«Στην πέτρα χαραγμένα» από τη Βάσω Καλαντίδου

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


stin_petraΈνα υπέροχο βιβλίο εκδόθηκε φέτος από τις Εκδόσεις Ενύπνιο. Το «Στην πέτρα χαραγμένα» από τη Βάσω Καλαντίδου είναι μια νουβέλα που προκαλεί τόσα πολλά συναισθήματα στον αναγνώστη, όσα δε θα περίμενε κανείς από ένα τόσο μικρό σε έκταση κείμενο και με ένα θέμα που μπορεί να είναι αποτρεπτικό για κάποιους.

Ο Αγγελής Γρίβας είναι ένα νέο παιδί που κάνει παρέα με τους νεκρούς. Πηγαίνει στο νεκροταφείο, εμπνέεται από τους ανθρώπους που κείτονται εκεί και γράφει τις ιστορίες τους. Ιστορίες όπως αυτός τις φαντάζεται, ακόμη κι αν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ακόμη κι αν δεν γνώρισε ποτέ τους ανθρώπους για τους οποίους γράφει, εκείνος θα τους δει με τη φαντασία του και θα γράψει μια ιστορία για τον καθένα. Στο χωριό που μεγαλώνει, μόνο ο δάσκαλος υπάρχει που μπορεί να τον καταλάβει και να τον ενθαρρύνει να συνεχίσει. Του δίνει νέα εναύσματα και του τονώνει το ηθικό. Διαβάζει τα γραπτά του και τον συμβουλεύει πως να βελτιωθεί.

Ο δάσκαλος είναι αυτός που θα τον στηρίξει ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο, για το οποίο θα προσπαθήσει σκληρά και θα πετύχει πρώτος στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης. Θα τον στείλει μάλιστα να βρει ένα φίλο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο, για να του παρέχει το στήριγμα που χρειάζεται όσο εκείνος δεν είναι κοντά του. Όμως, όσα και να γράψει ο Αγγελής, πάντα κάτι θα του λείπει.

Μου άρεσε πάρα πολύ ο λόγος του Αγγελή και κατά συνέπεια της συγγραφέως, μιας και το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο. Γνωρίζουμε τον ήρωα μέσα από τις σκέψεις του και τις εμπειρίες του. Καταλαβαίνουμε αυτά που προτιμά αλλά και τις φοβίες και τα άγχη του. Με τον τρόπο που δίνονται όλα του τα συναισθήματα και ο χαρακτήρας του, τον γνωρίζουμε σε βάθος και τον καταλαβαίνουμε σα να ‘μαστε δικοί του άνθρωποι. Ο Αγγελής, στις σελίδες αυτού του βιβλίου μεγαλώνει και μαθαίνει τον εαυτό του μέσα από τα ίδια του τα γραπτά, από τις ιστορίες που συνθέτει για τους άλλους αλλά και μέσα από τα ταξίδια του. Θα γράψει πολλά μέχρι να βρει αυτό που του λείπει, όταν όμως το βρει, θα απελευθερωθεί!

Η Βάσω Καλαντίδου δίνει το δικό της στίγμα στη σύγχρονη λογοτεχνία. Δεν υπάρχει άνθρωπος, από όσους έχω μιλήσει, που να διάβασε αυτό το βιβλίο και να μην του άρεσε. Είναι τόσο πολλά τα συναισθήματα που προκαλεί στον αναγνώστη που δεν υπάρχει περίπτωση να μη συγκινηθεί με κάποια από τις ιστορίες του Αγγελή αλλά και την ιστορία του Αγγελή. Μπράβο και πάλι μπράβο στη συγγραφέα αλλά και στις Εκδόσεις Ενύπνιο που κυκλοφόρησαν αυτό το υπέροχο βιβλίο και το έφεραν στα χέρια μας.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βάσω Καλαντίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Σπούδασε Οικονομικά στο ΑΠΘ. Από τον Φεβρουάριο του 2012 συντονίζει παιδικές λέσχες ανάγνωσης και παρουσιάσεις βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων. Το «Στην πέτρα χαραγμένα» είναι η πρώτη της νουβέλα.

2 thoughts on “«Στην πέτρα χαραγμένα» από τη Βάσω Καλαντίδου

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.