«Ο δράκος του πάγου» από τον George R.R. Martin

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

978-618-03-0110-6_1.jpgΟ Martin είναι ένας μεγάλος παραμυθάς και μας έχει κάνει να αγαπήσουμε το μυθικό κόσμο που έχει δημιουργήσει για τα βιβλία της σειράς «A Song of Ice and Fire», ένας κόσμος που έγινε ακόμα πιο γνωστός μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones» που έχει φανατικούς σε όλο τον κόσμο. Επιφυλάσσομαι για τον αριθμό των φαν, καθώς μπορεί να μεταβλήθηκε μετά την προβολή του 8ου και τελευταίου κύκλου της σειράς. Ας μη μιλήσω όμως περισσότερο για αυτό, καθώς το ενδιαφέρον που μας έδωσε αυτή η σειρά βιβλίων, πάνω στην οποία έχει επενδύσει τόσο ο Martin και όχι άδικα, είναι ο κόσμος της.

Αυτός είναι και ο κόσμος στον οποίο γεννιέται η Αντάρα, η μικρή ηρωίδα του «Δράκου του πάγου». Η Αντάρα γεννήθηκε το χειμώνα, ένα χειμώνα βαρύ πολύ με τόσο κρύο που οι άνθρωποι λένε ότι πέρασε και μέσα στο ίδιο το έμβρυο λίγο πριν γεννηθεί. Έτσι το κοριτσάκι που γεννήθηκε είναι ένα παιδί του χειμώνα. Αντέχει στο κρύο, δεν της αρέσει το καλοκαίρι και η ζέστη και προτιμάει να φτιάχνει κάστρα από χιόνι με τα γυμνά της χέρια. Μα περισσότερο από όλα της αρέσει ο δράκος του πάγου.

Ο δράκος του πάγου δεν είναι όπως οι υπόλοιποι δράκοι του βασιλείου, που πετούν φωτιές και έχουν χαλινάρια και δρακοκαβαλάρηδες στις πλάτες τους. Ετούτος είναι σχεδόν διπλάσιους από τους συνηθισμένους δράκους. Τα φτερά του είναι σχεδόν διάφανα και όλο του το σώμα φαίνεται να είναι καλυμμένο από πάγο. Η ανάσα του δε, δεν είναι καυτή παρά παγωμένη και όταν κουνάει τα φτερά του, παγωμένος αέρας φυσάει στην περιοχή. Αυτό το δράκο αγαπάει και θαυμάζει η αντάρα και τον θεωρεί δικό της.

Ένα όμορφο παραμύθι σε ένα κόσμο που μου ήταν από πριν γνωστός και αγαπημένος. Ο μεγάλος παραμυθάς έχει καταλάβει την αγάπη μας για τους δράκους και τρέφει τη φαντασία μας από μικρή ηλικία. Το πόσο μικρή ηλικία βέβαια είναι κατάλληλη για ένα τέτοιο ανάγνωσμα είναι υπό συζήτηση. Αν εξαιρέσει κανείς τη σκηνή με τους τραυματίες που επέστρεφαν από τη μάχη και την περιγραφή τους, τότε θα μπορούσε να είναι κατάλληλο από αρκετά μικρή ηλικία. Γι’ αυτό και θεωρείται τουλάχιστον εφηβικό ανάγνωσμα.

Πέρα από την αγάπη του κοριτσιού για τον δράκο, το βιβλίο μιλάει για τη διαφορετικότητα. Η Αντάρα είναι διαφορετική. Διαφορετική από τα αδέρφια της, αφού ποτέ δε γελάει, ούτε κλαίει και αφού τα χέρια της δεν εκπέμπουν θερμότητα όπως των περισσότερων ανθρώπων. Η μικρή της ιστορία  όμως μιλάει για πολλά ακόμα, όπως για την οικογένεια που μεγαλώνει με τον ένα γονιό μόνο και πόσα πρέπει εκείνος να καταφέρει για να είναι ευτυχισμένη η οικογένειά του. Μιλάει ακόμα για το θάρρος και την τόλμη, για το ότι πρέπει να υποστηρίζουμε όσα αγαπάμε και όσα πιστεύουμε. Μιλάει για την αγάπη!

Όμως δεν είναι μόνο τα λόγια του Martin που κάνουν αυτή την ιστορία αγαπητή. Είναι και οι εικόνες του Luis Royo, ενός ανθρώπου πραγματικά ταλαντούχου. Τα σχέδιά του ζωντανεύουν τόσο τη μικρή Αντάρα όσο και τους δράκους του βιβλίου και μεταφέρουν τον δράκο του πάγου στο χαρτί τόσο πετυχημένα που η εικόνα του μένει στο μυαλό του αναγνώστη.

Η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσα ένα διαφορετικό τέλος για τόσο για το δράκο όσο και για τη μικρή Αντάρα, από αυτό που έγραψε ο συγγραφέας. Περνάει όμως το μήνυμα που θέλει αυτός να περάσει και είναι δικαίωμά του σαν παραμυθάς να πει την ιστορία που θέλει.

 

Εκδόσεις ΜεταίχμιοBook Depository

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

GeorgeRRMartin.jpgΟ George R. R. Martin είναι Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος έργων φαντασίας, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Γεννήθηκε το 1948 στο Νιου Τζέρσι και σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλινόις. Εργάστηκε ως σεναριογράφος και παραγωγός για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε τη συγγραφική του σταδιοδρομία το 1971, όταν το διήγημά του με τίτλο «Hero» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Galaxy. Σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού. Διασημότερο διεθνώς έργο του είναι το έπος φαντασίας Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, το οποίο μεταφέρθηκε σε τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο Game of Thrones. Η σειρά ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται ακόμη, ενώ αποτέλεσε την πιο ακριβή παραγωγή του αμερικανικού καναλιού HBO μέχρι τώρα, αφού υπολογίζεται ότι οι δύο πρώτοι κύκλοι κόστισαν περισσότερα από εξήντα εκατομμύρια δολάρια. Ο Martin έχει τιμηθεί έξι φορές με το βραβείο Locus, τέσσερις φορές με το βραβείο Hugo, δύο φορές με το βραβείο Nebula, ενώ έχει κατακτήσει επίσης τα βραβεία World Fantasy και Bram Stoker. Το 2011 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τα «100 άτομα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως», ενώ το 2012 κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο Φαντασίας για το σύνολο του έργου του. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.