Ό,τι θες να ξέρεις για τα συνδρομητικά κουτιά βιβλίων

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


Είναι γνωστό ότι λατρεύω τα βιβλία και πλέον, μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι λατρεύω και ότι έχει να κάνει με τα βιβλία και τους αγαπημένους μου ήρωες. Οι φωτογραφίες που ανεβάζω στο Instagram νομίζω τα λένε όλα…! Έβλεπα, άκουγα και διάβαζα για τα πολύ γνωστά στο εξωτερικό συνδρομητικά κουτιά βιβλίων. Το τονίζω, γιατί στο εξωτερικό κυρίως, υπάρχουν χιλιάδες συνδρομητικά κουτιά με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς! Έκανα λοιπόν την έρευνά μου γιατί ήθελα πάρα πολύ να τα δοκιμάσω και οι επιλογές στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένες τα προηγούμενα χρόνια. Παρακάτω θα σας μιλήσω για όλα αυτά που έμαθα για να δείτε και να αποφασίσετε αν είναι κάτι που σας ταιριάζει, κάτι που θα θέλατε να κάνετε κι εσείς!

Τι είναι τα συνδρομητικά κουτιά βιβλίων;
Οι περισσότεροι από εμάς που αγαπάμε τα βιβλία, είμαστε κλειστοί άνθρωποι, δεν λατρεύουμε τον πολύ κόσμο και τη βόλτα για ψώνια (δε μιλάω για μένα συγκεκριμένα, μη γίνει παρεξήγηση, αλλά συμβαίνει!). Ή μπορεί απλά θέλουμε να μπορούμε να αγοράσουμε το νέο μας βιβλίο από την άνεση του σπιτιού μας και μαζί με αυτό να πάρουμε και κάτι να το συνοδεύσουμε, καφέ ή τσάι για παράδειγμα, ή ακόμα και κάτι τελείως άσχετο, αλλά και τόσο σχετικό όπως είναι φιγούρες με τους αγαπημένους ήρωες των βιβλίων, μικρά κομμάτια τέχνης εμπνευσμένα από αγαπημένες σειρές βιβλίων, σελιδοδείκτες και πολλά άλλα. Εδώ έρχονται τα συνδρομητικά κουτιά βιβλίων, για να τα προσφέρουν όλα αυτά μαζί. Τα περισσότερα κουτιά έχουν ένα βιβλίο, μπορεί και παραπάνω, και συνήθως πρόκειται για καινούριες κυκλοφορίες βιβλίων, εκτός αν πρόκειται για κουτιά κλασσικών βιβλίων ή αν το διευκρινίζουν τα ίδια τα κουτιά. Στις περιπτώσεις των ΥΑ συνδρομητικών κουτιών, υπάρχει πάντα ένα σκληρόδετο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε ή κυκλοφορεί σε μερικές μέρες για πρώτη φορά και η έκδοση του κουτιού είναι αποκλειστική και διαφορετική από την έκδοση ευρείας κυκλοφορίας. Μαζί με το βιβλίο υπάρχουν 3-4 ή και περισσότερα αντικείμενα που είναι εμπνευσμένα από το θέμα του κουτιού το συγκεκριμένο μήνα και το οποίο συνδέεται με το βιβλίο που περιέχει. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει και ένα δεύτερο βιβλίο στο κουτί, αλλά μην το θεωρήσετε δεδομένο. Είναι όμως μια υπέροχη έκπληξη, όταν αυτό συμβαίνει! Αντίστοιχα υπάρχουν και άλλες κατηγορίες συνδρομητικών κουτιών βιβλίων, όπως είναι τα κλασσικά βιβλία, τα αστυνομικά/μυστηρίου/θρίλερ, τα κουτιά τύπου λέσχη ανάγνωσης, αλλά και τα κουτιά μεταχειρισμένων βιβλίων. Οι επιλογές είναι αμέτρητες και αντίστοιχα υπάρχει και διαφοροποίηση στο περιεχόμενο και τις τιμές.

