Wrap Up Ιουλίου – Αυγούστου 2019

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το επίσημο καλοκαίρι κοντεύει να τελειώσει, αλλά στην Ελλάδα κρατάει σίγουρα μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, μπορεί και μέσα Οκτώβρη. Όπως και να έχει, δε θα περιμένω το τέλος του για να σας πω το διάβασα  αυτούς τους μήνες. Αφού λοιπόν δεν ετοίμασα τη σύνοψη των βιβλίων του Ιουλίου, θα το κάνω όπως τα κοινόχρηστα, Ιούλιο και Αύγουστο μαζί!

Ο Ιούλιος ήταν ένας καλός μήνας από πλευράς διαβάσματος. Διάβασα στο σύνολο έξι βιβλία, το πρώτο εκ των οποίων ήταν το «Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών» του Σταύρου Μαμούτου. Ένα Ελληνικό φάντασι από τα καλύτερα που έχω διαβάσει και αναμένω και τη συνέχεια. Έχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία με ωραία πλοκή και μια ανατροπή στις τελευταίες 100 σελίδες που κάνει τον αναγνώστη να αναθεωρήσει αρκετά από τα μέχρι τότε συμπεράσματά του.

IMG_20190705_200107

Ακολούθησε το «Φτερά και Ερείπια» το οποίο ανυπομονούσα να διαβάσω! Η συνανάγνωση με τις Μαρίες ήταν από τις αγαπημένες μου στιγμές. Με ενόχλησε λίγο στην αρχή που πήγαινε πολύ αργά, όταν όμως ξεκίνησε η δράση οι ρυθμοί ήταν εξοντωτικοί! Αφού ζω ακόμα, όλα καλά!

IMG_20190705_195023

Έπειτα επέστρεψα σε Έλληνα συγγραφέα και είπα να δώσω μια ευκαιρία το «Project Κάλχας», μια απόφαση που δε μετάνιωσα καθόλου. Ένα βιβλίο που κινείται στη γραμμή του Dan Brown βάζοντας γρίφους στον αναγνώστη και ταξιδεύοντάς τον στα κιτάπια της ιστορίας για να τους λύσει. Πολύ καλή έρευνα από το συγγραφέα και μπράβο του!

Μέσα του μήνα και μια Αμερικανιά ήρθε στα χέρια μου. Έζησα μια περιπέτεια ταξιδεύοντας σε Ρωσία και Ρουμανία, αλλά και στο χρόνο, καθώς διάβαζα το πρώτο βιβλίο της σειρά «The Hunters» με τίτλο «Στα ίχνη του θησαυρού». Γεμάτο περιπέτεια και δράση μου έδωσε τις εικόνες που περίμενα από ένα τέτοιο βιβλίο!

Συνέχισα με ένα πιο ρομαντικό ανάγνωσμα, ένα βιβλίο που βραβεύτηκε από τα μέλη του Goodreads, το «Ο παράγοντας φιλί». Πρόκειτια για την ιστορία μιας νέας κοπέλας που είναι στο φάσμα του αυτισμού με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στις διαπροσωπικές και πιο στενές σχέσεις. Οπότε προσλαμβάνει κάποιον να τη βοηθήσει να το ξεπεράσει.

IMG_20190705_200047

Τον μήνα έκλεισε ένα βιβλίο που περίμενα από πέρυσι. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της διλογίας «Ο Τέταρτος Καβαλάρης» του Μανόλη Παλαβούζη, με τίτλο «Όλεθρος» και ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι ο συγγραφέας του έχει μέλλον. Περιμένω να δω τα επόμενα βήματα του Μανόλη Παλαβούζη, με την πεποίθηση ότι δε θα με απογοητεύσουν!

IMG_20190728_192639

Σειρά είχε ο Αύγουστος με τα 10 του βιβλία και πρώτο το «Escape Room» το οποίο διάβασα στην προ δημοσίευσης μορφή του και το λάτρεψα! Είχε μια δύναμη ο λόγος της Megan Goldin που σε μετέφερε στον παλμό των γεγονότων, ακριβώς στο κέντρο της Wall Street και παράλληλα σε έναν άλλο κόσμο, αυτόν που μόνο φαντάζονται όσοι δεν τον ζουν. Μια δυνατή και γρήγορη ανάγνωση.

