Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρία Καραγιάννη

Με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου «Το Σπίτι των Γλάρων», το Chill and read και η Γεωργία Κωστοπούλου μίλησαν με τη συγγραφέα Μαρία Καραγιάννη και σας καλούν να τη γνωρίσετε κι εσείς λίγο καλύτερα!

 

  1. Κυρία Καραγιάννη καταρχήν θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο Chill and read read και να σας ευχαριστήσω πολύ που δεχτήκατε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο σας «Το Σπίτι των Γλάρων» και μου άρεσε πολύ. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο από τη σκοπιά του συγγραφέα;

    Το σπίτι το γλάρων είναι μια ιστορία υφασμένη γύρω από το μυστήριο που καλύπτει μια υπόθεση αυτοκτονίας δεκαπέντε χρόνια πίσω στο χρόνο, όπου ένας επίμονος συγγραφέας και μια αστυνόμος θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την αλήθεια αποκαλύπτοντας σε κάθε βήμα την πιο σκοτεινή ιστορία της Ιταλίας. Κατάχρηση εξουσίας, πολιτική διαφθορά, τρομοκρατία – θέματα δυστυχώς πάντα επίκαιρα- κινούν τα νήματα της ιστορίας φέρνοντας σε κάθε σελίδα τους ήρωες και τον αναγνώστη αντιμέτωπους με το θάνατο, την πίστη, την οδύνη της απώλειας, τη συγγραφική εμμονή και τη δύναμη της αληθινής αγάπης που δεν πεθαίνει ποτέ, όσο ζει προστατευμένη στη σοφίτα της μνήμης . Είναι μια ιστορία με πολλές προεκτάσεις και πολλούς αποδέκτες, με κρυμμένες αλήθειες και ένοχα μυστικά που παρασύρει τον αναγνώστη σε μια δύνη μυστηρίου και περιπέτειας, αποδεικνύοντας πως πολλές φορές τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται…

     

  2. Πως σας ήρθε η ιδέα για τη συγκεκριμένη ιστορία; Ήταν κάποιο ταξίδι σας που σας ενέπνευσε ή κάτι άλλο;

    Όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο μου έργο «Στη σκιά της σιωπής», έτσι και στο έργο «Το σπίτι των γλάρων», ήθελα να καταδείξω πόσο δραματικά επηρεάζονται οι ζωές των ανθρώπων μέσα σε διαφορετικά πολιτικοοικονομικά σχήματα. Στο σπίτι των γλάρων, η εξουσία και οι μηχανισμοί που τη συντηρούν βρίσκονται στο στόχαστρο της πένας. Επέλεξα η ιστορία να εκτυλίσσεται στην Ιταλία, διότι η γειτονική μας Χώρα υπήρξε χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού αμοραλισμού στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία και γιατί, φυσικά, μου ήταν εξαιρετικά γοητευτικό να περιγράφω την ατμόσφαιρα της Ρώμης των μπαρόκ συνοικιών και των επιβλητικών μνημείων που κρατούν το πνεύμα της Αιώνιας πόλης αθάνατο.

     

  3. Υπάρχουν δύο ήρωες στην ιστορία σας, ο συγγραφέας Αντρέ Κολιάν που είναι και ο βασικός ήρωας και η Νόρα, η αστυνομικός που τον βοηθάει στην έρευνα. Και οι δυο αυτές ιδιότητες θα έλεγε κανείς πως σας αντιπροσωπεύουν. Εσείς ποια από τις δύο θα λέγατε ότι σας εκφράζει καλύτερα;

    Στο σπίτι των γλάρων συνέβη κάτι πραγματικά μαγικό, μιας και ως δημιουργός φέρομαι να συνομιλώ με τις δύο ιδιότητες που με χαρακτηρίζουν, τόσο αυτή της αστυνόμου (Νόρα Τερεντίνο), όσο και του συγγραφέα (Αντρέ Κολιάν) τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου, στους οποίους αισθάνομαι πως έχω δανείσει αρκετά στοιχεία του χαρακτήρα μου και αποτελούν εκφάνσεις της ίδιας μου της ύπαρξης.

     

  4. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη συγγραφή;

    Για μένα, η συγγραφή αποτελεί μια μορφή διαμαρτυρίας. Εξευγενισμένη μεν μα με τεράστια δυναμική. Γράφω και θα συνεχίζω να γράφω γιατί πιστεύω πως οι λέξεις έχουν τη δύναμη να γιατρέψουν….

     

  5. Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;

    Νομίζω η αυστηρότητα κι η ακρίβεια που απαιτώ από τον εαυτό μου, συναισθανόμενη την ευθύνη που μου αναλογεί κάθε φορά που επιλέγω να υφάνω το μύθο μου μέσα από την Ιστορία.

