο. Θα αντιδράσει εκδικητικά και θα τιμωρηθεί για την ειλικρίνειά της και την πράξη της. Η τιμωρία της θα είναι η εξορία και η απομόνωση στη νήσο Αία. Εκεί θα γνωρίσει καλύτερα τις δυνάμεις της, θα εξασκηθεί και θα καταλάβει που μπορεί να φτάσει και πόσα μπορεί να καταφέρει. Ακόμα όμως δεν την έχουν εγκαταλείψει η αθωότητα και η ευπιστία, αφού φιλόξενη καθώς είναι, θα πέσει θύμα κακόβουλων αντρών. Ευτυχώς όμως έχει πάρει τα μέτρα της, έστω και αργά και θα εκδικηθεί τη συμπεριφορά τους. Από τότε, όταν βρίσκεται ξανά σε παρόμοια κατάσταση, λίγο πριν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχό της, θα χρησιμοποιεί τα μάγια και τα ξόρκια της και θα είναι ασφαλής.
Μέσα από την ανάγνωση γνωρίζουμε τον πολυμήχανο Οδυσσέα και μια εκδοχή του εαυτού του που δεν είναι πολύ γνωστή. Όταν ο άνθρωπος είναι μακριά από αυτό που ποθεί όσο τίποτε άλλο στον κόσμο, ενώ το έχει ήδη γευτεί, δεν αντέχει να μένει μακριά του. Ο νους του σαλεύει. Ειδικά όταν το αντικείμενο αυτού του πόθου είναι ο πόλεμος. Τότε βλέπει παντού εχθρούς και δολοπλοκίες και αδυνατεί να καταλάβει τους δικούς του ανθρώπους. Και αντίστοιχα, όταν εκείνου του δίνουν χρόνο, πιστεύοντας πως θα συνέρθει, τον σιγοντάρουν και δεν κάνουν κάτι δραστικό για να τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα, τότε πολλά και ανεπανόρθωτα πράγματα μπορούν να συμβούν.
Στο βιβλίο θα αναγνωρίσει κανείς και την αγάπη μιας μάνας και τη δύναμη ψυχής που μπορεί να επιδείξει για εκείνο. Είτε για να το κρατήσει ασφαλή και να το προστατέψει από κάθε κακό, είτε για να κρατήσει κρυφό τον πόνο που της σκίζει τα σωθικά όταν εκείνο φύγει από κοντά της ή κινηθεί με γνώμονα τα δικά του θέλω, που όμως το φέρνουν σε μια θέση που δεν πρόκειται να ξαναειδωθεί με τη μητέρα του. Πολλές μάνες θα ταυτιστούν με αυτά τα κομμάτια του βιβλίου και θα αναγνωρίσουν και τα δικά τους συναισθήματα ή και τις δικές τους πράξεις μέσα σε αυτές τις γραμμές.
Το πιο φαντασμαγορικό ίσως κομμάτι του βιβλίου είναι εκείνο που αναφέρεται σε Θεούς και μυθολογικά τέρατα. Ο αναγνώστης θα ξανασυναντήσει ή θα γνωρίσει αρκετούς από τους πολύ γνωστούς Ολύμπιους Θεούς αλλά και Τιτάνες, τον Προμηθέα αλλά και τον Δαίδαλο, όπως και κάποια τέρατα της μυθολογίας. Οι περιγραφές τους γίνονται σε όλο τους το μεγαλείο και προσαρμόζονται ώστε να βγαίνουν αβίαστα μέσα από το κείμενο.
Εκδόσεις Διόπτρα / Book Depository
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Madeline Miller πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία και διδάσκει. Επίσης έχει σπουδάσει στη Σχολή Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γέιλ, με ειδικότητα στην προσαρμογή και τη μεταφορά κλασικών μύθων στη σημερινή εποχή. Το Τραγούδι του Αχιλλέα, από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι το πρώτο της βιβλίο.
Ακούγεται πολύ καλό! Ευχαριστούμε για την κριτική!
Αν σου αρέσει η Ελληνική μυθολογία και θα ήθελες να δεις μια οπτική της Κίρκης που δεν είναι η συνηθισμένη, νομίζω αξίζει να το διαβάσεις!