Κι όπως άρχισαν οι διακοπές, άρχισα κι εγώ μια τετραλογία που της μένει μόνο ένα βιβλίο για να ολοκληρωθεί. Πρόκειται για το «Germania» του Harald Gilbers που ξεκινά με το «Σκοτεινό Βερολίνο», για να μας συστήσει έναν Εβραίο πρώην επιθεωρητή της Αστυνομίας, παντρεμένο με Άρια, στο Βερολίνο του 1944 που καλείται να βοηθήσει έναν Άριο να λύσει ένα μυστήριο. Το βιβλίο πιο πολύ ιστορικό, παρά αστυνομικό μπορεί να χαρακτηριστεί και σε αυτόν τον τομέα τα καταφέρνει εξαιρετικά. Μου άρεσε τόσο που συνέχισα και με το δεύτερο βιβλίο «Οι γιοι του Όντιν» αλλά και με το τρίτο «Οι τελευταίες μέρες». Σε κάθε βιβλίο ο Gilbers γίνεται καλύτερος κι εγώ συμπαθώ ακόμα πιο πολύ τον Οπενχάιμερ. Τώρα μένει να περιμένω μέχρι την άνοιξη του 2020 που θα βγει το τέταρτο βιβλίο. Η σειρά αρχικά ήταν τριλογία, αλλά μετά από πίεση του εκδότη του ο Gilbers έγραψε ένα τέταρτο βιβλίο. Για να δούμε τι θα μας πουν την Άνοιξη. Λες να βγει και πέμπτο;

Καθώς όμως πολύ ιστορία είχε μαζευτεί, είπα να διαβάσω μια νουβέλα του φανταστικού, αφενός για να αλλάξω κλίμα και αφετέρου για να προετοιμαστώ για το επόμενο βιβλίο της σειράς «Θεοί και Δαίμονες». «Ο καρπός της αμαρτίας» είναι ένας πρόλογος για το τρίτο βιβλίο. Εισάγει 1 – 2 χαρακτήρες που θα κάνουν την εξέλιξη της ιστορίας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Έπειτα πετάχτηκα μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη όπου με ταξίδεψε «Ο χορός της μέλισσας» του Πάνου Ιωαννίδη. Κάπου ανάμεσα στη συμπρωτεύουσα και στη Χαλκιδική γνώρισα έναν νέο ντετέκτιβ και διάβασα για τα προβλήματα της πόλης εν καιρώ κρίσης. Δεν κρύβω ότι δεν είχα προετοιμαστεί για το πολιτικό κομμάτι του κειμένου, ευτυχώς όμως ισοσκελίστηκε από το μυστηριακό κομμάτι και επήρθε ισορροπία.

Μετά από ένα χρόνο και κάτι έπιασα επιτέλους τη συνέχεια της ιστορίας της Τζέιν Χοκ που είχα ξεκινήσει με την «Τυφλή Γωνία». Καταβρόχθισα το «Ψίθυροι Θανάτου» σε λιγότερο από τρεις μέρες και τώρα πρέπει να περιμένω άλλον ένα χρόνο για τη συνέχεια! Θα φάω τα νύχια μου μέχρι τότε!!!

IMG_20190728_193435

Από μια τέτοια κατάσταση μόνο η αγαπημένη μου Leigh Bardugo θα μπορούσε να με συνεφέρει. Το «Ruin and Rising» το τρίτο μέρος της τριλογίας «The Grisha» ήταν κάτι που φύλαγα για εξαιρετικές περιπτώσεις όπως ακριβώς η συγκεκριμένη. Τα πέντε αστεράκια μπήκαν με μεγάλη ευκολία αυτή τη φορά. Ακόμα και ο Darkling συγκινεί σε αυτό το βιβλίο. Ο αγαπημένος μου όμως χαρακτήρας σε αυτό το βιβλίο ήταν ο Μαλ. Φυσικά ο Νικολάι παραμένει στην καρδιά μου. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα. Τώρα μπορώ επιτέλους να πιάσω το «Six of Crows»!!! Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η νουβέλα που ήρθε μαζί με το e-book που είχα αγοράσει. Το «The Demon in the wood» μου έδωσε περισσότερα στοιχεία για την πρώιμη ζωή του Darkling και με βοήθησε να τον καταλάβω περισσότερο.

Συνεχίζοντας να πλέω σε πελάγη ευτυχίας δημοσίευσα τη συνέντευξη που μου παραχώρησε η Βρετανίδα συγγραφέας των ανατροπών Clare Mackintosh. Ήταν κάτι που το ήθελα από καιρό και το είχαμε συζητήσει από την επίσκεψή της στην Ελλάδα το Μάιο. Σεβόμενη όμως το φορτωμένο της πρόγραμμα όλο το καλοκαίρι, περίμενα μέχρι να ξεκουραστεί για να την ενοχλήσω. Η είδηση είναι πως περιμένουμε το επόμενο βιβλίο της την Άνοιξη του 2020 και δεν θα είναι αστυνομικό!

Ο μήνας έκλεισε με ένα βιβλίο που υποσχόταν ένα υπέροχο ταξίδι στη Βενετία, αλλά εμένα δε με ικανοποίησε στο βαθμό που περίμενα. Ο λόγος γίνεται για το βιβλίο «Θύελλα στη Βενετία» που εκτυλίσσεται κατά βάση στην πόλη των Δόγηδων. Μάλλον περίμενα περισσότερα από αυτά που πήρα, όμως συμβαίνουν αυτά!

IMG_20190728_192145

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.