     

  6. Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται συγγραφέας ή είναι κάτι που καλλιεργείται;

    Ένας άνθρωπος που είναι υποταγμένος στη δύναμη και τη μαγεία των λέξεων το καταλαβαίνει από πολύ νωρίς. Αυτός είναι ο σπόρος που καλλιεργείται και ανθίζει όταν η πεποίθηση γίνει βεβαιότητα . Η συγγραφή είναι τέχνη και δεν εξαντλείται στην παράθεση μιας ιστορίας. Στη λογοτεχνία δεν έχει σημασία μόνο τι λες, αλλά πως το λες κι αυτό είναι κάτι που κανένας δεν μπορεί να στο διδάξει. Αυτό είναι το χάρισμα του συγγραφέα!

     

  7. Όταν ολοκληρώνετε ένα νέο μυθιστόρημά σας αρκείστε στη δική σας μόνο γνώμη και αξιολόγηση, πριν προχωρήσετε στην έκδοσή του, ή αναζητάτε πρώτα την άποψη κάποιου οικείου σας προσώπου την κρίση του οποίου εμπιστεύεστε;

    Το μεγαλύτερο στοίχημα για έναν συγγραφέα είναι να καταφέρει να υποκύψει στα ίδια του τα μάγια κι αν αυτό συμβεί, μόνον τότε, μπορεί να μαγέψει και τον αναγνώστη και να τον παρασύρει μαζί του σ’ ένα ταξίδι που δε θα θέλει να φτάσει στον προορισμό. Στη λογοτεχνία η αυτοκριτική είναι πιο σημαντική από τις καλές προθέσεις.

     

  8. Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο θα σταματούσατε να γράφετε;

    Όσο ο νους κι η πένα μου παραμένουν μάχιμα, θα φτιάχνω ιστορίες.

     

  9. Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει;

    Πολλά κι όλα σπουδαία. Ωστόσο, αισθάνομαι ευγνώμων που η ζωή ή η μοίρα με αξίωσαν να γράψω αυτά τα βιβλία κι εύχομαι στα χρόνια που θα ακολουθήσουν να προστεθούν κι άλλα αντάξια αυτής της παρακαταθήκης.

     

  10. Εσείς διαβάζετε βιβλία; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς και πόσο σας έχουν επηρεάσει;

    Αγαπώ και ακουμπώ στην κλασική λογοτεχνία. Ο Μπόρχες, ο Λόρκα, ο Ντίκενς , ο Φλομπέρ, ο Μαρκές αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα συγγραφέων που με έχουν στιγματίσει και πολλές φορές αναφέρομαι σ’ αυτούς στα έργα μου.

     

  11. Τι τύπος αναγνώστη είστε; Αυτός που δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα βιβλίο και η λίστα με τα αδιάβαστα συνεχώς αυξάνεται, ή ο τύπος που θα αγοράσει ένα βιβλίο όταν θα τελειώσει το προηγούμενο;

    Έχω μια συνήθεια να αγοράζω περισσότερα βιβλία απ’ όσα ο χρόνος μου μού επιτρέπει, αλλά αυτό, για κάποιον λόγο με κάνει να νιώθω ασφαλής. Μου αρκεί που ξέρω πως βρίσκονται στη βιβλιοθήκη μου, εν αναμονή…

     

  12. Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

    Γιατί τα βιβλία είναι πόρτες που οδηγούν σε νέους κόσμους.

     

  13. Ποια είναι η φράση που σας αντιπροσωπεύει;

    Θα σας απαντήσω δανειζόμενη μια φράση από Το σπίτι των γλάρων: «Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει ποτέ…».

     

  14. Και τέλος μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πότε;

    Μετά τα «Στη σκιά της σιωπής» και «Το σπίτι των γλάρων», ακολουθεί « Η Ευχή» που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μόλις μέρες από τις Εκδόσεις Πηγή. Αυτή τη φορά ο αναγνώστης θα μεταφερθεί στο σύγχρονο Μπουένος Άιρες, όπου κάτω από τις φωτεινές μαρκίζες των λεωφόρων του απλώνεται ένα ολόκληρο θέατρο σκιών… βαθιά ριζωμένο στα χρόνια της πιο απάνθρωπης δικτατορίας. Μια συγκλονιστική ιστορία που εκτιμώ δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

     

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας! Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε ότι κάνετε!

 

 

karagianniΗ Μαρία Καραγιάννη γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην Καλαμάτα. Το 2003 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και λίγο μετά πέρασε τις πύλες της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα οικονομικά. Εξισορροπεί την καθημερινότητά της με την έμπνευση και την ευαισθησία της συγγραφής. Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και, με κάθε ευκαιρία, στριμώχνει όνειρα και προσδοκίες σε μια μικρή βαλίτσα και ταξιδεύει στις πόλεις του κόσμου. Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, Στη σκιά της σιωπής, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα κινέζικα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο mariakaragianniauthor@gmail.com και στο Facebook, στη σελίδα Μαρία Καραγιάννη – Συγγραφέας.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.