«Σκοτεινά Βήματα: Πλειάδα» από τον Αλέξη Ζησιμόπουλο

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


bhmata2-coverΣτα γεγονότα που συμβαίνουν στο βιβλίο «Σκοτεινά Βήματα» βλέπουμε τη Λίλιαν να επιστρέφει μετά τη Μάχη των Πυλών με μια αποστολή από τη Θεά Θέλις. στην «Πλειάδα» βλέπουμε την ιστορία πριν τη Μάχη των Πυλών. Τι έγινε και πως οδηγήθηκαν όλα εκεί. Ποια ήταν αυτή η μάχη. Ποιος πήρε μέρος και ποιος πολέμησε εναντίον ποιανού. Θα μπορούσε δηλαδή να θεωρηθεί ένα πρίκουελ και όχι άδικα.

Στην «Πλειάδα» τα ξωτικά ζουν ακόμα και έχουν μάλιστα σημαντικές θέσεις στον κόσμο των ανθρώπων, αλλά και στον πόλεμο των Θεών. Βρίσκονται στο πλευρό της Θεάς Θέλις και μάλιστα πολεμούν για εκείνη και έχουν τη διοίκηση των Πλειάδων της. Η αντίθετη πλευρά, αυτή του Θεού Νέστις, θέλει τα ξωτικά να εξαφανιστούν, οπότε είναι μονόδρομος για όλα τα ξωτικά η πλευρά της Θεάς Θέλις.

Η 32η Πλειάδα, αυτή με την οποία θα ασχοληθούμε, έχει στρατηγό τον Νταλξ, τον πρώτο των ξωτικών και δύο διοικητές που είναι επίσης ξωτικά. Μαζί τους είναι ξωτικά και άνθρωποι. Εκπαιδεύονται και πολεμούν πλάι πλάι κάθε μέρα, έστω και αν κάτω από άλλες συνθήκες δε θα πλησίαζαν ο ένας τον άλλο. Ο Ζεθ και η Κελαίνη, δύο άνθρωποι, είναι τα πιο πρόσφατα μέλη της Πλειάδας. Ο Ζεθ θέλει να γίνει ήρωας ενώ η Κελαίνη είναι μια κοπέλα που ζούσε απομονωμένη στο δάσος των ξωτικών. Οι δυο τους θα γνωριστούν κάποια στιγμή και θα δεθούν με μια σχέση φιλίας. Τελικά θα καταλήξουν στην 32η Πλειάδα και θα πάρουν μέρος σε έναν πόλεμο που δεν είναι δικός τους.

Δυνατές φιλίες αναπτύσσονται σε αυτή την ιστορία και αυτό είναι ένα πολύ ωραίο στοιχείο του βιβλίου. Οι σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών φυκών, αλλά και μεταξύ των αντίθετων πλευρών του πολέμου φαίνονται ξεκάθαρα και έτσι μπορεί ο αναγνώστης να σχηματίσει μια ιδέα του τι μπορεί να συμβαίνει σε αυτόν τον κόσμο.

Πολλά στοιχεία για τον κόσμο γίνονται επίσης γνωστά, μιας και βρισκόμαστε στον τελευταίο χρόνο του πολέμου και η Μάχη των Πυλών πλησιάζει από στιγμή σε στιγμή. Βλέπουμε τον κόσμο πως ήταν πριν επιστρέψει η Λίλιαν αλλά και τι ήταν αυτό που τον οδήγησε, τον μετέτρεψε σε αυτό που γίνεται μετά τη Μάχη των Πυλών. Βλέπουμε τους Θεούς και πως επηρεάζουν τους θνητούς. Τις σχέσεις τους με τους θνητούς και τα ξωτικά αλλά και μεταξύ τους. Είναι λιγάκι πιο εύκολο να κατανοήσει κανείς τη θνητότητα των Θεών. Αν πάψει η πίστη των θνητών, οι Θεοί χάνονται. Το έχουμε δει και σε άλλα βιβλία, όπως στο «American Gods» του Γκέιμαν για παράδειγμα, και είναι απολύτως φυσιολογικό. Όμως φαίνεται πως κάποιοι δε χάθηκαν. Όπως η Θεά Θέλις.

Η γραφή του Ζησιμόπουλου είναι αρκετά απλή αλλά και άρτια παράλληλα. Σωστά Ελληνικά, καλά γραμμένα, χωρίς λάθη στις εκφράσεις, αλλά και χωρίς φιοριτούρες. Δε βλέπω μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο βιβλίο στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά σίγουρα θυμίζει Ζησιμόπουλο.

 

Εκδόσεις ΠηγήΛίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Αλέξης Ζησιµόπουλος γεννήθηκε στο Ρίο Πατρών και κατοικεί στο Αίγιο Αχαΐας. Σπουδάζει στο Τµήµα Φιλοσοφίας του Πανεπιστηµίου Πατρών. Ασχολείται από µικρός µε σχεδόν οτιδήποτε έχει να κάνει µε τη µυθοπλασία, παρακολουθώντας κινηµατογραφικές παραγωγές και θέατρο, διαβάζοντας ποικίλα είδη εντύπων από κάθε πλευρά του κόσµου, αλλά και συµµετέχοντας µε κάθε ευκαιρία σε σχετικές εκδηλώσεις. Μεγάλη του αγάπη και χρόνια ενασχόληση είναι η συγγραφή ιστοριών. Είναι διαχειριστής του διαδικτυακού blog Moonlight Tales και της οµάδας Moonlight Tales e-Library, όπου µεταξύ άλλων δίνει συµβουλές για τη συγγραφή, παρουσιάζει έργα και αλληλεπιδρά ενεργά µε το αναγνωστικό και συγγραφικό κοινό. Παράλληλα, γράφει κριτικές βιντεοπαιχνιδιών στο site Game20.gr, ενώ έχει στο παρελθόν αρθρογραφήσει για ταινίες και βιβλία σε εφηµερίδες. Η πρώτη σειρά βιβλίων του «Σκοτεινά Βήµατα» ανήκει στο είδος του φανταστικού, µε διάχυτα τα noir, steampunk, διατοπικά, σκοτεινά στοιχεία και ένα επικό, high fantasy υπόβαθρο. Μέληµά του είναι να περάσετε τόσο καλά διαβάζοντας για τους φτιαχτούς του κόσµους, όσο πέρασε κι εκείνος για να τους φτιάξει. Άλλωστε, τι είναι το διάβασµα; Να αναπτύσσεις αληθινά αισθήµατα για µη αληθινούς ανθρώπους.

 

One thought on “«Σκοτεινά Βήματα: Πλειάδα» από τον Αλέξη Ζησιμόπουλο

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.