IMG_20190311_121207_423

Κάθε πότε παραλαμβάνω το κουτί;
Τα περισσότερα έρχονται κάθε μήνα στην πόρτα σου και η συνδρομή τους ανανεώνεται αυτόματα. Υπάρχει επιλογή για μηνιαία συνδρομή, η οποία ανανεώνεται κάθε πρώτη του μήνα ή σε άλλη ημερομηνία που όμως σου γίνεται γνωστή από το σάιτ. Τις περισσότερες φορές υπάρχει και επιλογή για τρίμηνη ή εξάμηνη συνδρομή, όπου και συνήθως, υπάρχει κάποια έκπτωση στο ποσό της συνδρομής μιας και πληρώνει κάποιος κάθε τρεις ή έξι μήνες όλο το ποσό για αυτούς τους μήνες, παρόλο που το κουτί έρχεται κάθε μήνα. Υπάρχουν όμως και κουτιά που έρχονται κάθε τρίμηνο και αυτά είναι συνήθως πιο ακριβά, περιέχουν όμως και μεγάλο αριθμό συνοδευτικών αντικειμένων.

Τι περιμένω να βρω μαζί με το βιβλίο;
Για αρχή όπως προείπα, ένα τουλάχιστον βιβλίο. Τα πιο κλασσικά αντικείμενα αυτών των κουτιών είναι οι σελιδοδείκτες, που είτε θα πηγαίνουν πακέτο με το βιβλίο και τη συγκεκριμένη έκδοση, είτε μπορεί να είναι ξύλινοι, μεταλλικοί ή και σελιδοδείκτες-μαγνήτες με χαρακτήρες μιας πολυδιαβασμένης σειράς βιβλίων. Το ίδιο συχνά, αν όχι πάντα, συναντά κανείς καρφίτσες που είναι εμπνευσμένες είτε από το ίδιο το βιβλίο είτε από το γενικότερο θέμα του κουτιού για το συγκεκριμένο μήνα. Καφέ ή πιο συχνά τσάι, γιατί μας αρέσει να πίνουμε κάτι ζεστό όταν διαβάζουμε μια χειμωνιάτικη μέρα. Και φυσικά, ένα από τα πιο αγαπημένα μου αντικείμενα των κουτιών αυτών, αλλά όχι και τόσο συνηθισμένα, είναι οι κούπες, οι ταξιδιωτικές κούπες, αυτές δηλαδή με το καπάκι που μπορείς να πάρεις τον καφέ σου στο χέρι, αλλά και τα μπουκάλια για το νερό ή το χυμό σου ή ότι άλλο θες να βάλεις και να πάρεις μαζί σου ή να έχεις πάνω στο γραφείο σου την ώρα που δουλεύεις ή διαβάζεις. Άλλο ένα αγαπημένο αντικείμενο που μπορείς να βρεις εκεί μέσα είναι τα αρωματικά κεριά. Τόσο οι κούπες όσο και τα κεριά, ακολουθούν είτε το γενικότερο θέμα του κουτιού για εκείνο το μήνα, είτε είναι εμπνευσμένα από το βιβλίο που εμπεριέχεται. Καθώς υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που εμπνέονται από τους ήρωες των πιο αγαπημένων σειρών βιβλίων ή από φράσεις βιβλίων, κάποια από τα αντικείμενα μπορεί να είναι κάρτες με σκίτσα αγαπημένων ηρώων, μαξιλαροθήκες με αγαπημένες φράσεις ακόμα και μικρά τσαντάκια ή θήκες βιβλίων!

Πως πληρώνω;
Καθώς πρόκειται για συνδρομή, η πληρωμή γίνεται συνήθως με πιστωτική ή και χρεωστική κάρτα, για να μπορεί να ανανεωθεί σύμφωνα με τη συνδρομή που έχεις επιλέξει. Στα περισσότερα κουτιά, υπάρχει η επιλογή της αγοράς ενός κουτιού μόνο, χωρίς συνδρομή. Είναι η τέλεια επιλογή για δώρο σε βιβλιόφιλο, ειδικά αν πρόκειται για το είδος των βιβλίων που διαβάζει! Σε κάποια κουτιά, υπάρχει η επιλογή για χρήση PayPal, αλλά μόνο για την αγορά της μιας φοράς και όχι για τη συνδρομή.

