«Το βιβλίο με τα λάθη» από την Corinna Luyken

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


mistakes.jpgΌλοι κάνουμε λάθη. Το βασικό είναι να μάθουμε να τα διορθώνουμε. Να προσπαθούμε να βγάλουμε κάτι καλό από αυτά. Να μάθουμε κάτι παραπάνω, ή να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε. Γιατί τα λάθη είναι ανθρώπινα. Κάτι τέτοιο θέλει να μας πει και η Corinna Luyken με το βιβλίο της με τίτλο «Το βιβλίο με τα λάθη», που κυκλοφορεί από το Φουρφούρι.

Ένα κορίτσι ξεκινάει να ζωγραφίσει ένα κορίτσι. Όμως κάνει ένα λάθος στο σχεδιασμό των ματιών. Ευτυχώς γρήγορα το διορθώνει βάζοντας γυαλιά και συνεχίζει. Παρακάτω κάνει κι άλλο λάθος με τα μαλλιά. Ευτυχώς το διορθώνει βάζοντας ένα σκουφί. Ξεκινάει να φτιάχνει το σώμα, όμως ο λαιμός είναι μεγάλος. Τον κρύβει με ένα δαντελωτό γιακά. Και υπάρχουν και κάποια μικρά λαθάκια στους αγκώνες, ευτυχώς όμως κι αυτά διορθώνονται φτιάχνοντας μπαλώματα. Σιγά σιγά, σχεδιάζοντας και διορθώνοντας, δημιουργείται μια πανέμορφη ζωγραφιά.

Το βασικό είναι να τολμήσεις να κάνεις την αρχή και να δοκιμάσεις. Αν δεν πετύχει, προσπάθησε να το διορθώσεις. Μην τα παρατήσεις. Μη στενοχωρηθείς και πεις ότι δεν μπορείς να το κάνεις. Δοκίμασε να το διορθώσεις και ένα σωρό πιθανότητες θα ανοιχτούν μπροστά σου. Αυτό προτρέπει τα παιδιά να κάνουν «Το βιβλίο με τα λάθη». Είναι ανθρώπινο να προσπαθήσεις και είναι απολύτως ανθρώπινο να κάνεις λάθος. Αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθήσεις να διορθώσεις το λάθος σου, χωρίς να αφήσεις κανέναν και τίποτα να σε πτοήσει. Να αναγνωρίσεις το λάθος και να πεις ότι μπορείς να το διορθώσεις. Να έχεις τη θέληση. Άλλωστε, μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε. Αυτά είναι που μας κάνουν καλύτερους, γιατί βλέπουμε τι δεν κάνουμε σωστά και ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να το διορθώσουμε. Ό,τι κι αν είναι αυτό.

Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και δημιούργησε κόσμους από το τίποτα, από ένα άδειο φύλο χαρτί. Άλλωστε η τέχνη δεν έχει στενά όρια και αυστηρούς κανόνες. Είναι αρκετά ελεύθερη ώστε να αφήνει χώρο για τη φαντασία και τη δημιουργία. Ξεκινώντας από το πιο απλό πράγμα, όπως ένα πρόσωπο ή ένα κορίτσι, μπορεί να χτίσεις ένα ολόκληρο δέντρο ή μια πόλη ή τη γη ολόκληρη αν προτιμάς, μέσα από τα δικά σου μάτια. Εκφράσου και μην περιορίζεσαι και τότε θα μεγαλουργήσεις. Κι αν αυτό που θα φτιάξεις δεν είναι αριστούργημα που μπορεί να βραβευτεί, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι προσπάθησες, ότι έδωσες τον καλύτερό σου εαυτό και αυτό που έφτιαξες είναι δικό σου, εκφράζει εσένα!

«Το βιβλίο με τα λάθη» λέει στα παιδιά ότι δεν πειράζει να κάνουν λάθη, γιατί μπορούν να τα διορθώσουν και να έχουν ένα αποτέλεσμα καλύτερο ακόμα κι από αυτό που φαντάζονταν στην αρχή. Τα προτρέπει να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να δημιουργήσουν.

 

Εκδόσεις ΦουρφούριBook Depository

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

CorinnaLuyken.jpgΗ Corinna Luyken ζει με τον άντρα της και την κόρη τους στην Ολύμπια της Ουάσινγκτον. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο και έχει βραβευτεί σε όλο τον κόσμο.

Μερικά από τα βραβεία που έχει πάρει το βιβλίο είναι:

  • Ειδική τιμητική αναφορά το 2018 στα διεθνή βραβεία Bologna Ragazzi Opera Prima, που απονέμονται κάθε χρόνο στην Μπολόνια
  • Φιναλίστ στα βραβεία αναγνωστών Goodreads για το 2018

Επισκεφτείτε τη σελίδα της http://www.corinnaluyken.com.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.