Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Λίγο μετά την ιστορία του βιβλίου «Το παιδί της Στάζι» τοποθετείται η ιστορία του βιβλίου «Ο λύκος της Στάζι». Η Κάριν Μίλερ, έχοντας αρνηθεί την πρόταση της Στάζι και του Γιέγκερ να δουλέψει μαζί του, έχει μετατεθεί στο εγκληματολογικό. Της λείπει πολύ το ανθρωποκτονιών, το τμήμα της. Της λείπει και ο βοηθός της ο Τιλσνερ που αυτόν τον καιρό βρίσκεται στο νοσοκομείο αναρρώνοντας από τον πυροβολισμό που είχε δεχθεί στην προηγούμενη υπόθεση. Η Μίλερ βαριέται πολύ τη νέα της δουλειά -απλά, μικρά καθημερινά εγκλήματα χωρίς την ένταση των υποθέσεων που χειριζόταν μέχρι πρόσφατα.
Από το τέλμα έρχεται να τη βγάλει μια υπόθεση στη Χάλε-Νόιστατ, που έχει να κάνει με την εξαφάνιση δύο μωρών από το νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλεύονταν. Τα δίδυμα είχαν γεννηθεί πρόσφατα και η ευτυχία των γονιών τους έμελλε να σκιαστεί από την εξαφάνισή τους. Η Μίλερ καλείται να αναλάβει την έρευνα, γεγονός που αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για την ίδια, καθώς έχει να ασχοληθεί με μια υπόθεση που θα εκμεταλλευτεί πλήρως τις ικανότητές της. Παράλληλα όμως πρέπει και πάλι να δουλεύει υπό την εποπτεία της Στάζι, γεγονός που επισκιάζει τη χαρά της. Στην προηγούμενη υπόθεση δεν είχε όλο τον έλεγχο και ξέρει ότι ούτε τώρα θα τον έχει. Αλλά δεν μπορεί να μην ακολουθήσει τις οδηγίες του υπουργείου. Αν το κάνει μπορεί να μην ξαναγυρίσει ποτέ στην παλιά της δουλειά.
Η Χάλε-Νόιστατ είναι μια πόλη πρότυπο. Χτισμένη με πανομοιότυπα απρόσωπα κτήρια, χωρίς ονόματα δρόμων και με ανθρώπους που ζουν το όνειρο της σοσιαλιστικής χώρας που θέλει να περάσει η ανατολική Γερμανία ακολουθώντας τις γραμμές του κόμματος. Τίποτα δεν πρέπει να επισκιάσει τη φήμη της πόλης, τίποτα δεν πρέπει να μαθευτεί και να αναστατώσει τους κατοίκους. Όλα πρέπει να κυλήσουν ομαλά και ήσυχα. Αυτό είναι που ζητάει η Στάζι και αυτό είναι που δυσκολεύει την έρευνα ακόμα περισσότερο. Η ομάδα της Μίλερ, εκτός από το να αποδεχθεί μια γυναίκα σε θέση εξουσίας, έχει ακόμα να βρει το μαγικό τρόπο να προχωρήσει στην έρευνα, χωρίς να παραβεί τους κανόνες της Στάζι, που όμως την αποτρέπουν να ακολουθήσει τα πιο αποτελεσματικά μονοπάτια για γρήγορα αποτελέσματα.
Η κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία και ο τρόπος ζωής στη χώρα το 1975 είναι μάλλον άγνωστος σε πολλούς και φαντάζει δυστοπικός ίσως στη νέα γενιά. Δυστυχώς για τους κατοίκους αυτής της χώρας, ήταν κάποτε πραγματικότητα και είναι για πολλές ακόμα χώρες στον κόσμο. Δεν είναι όμως διαφορετικός από αυτόν που γνωρίσαμε στο προηγούμενο βιβλίο του Young, «Το παιδί της Στάζι». Απλά τον καταλαβαίνουμε λίγο καλύτερα με την περιγραφή της πόλης πρότυπο. Ο Δυτικός τρόπος ζωής δεν είναι ο καλύτερος, αλλά διαφθείρει τους πολίτες με τις πολυτέλειες που προσφέρει. Η γραμμή του κόμματος είναι η καλύτερη τακτική και δείχνει πόσο καλός είναι ο πολίτης. Φυσικά και υπάρχουν διεφθαρμένοι άνθρωποι σε θέση ισχύος, οι οποίοι μπορεί να μην ακολουθούν πλήρως τη γραμμή του κόμματος, όμως η ισχύ τους είναι πολύ μεγάλη για να αντιμετωπίσουν κάποια συνέπεια.
Ο συγγραφέας αποδίδει με μεγάλη ευκρίνεια την αντιμετώπιση μιας γυναίκας σε τόσο ισχυρή θέση σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Θυμίζει και πάλι το περιστατικό στη σχολή της Αστυνομίας και τι κόστισε αυτό στην ηρωίδα και το συνδέει με την τωρινή υπόθεση, οπότε και βάζει ένα παραπάνω συστατικό αγωνίας και περιέργειας στο πως ακριβώς συνδέονται όλα αυτά και που θα οδηγήσουν. Παράλληλα δίνει και την πλευρά της γυναίκας στη θέση αυτή. Πως νιώθει η ίδια στη θέση που βρίσκεται και πως δέχεται τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν οι γύρω της, υφιστάμενοι και προϊστάμενοι. Βλέπουμε επίσης και την εξέλιξη της Μίλερ στην προσωπική της ζωή. Πως αντιμετωπίζει τις αλλαγές, πως σκέφτεται αλλά και την ηθική κάτω από την οποία λειτουργεί.
Ενδιαφέρον, πολυδιάστατο και με σημαντικό αριθμό ιστορικών στοιχείων, το δεύτερο βιβλίο με ηρωίδα την Κάριν Μίλερ είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο David Young κατάγεται από το Χαλ της Αγγλίας. Σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στο Πολυτεχνείο του Μπρίστολ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε τοπικές εφημερίδες, σε πρακτορείο ειδήσεων του Λονδίνου και σε διάφορα άλλα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Το παιδί της Στάζι, περιλαμβανόταν για πολλές εβδομάδες στις λίστες με τα ευπώλητα βιβλία στην Αγγλία. Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο σπίτι του στο Τουίκεναμ του Λονδίνου και στο συγγραφικό καταφύγιο που απέκτησε πρόσφατα στη Σύρο.