Τι κόστος έχει; Τι να προσέξω;
Υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των συνδρομητικών κουτιών. Μπορείς να βρεις κουτί από 20 Ευρώ και μέχρι πάνω από 50 Ευρώ. Το σημαντικό είναι να καταλάβεις τι παίρνεις με τα χρήματα που θα δώσεις και ποια θα είναι η τελική τιμή με τα μεταφορικά. Τα περισσότερα συνδρομητικά κουτιά έρχονται από Αμερική και άρα το κόστος των μεταφορικών είναι αρκετά μεγάλο και πολλές φορές πλησιάζει το κόστος του κουτιού. Σε αυτή την περίπτωση, αν το κουτί είναι μεγάλο ή βαρύ, τότε μπορεί να εκτελωνιστεί και να αυξηθεί το κόστος, αφού θα πρέπει να πληρωθεί το κόστος εκτελωνισμού καθώς και το ΦΠΑ που θα ορίσει ο τελωνειακός υπάλληλος. Επίσης παίζει ρόλο πόσο καιρό είναι η συγκεκριμένη εταιρεία στο χώρο και άρα τι εμπειρία έχουν οι άνθρωποι που το ετοιμάζουν και στέλνουν τα κουτιά και επίσης αν σου αρέσουν τα προηγούμενα κουτιά που έχουν ετοιμάσει. Καλό είναι λοιπόν να δεις πρώτα κάποια από τα προηγούμενα κουτιά τους, να δεις τα βιβλία που περιείχαν και να τα ψάξεις στο Goodreads για παράδειγμα, για να δεις αν θα επέλεγες να τα διαβάσεις. Παράλληλα βλέπεις και τι είδους αντικείμενα εμπεριέχονται στα κουτιά, άρα και τι να περιμένεις.

IMG_20190405_111250_815

Μπορώ να αγοράσω μόνο το βιβλίο και όχι ολόκληρο το κουτί;
Κάποιες εταιρείες συνδρομητικών κουτιών έχουν διάφορες επιλογές για τα κουτιά που προσφέρουν. Δεν είναι όμως κοινή πρακτική και δεν θα δεις τις ίδιες επιλογές σε όλες τις εταιρείες. Υπάρχουν συνδρομητικά κουτιά που έχουν μόνο βιβλία μέσα και τίποτε άλλο. Αρκετά ξεκάθαρο νομίζω. Υπάρχουν όμως και εταιρείες που δίνουν επιλογές όπως για παράδειγμα τη στάνταρ εκδοχή του κουτιού με το βιβλίο και τα βιβλιοφιλικά αντικείμενα που το συνοδεύουν, σε μια άλφα τιμή. Δεύτερη επιλογή μπορεί να είναι να πάρεις μόνο το βιβλίο, που και πάλι θα είναι έκπληξη για σένα, αφού θα είναι το ίδιο βιβλίο που θα υπάρχει και στο κυρίως κουτί. Μια τρίτη επιλογή μπορεί να είναι το βιβλίο και η καρφίτσα ή μόνο η καρφίτσα! Κάποιες εταιρείες έχουν σαν βασικό αντικείμενο ένα μπλουζάκι, οπότε μια επόμενη επιλογή μπορεί να είναι το βιβλίο και το μπλουζάκι ή μόνο το μπλουζάκι. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια επιλέγεις το νούμερο που θες. Η κάθε επιλογή έχει και διαφορετικό κόστος φυσικά.

Μου αρέσει ένα από τα προηγούμενα κουτιά, μπορώ να το παραλάβω;
Σε όλες τις ιστοσελίδες που προσφέρουν συνδρομητικά κουτιά βιβλίων θα βρεις φωτογραφίες με παλιότερα κουτιά και τα περιεχόμενά τους. Στα περισσότερα θα βρεις και αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου των κουτιών. Αυτό γίνεται αφενός για να διαφημίσουν τα κουτιά τους με ωραίες φωτογραφίες με το πραγματικό τους περιεχόμενο, που είναι απολύτως λογικό, αλλά και κάτι που θέλεις κι εσύ για να καταλάβεις πως «χτίζονται» τα συγκεκριμένα κουτιά. Αφετέρου γίνεται για να μπορείς να τα αγοράσεις αν θέλεις και εφόσον υπάρχει απόθεμα. για όσο υπάρχει απόθεμα από όλα τα αντικείμενα του κουτιού, η εκάστοτε εταιρεία προσφέρει την επιλογή αγοράς παλιότερου κουτιού, στην τιμή της αγοράς της μιας φοράς συνήθως ή και πιο φθηνά. Παράλληλα, υπάρχει συνήθως και ένα μαγαζάκι όπου μπορείς να βρεις παλιότερα αντικείμενα που υπάρχουν σε απόθεμα και πωλούνται ξεχωριστά από την εταιρεία που συνθέτει το κουτί. Έτσι, αν δεις για παράδειγμα ένα υπέροχο μαντήλι ή ένα σκούφο σε κάποιο περασμένο κουτί που θα ήθελες να έχεις, μπορείς να το αγοράσεις ξεχωριστά και μόνο αυτό, εφόσον βέβαια υπάρχει σε απόθεμα στο μαγαζάκι της εταιρείας. Εκτός από τα αντικείμενα μπορείς να βρεις και βιβλία που υπήρχαν σε παλιότερα κουτιά και που όπως είπαμε είναι συνήθως ειδικές εκδόσεις για το συγκεκριμένο κουτί. Μπορεί να έχουν δηλαδή sprayed edges και άρα δεν θα τα βρεις στο εμπόριο.

