«Χάιντι» από τη Γιοχάνα Σπίρι

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


klasika-gia-mikra-paidia-4-haidiΜία από τις ιστορίες που λάτρευα σαν παιδί ήταν αυτή της Χάιντι! Το γλυκό κοριτσάκι που αναγκάζεται να πάει να ζήσει με έναν παππού που μέχρι πριν δεν ήξερε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, θα πρέπει να φύγει μακριά από τη θεία της και να μετακομίσει στις Άλπεις! Σε ένα μέρος που δεν υπάρχουν και τόσα πολλά να κάνει ούτε πολλοί άνθρωποι για να γνωρίσει και να κάνει νέους φίλους! Η καημενούλα δεν αισθάνεται καθόλου άνετα με όλο αυτό!

Σύντομα όμως, θα αλλάξει γνώμη. Μόλις βρεθεί στο υπέροχο τοπίο των Άλπεων θα αγαπήσει το βουνό με τον καθαρό αέρα του και τη φύση. Θα γνωρίσει καλύτερα τον παππού της και θα τον αγαπήσει! Θα κάνει ακόμα και έναν φίλο, τον Πέτερ με τον οποίο θα δεθεί πολύ!

Η θεία Ντέτε είχα μαζί της τη Χάιντι για έναν ολόκληρο χρόνο από τότε που το κοριτσάκι έχασε τους γονείς της. Τώρα που η μικρή έγινε πέντε χρονών, η θεία Ντέτε βρήκε δουλειά στη Φρανκφούρτη αλλά δεν μπορεί να πάρει μαζί της τη Χάιντι, αφού δε θα μπορεί να τη φροντίζει όσο εκείνη θα είναι στη δουλειά! Γι’ αυτό και αποφάσισε να την παέι στο χωριό, στον παππού της για να είναι κοντά σε κάποιον που ξέρει πως την αγαπά και θα τη φροντίζει. Μπορεί ο παππούς να μην έχει συνηθίσει να φροντίζει παιδιά, όμως τελικά οι δυο τους θα τη βρουν την άκρη και θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι!

Μερικά χρόνια αργότερα, η θεία Ντέτε έρχεται στο βουνό για να πάρει τη Χάιντι μαζί της. Της έχει βρει ένα σπίτι όπου χρειάζονται ένα κοριτσάκι για να κάνει παρέα στο κορίτσι της οικογένειας, την Κλάρα. Η Κλάρα δεν μπορεί να περπατήσει και είναι καθηλωμένη σε μια πολυθρόνα. Έτσι δεν μπορεί να βγει από το σπίτι και να κάνει φίλους. Ο πατέρας της Κλάρας λείπει συχνά σε μακρινά ταξίδια οπότε το κορίτσι είναι σχεδόν μονίμως παρέα με την οικονόμο. Έτσι η Χάιντι μετακομίζει στη Φρανκφούρτη, όχι για να είναι κοντά στη θεία Ντέτε αλλά για να είναι κοντά στην Κλάρα. Η Χάιντι είναι δυστυχισμένη εκεί, παρόλο που η Κλάρα είναι πολύ ευγενικό κορίτσι και περνούν ωραία μαζί. Της λείπει το βουνό, ο παππούς της και ο Πέτερ!

Είναι μια ιστορία συγκινητική που θυμίζει στις μαμάδες την παιδική τους ηλικία, τότε που παρακολουθούσαν και την κλασσική πια σειρά. Μαθαίνει όμως και στα παιδιά πως εκπλήξεις μπορεί να έρθουν πολλές στη ζωή τους. Πρέπει να τις αντιμετωπίζουν με θάρρος και να εκφράζουν πάντα αυτό που θέλουν, αυτό που τους ενοχλεί και τα συναισθήματά τους!

 

Εκδόσεις Χάρτινη ΠόληLeave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.