«Μια μελωδία για την Εύα» από τη Βίκυ Στουφή

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

melwdia.jpgΕίχα χρόνια να διαβάσω βιβλίο της Βίκυς Στουφή, όμως όταν διάβασα το «Μια μελωδία για την Εύα» θυμήθηκα τη γνωστή γραφή της, Τα βιβλία της έχουν συνήθως μια ηρωίδα, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθεί να ζήσει μια ήρεμη ζωή, όμως κάτι της τυχαίνει. Στην προκειμένη περίπτωση, η Εύα Βάρναλη είναι μια σοπράνο της όπερας, η οποία ζει και εργάζεται στη Ρώμη, παρέα με τη μητέρα και την αδερφή της. Φαινομενικά, έχουν μια ήσυχη ζωή, όμως αυτό που δείχνει η ίδια στην αρχή είναι πως πιστεύει ότι η μητέρα και η αδερφή της την εκμεταλλεύονται. Κάπου εκεί, η Εύα φεύγει μακριά από τη Ρώμη, χωρίς να αφήσει στοιχεία πίσω της. Θέλει να απομακρυνθεί από όλους. Το γεγονός πως ο αρραβωνιαστικός της Νικολά Ντε Λούκα, ένας αριστοκράτης πολιτικός, την απατά, της δίνει το έναυσμα που χρειάζεται.

Πιστεύει ότι κρύβει καλά τα ίχνη της πηγαίνοντας στο Τρούρο της Κορνουάλης, όμως σύντομα την ακολουθούν εκεί και οι τρεις άνθρωποι από τους οποίους θέλει τόσο πολύ να απομακρυνθεί. Περνώντας χρόνο μακριά τους, γνωρίζει τον Μπεν Άστον, έναν γοητευτικό κύριο που θα της τραβήξει την προσοχή και θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει την απογοήτευσή της. Όμως ένας φόνος θα ταράξει τα νερά που με τόσο κόπο κατάφερε να ηρεμήσει και κρυμμένα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια. Ο Ελληνικής καταγωγής επιθεωρητής Θάνος Δαρνέζης θα ρίξει φως στην υπόθεση και όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Η ιστορία περιπλέκει το μυστήριο και το τρόπον τινά αστυνομικό μυθιστόρημα με το ρομαντισμό, σε δόσεις όμως που του ταιριάζουν αρκετά και που είναι ούτως ή άλλως το είδος που γράφει η συγγραφέας. Και αυτή τη φορά αποδίδει αυτό που πιστεύω ότι θέλει να αποδώσει και οι αναγνώστες της θα το ευχαριστηθούν. Η ηρωίδα φαίνεται πως είανι ένας ευαίσθητος άνθρωπος που έχει μάθει και προτιμά την ασφάλεια της οικογένειας. Παρόλο που έχει πικραθεί και από τον αρραβωνιαστικό αλλά και από την αδερφή της πολύ, εντούτοις, όταν η δεύτερη δολοφονείται, οι ισορροπίες μέσα της καταρρέουν και οι όποιες αποφάσεις είχε πάρει, περνάνε πλέον μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Όλος ο δυναμισμός που είχε συσσωρευτεί από τις σκέψεις της και τις πράξεις που την είχαν ωθήσει να μεταμορφωθεί σε ένα πιο ανεξάρτητο και αυτόβουλο πλάσμα, αρχίζει να καταλαγιάζει και όταν ένα ακόμα γεγονός έρχεται να προστεθεί στα δυσάρεστα γεγονότα των ημερών, τότε αφήνεται ακόμη πιο ευαίσθητη και ευάλωτη από πριν.

Είναι λογικό, όταν έχουμε χάσει δικούς μας ανθρώπους να είμαστε ευάλωτοι, να δούμε πως η ζωή είναι εφήμερη και να χαλαρώσουμε τις άμυνές μας, ή να προσπαθήσουμε να βρούμε τι είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο. Για την ηρωίδα, αυτό είναι η συγχώρεση και η μετάνοια. Ναι, είναι λογικό να συγχωρέσει την απιστία του αρραβωνιαστικού της όντας ευάλωτη και έχοντας χτυπηθεί τόσο συναισθηματικά, όμως μια τέτοια απιστία πιστεύω πως θα έπαιρνε τόσο εύκολα συγχωροχάρτι και πάσο ελευθέρας. Το συγκεκριμένο σημείο μου φάνηκε υπερβολικό, αν και πιστεύω πως εξυπηρετούσε πολύ την πλοκή στη συνέχεια. Ίσως να χρειαζόταν καλύτερη δικαιολόγηση για να γίνει πιο πιστευτό.

Πέρα από αυτό όμως, κι ενώ πρόκειται για ένα βιβλίο 700 σελίδων, η αφήγηση κυλάει πολύ γρήγορα, σα νερό και διαβάζεται πολύ πολύ εύκολα. Σίγουρα κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, και η προσπάθεια να διανθίσει διάφορες πτυχές του χαρακτήρα των ηρώων και να δώσει περισσότερα στοιχεία για όλους είναι πολύ καλή.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η συγγραφέας είναι πως πρέπει να προσφεύγουμε στη συγχώρεση και στη μετάνοια και όχι στην οργή και την εκδίκηση. Τα πρώτα θα μας φέρουν γαλήνη και ηρεμία ενώ τα δεύτερα θα μας κατατρέχουν για πάντα και δε θα μας αφήσουν ποτέ να βρούμε την ψυχική ηρεμία που χρειαζόμαστε. Πιο πιθανό είναι δε να χάσουμε τον εαυτό μας.

 

Εκδόσεις Ωκεανός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βίκυ Στουφή γεννήθηκε στα Ιωάννινα και λόγω του επαγγέλματος  του πατέρα της, που ήταν στρατιωτικός, είχε την ευκαιρία από πολύ νωρίς να ταξιδέψει και να διευρύνει του ορίζοντές της, γνωρίζοντας συνεχώς νέους ανθρώπους και πόλεις. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επιστρέφοντας στην Ελλάδα απασχολήθηκε στον Ασφαλιστικό κλάδο, στον τομέα ανάπτυξης και ανάλυσης λογισμικού. Το πρώτο της βιβλίο Ηλέκτρα κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις Λιβάνη και έκτοτε έχει γράψει άλλα πέντε βιβλία τα οποία κυκλοφορούν από τον ίδιο εκδοτικό οίκο και είναι τα εξής: Λευκός άγγελος, Η σφραγίδα του ρόδου, Με τα μάτια της άλλης, Το αίνιγμα της πεταλούδας και Εσπερία. Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της με τίτλο Μια μελωδία για την Εύα.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.