Τι άλλο μπορώ να βρω;
Τα συνδρομητικά κουτιά είναι το απόλυτο gadget του κάθε fangirl ή  fanbioy εκεί έξω, ακριβώς γιατί όπως είπα παραπάνω έχουν όλα αυτά τα υπέροχα αντικείμενα για τα αγαπημένα μας fandom. Και ακριβώς για να ικανοποιήσουν το fan μέσα μας, παρέχουν ειδικές εκδόσεις κουτιών που γιορτάζουν την έκδοση ενός πολυαναμενόμενου βιβλίου. Ένα τέτοιο κουτί θα περιέχει το αναμενόμενο βιβλίο και το θέμα του θα είναι το ίδιο το βιβλίο και η σειρά στην οποία μπορεί να ανήκει. Με άλλα λόγια εκτός από το βιβλίο, τα αντικείμενα που θα περιέχει το συγκεκριμένο κουτί θα είναι εμπνευσμένα από το ίδιο το βιβλίο ή/και τη σειρά στην οποία ανήκει το βιβλίο του κουτιού, δεν θα είναι στο ίδιο θέμα, αλλά εμπνευσμένα από άλλα fandom όπως περιμένουμε να δούμε στα κανονικά κουτιά. Ένα τέτοιο κουτί ήταν και το «The Wicked King Box» που πήρα από το OwlCrate και βλέπεις στη φωτογραφία. Ακόμα και το μαντήλι πάνω στο οποίο έχω τοποθετήσει τα περιεχόμενα του κουτιού ήταν ένα από τα αντικείμενα που περιείχε και είναι εμπνευσμένο από τη σειρά. Μια άλλη επιλογή που μπορεί να δεις σε κάποιες από αυτές τις εταιρείες είναι τα Hangover boxes όπως ονομάζονται. Πρόκειται για κουτιά που δεν περιέχουν κάποιο βιβλίο, αλλά μόνο βιβλιοφιλικά αντικείμενα, τα οποία όμως είναι εμπνευσμένα από ένα συγκεκριμένο βιβλίο ή από μία συγκεκριμένη σειρά.

IMG_20190122_195359

Κάτι άλλο;
Αν αποφασίσεις να γίνεις συνδρομητής ή συνδρομήτρια σε πάνω από ένα κουτί, να έχεις στο νου σου ότι μπορεί να τύχει να λάβεις το ίδιο βιβλίο κάποιο μήνα από περισσότερα από ένα κουτιά, αν φυσικά πρόκειται για ίδιου τύπου κουτιά, όπως για παράδειγμα YA Subscription boxes. Αν γραφτείς σε ένα YA και ένα μυστηρίου για παράδειγμα, δεν κινδυνεύεις από κάτι τέτοιο! Εκτός από το βιβλίο όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις και κάποιο άλλο αντικείμενο διπλό. Αν όμως συλλέγεις βιβλία σε διαφορετικές εκδόσεις και δε σε πειράζει ή επιδιώκεις να έχεις πάνω από μία έκδοση το ίδιου βιβλίου, τότε όλα καλά! Επίσης, οι περισσότερες εταιρείες τρέχουν ένα challenge στο Instagram για την αποκάλυψη των κουτιών και των περιεχομένων τους, όπου αν θες να πάρεις μέρος, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες πρέπει να ανεβάσει φωτογραφίες σύμφωνα με τα όσα ζητάει το challenge και συμμετέχοντας, μπαίνεις σε κλήρωση για ένα κουτί!

Σε επόμενο άρθρο θα σου μιλήσω για τη δική μου εμπειρία με τα συνδρομητικά κουτιά βιβλίων. Έχω δοκιμάσει αρκετά και πλέον έχω καταλήξει τι μου αρέσει και τι όχι.

Γράψε μου στα σχόλια τι άλλο θα ήθελες να μάθεις για τα συνδρομητικά κουτιά βιβλίων και θα κάνω ότι μπορώ για να λύσω την απορία σου.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.