«Το μαγικό περιδέραιο» (Τεό και Λεονί – Τα φανταστικά ταξίδια #1)

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


978-618-03-1264-5_4.jpgΗ Λεονί, μια υπέργηρη κυρία που κατοικεί σε ένα κόκκινο σπίτι θυμάται τις περιπέτειες της παιδικής της ηλικίας και τις εξιστορεί σε όποιον θέλει να τις διαβάσει. Είναι οι περιπέτειες που έζησε με τον αδερφό της τον Τεό και έναν σοφό της ιστορίας, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Τα δυο αδέρφια παίζουν καθημερινά στη σοφίτα του σπιτιού τους, παρέα με τη γάτα τους τον Στράτους. Ο Τεό φαντάζεται πως πετάει με το αεροπλάνο του μπαμπά του που είναι πιλότος, όμως ο ίδιος φοβάται τα ύψη. Τα δυο αδέρφια ονειρεύονται πως ζουν σε μέρη φανταστικά με βασιλιάδες και δράκους. Όταν ο Στράτους μια μέρα ρίχνει κατά λάθος μια υδρόγειο σφαίρα, βγαίνουν από μέσα της διάφορα αντικείμενα. ένα από αυτά είναι ένα μενταγιόν που φέγγει και τραβάει την προσοχή του Τεό αλλά και ένα περιδέραιο που τραβάει την προσοχή της Λεονί. Όταν ο Τεό κουμπώνει το περιδέραιο στο λαιμό της αδερφής του κάτι μαγικό συμβαίνει. Χρυσόσκονη τους περικυκλώνει και τα αδέρφια μεταφέρονται πολλά χρόνια πίσω στο 1519 στο κάστρο του βασιλιά Φραγκίσκου Α’. Ακολουθώντας τον θα γνωρίσουν τον σοφό Λεονάρντο ντα Βίντσι και τις απίστευτες εφευρέσεις του. Θα τον βοηθήσουν να ολοκληρώσει το μεταλλικό δράκο που ετοιμάζει για τη γιορτή του βασιλιά και θα βρεθούν στο μέσο μιας σκευωρίας, αψηφώντας τον ίδιο το βασιλιά της Γαλλίας. Προσπαθώντας να ξεφύγουν από την οργή του αλλά και τους φρουρούς του θα χρησιμοποιήσουν το μαγικό περιδέραιο προσπαθώντας να γυρίσουν πίσω στο σπίτι.. Όμως δεν θα φτάσουν ακριβώς εκεί, αλλά πολύ πιο μακριά.

 Πρόκειται για ένα βιβλίο με πολύ φαντασία και υπέροχα σχέδια που σκοπό έχει ακριβώς αυτό. Να εξάψει τη φαντασία των παιδιών και να τραβήξει την προσοχή τους σε μια περιπέτεια στα βάθη του χρόνου. Μέσα από το ταξίδι των δύο παιδιών, μαθαίνουμε λίγα λόγια για την εποχή της Αναγέννησης στη Γαλλία, το βασιλιά Φραγκίσκο Α’ αλλά και έναν από τους μεγάλους σοφούς της ιστορίας, τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Καθώς απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έξι ετών δεν δίνει τόσο πολύ βάση στα ιστορικά στοιχεία, αλλά σε στοιχεία που θα τραβήξουν την προσοχή τους. Στο τέλος του βιβλίου ωστόσο υπάρχουν αρκετά στοιχεία και για την εποχή της Αναγέννησης αλλά και για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Στοιχεία που μπορεί να διαβάσει ο γονιός ή ο δάσκαλος μαζί με το παιδί και να του εξηγήσει ακόμα περισσότερα πράγματα και μαζί να ταξιδέψουν στο παρελθόν.

Οι περιπέτειες των Τεό και Λεονί επεκτείνονται και σε επόμενα βιβλία και άλλες εποχές της ιστορίας της γης, κάνοντας έτσι το ταξίδι στο παρελθόν διασκεδαστικό. Τα παιδιά μαθαίνουν ιστορικά στοιχεία μέσα από μια περιπετειώδη ιστορία που τους εξάπτει το ενδιαφέρον, βλέποντας όλο αυτό σαν παιχνίδι και όχι σαν μάθημα.

Υπάρχει ακόμα μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με το βιβλίο κατά την ανάγνωση και που σε κάθε σελίδα δίνει κάποιες περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία. Μπορεί όμως να διαβαστεί το ίδιο ευχάριστα με ή χωρίς την εφαρμογή.

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί ήδη και το δεύτερο βιβλίο της σειράς, «Η αυγή του χρόνου» ενώ ετοιμάζεται και το τρίτο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Το μυστικό της μαύρης Γης» που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2010.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.