«Φεβρωνία Παραφωνία, μια φασαριόζα μαγισσούλα» από την Ελίνα Σταμπουλή #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ένα υπέροχο παραμύθι με ηρωίδα τη μαγισσούλα Φεβρωνία Παραφωνία έρχεται να δώσει χρώμα και ήχο στα αναγνώσματά μας. Ή μήπως να πάρει τα χρώματα και τον ήχο; Νομίζω μπερδεύτηκα… Ας τα ξεμπερδέψουμε λοιπόν.

Η μαγισσούλα Φεβρωνία Παραφωνία ζούσε στη μικρή χώρα των θορύβων και της φασαρίας. Όταν πια βαρέθηκε και αφού δεν είχε παρέες, αποφάσισε να μετακομίσει με μια άλλη πόλη. Βρήκε μία πολύβουη με πολλά αυτοκίνητα και μηχανές, ανθρώπους που γκρινιάζουν , μωρά που κλαίνε και φορτηγά που αγκομαχούν. Το όνομα της πόλης της πήγαινε γάντι: Αλαλούμ! Εκεί λοιπόν εγκαταστάθηκε και άρχισε να κάνει τις γνωστές της ζαβολιές. Έκλεβε κάθε μελωδικό ήχο που άκουγε καθώς η ίδια ήταν παράφωνη και δεν ήθελε να υπάρχουν όμορφοι ήχοι. Σύντομα, δεν ακουγόταν τίποτα όμορφο, μόνο γκρίνια και θόρυβοι. Ακόμα και τα πουλιά εξαφανίστηκαν από την πόλη αφού δεν μπορούσαν να κελαηδήσουν. Σύντομα προχώρησε και στα χρώματα και μετέτρεψε την πόλη Αλαλούμ από πανέμορφη και πολύχρωμη σε γκρίζα.

Οι άνθρωποι γκρίνιαζαν συνεχώς. Τα μωρά έκλαιγαν. Τα παιδιά δεν άκουγαν τους γονείς τους και όλοι ήταν εκνευρισμένοι και κουρασμένοι, αφού τους έλειπαν οι όμορφοι ήχοι, η μουσική και τα χρώματα. Τότε ο δήμαρχος της πόλης, παρέα με τον συνεργάτη του τον παπαγάλο Κελαηδόνη αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Ο παπαγάλος εντόπισε την αιτία του προβλήματος και σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο και τη νεράιδα Μουσική, επανέφεραν την τάξη στην πόλη και βοήθησαν τη μαγισσούλα Φεβρωνία να καταλάβει το λάθος της. Εκείνη θεωρούσε πως επειδή η ίδια δεν ήταν ευτυχισμένη από τη ζωή της, δε θα έπρεπε να είναι και κανένας άλλος. Όμως η νεράιδα μουσική, της εξήγησε πως το μόνο που χρειαζόταν να κάνει είναι όνειρα που θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει. Μόνο όταν θέλεις κάτι και προσπαθήσεις γι’ αυτό θα καταφέρεις να το πετύχεις.

Ας είμαστε λοιπόν ανοιχτοί σε όλα και καλοπροαίρετοι. Ας προσπαθήσουμε να πετύχουμε αυτά που θέλουμε και να μη ζηλεύουμε αυτούς που τα έχουν αντί για μας. Να μη θέλουμε και οι άλλοι να νιώσουν άσχημα γιατί έτσι νιώθουμε εμείς.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες.

Η εικονογράφηση είναι της Δήμητρας Πέππα.

 

Εκδόσεις Λυκόφως



Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελίνα Σταμπουλή είναι απόφοιτος του τριετή μετεκπαιδευτικού Επαγγελματικού Κύκλου Σπουδών στη Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff της Σχολής Μωραΐτη. Ολοκλήρωσε την σπουδή της με Πτυχιακή Εργασία με θέμα “Η Βυζαντινή Μουσική συναντά τη Μουσικοκινητική αγωγη Carl Orff”. Είναι διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής και κάτοχος Πτυχίου Αρμονίας . Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικοκινητικής Orff με με εισηγητές καθηγητές του Orff Institut : Wolfgang Hartmann, Danai A. Gagne, Barbara Haselbach, Ernst Wieblitz και Manuela Widmer και με τους Νεφέλη Αττέσογλου, Agelika Slavik, Ολυμπία Αγαλιανού, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Λένα Ροντούλη, Χάρη Σαρρή, Αλέξη Νόνη και Κατερίνα Σαρροπούλου.
Διδάσκει μουσικοκινητική αγωγή σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, μουσικές σχόλες και πολιτιστικούς φορείς. Τα τελευταία τρία χρόνια διδάσκει βυζαντινή μουσική προπαιδεία σε παιδιά προσχολικής και πρώτης ηλικίας. Καθώς και δημιουργική γραφή σε παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας. Ασχολείται με τη συγγραφή, με συμμετοχή σε λογοτεχνικά blogs και ομαδικές συλλογές ποίησης και διηγημάτων. Ποιήματα, παραμύθια και διηγήματα της, έχουν λάβει διακρίσεις και βραβεία σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Είναι μέλος του Δ.Σ του συλλόγου Ε.Σ.Μ.Α., μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών Ελλάδος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΧΕΝ Ελλάδος.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.