«Ο ξεχωριστός Αργύριος Νατ» από τη Γιώτα Φώτου #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ο Αργύριος Νατ είναι ένας σκίουρος με μπλε τρίχωμα, έτσι, αντίθετα με τους υπόλοιπους σκίουρους του δάσους που είναι καφετιοί, εκείνος ξεχώριζε από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο δάσος. Ο ίδιος δε θεωρούσε πως είναι καλύτερος από τους άλλους. Θεωρούσε όμως πως είναι ξεχωριστός για το μπλε τρίχωμά του, τα γυαλιά με τον ασημί σκελετό και το πλατύγυρο λευκό καπέλο που φοράει. Τα γυαλιά του τα χρειάζεται για να βλέπει και το καπέλο για να τον προστατεύει από τον ήλιο. Στην παραλία όπου ζούσε μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε άλλο να αντέξει τον ήλιο. Γι’ αυτό και αποφάσισε να μετακομίσει στο δάσος, αν φυσικά του το επέτρεπε ο δήμαρχος Αλκιβιάδης Λουπ. Εκείνος φυσικά και χάρηκε. Πάντα χρειάζονται και καλοδέχονται νέους κάτοικους στο δάσος.

Μόνο που σύντομα το δάσος θα αναστατωθεί. Στην αρχή τα ζώα δεν μπορούν να καταλάβουν ποιος είναι ο νέος τους γείτονας και ο ένας μεταφέρει τα νέα στον άλλο δημιουργώντας ένα σπασμένο τηλέφωνο. Σύντομα οι φήμες έχουν αρχίσει να γίνονται τρομακτικές και, φοβούμενοι το νέο, το καινούριο, κάποιοι νεαροί έχουν στηθεί έξω από το σπίτι του και τον κοροϊδεύουν. Εκείνος δεν πτοείται και τους καλεί να δουν πως είναι απλά ένας σκίουρος. Η αναστάτωση καταλαγιάζει και το δάσος φαίνεται να ηρεμεί και πάλι. Μέχρι που τα ζώα αρχίζουν να φοράνε πλατύγυρα λευκά καπέλα. Ο δήμαρχος θορηβείται από τη συμπεριφορά τους, όμως είναι ελεύθεροι όλοι να φορούν ότι εκείνοι θέλουν. Όταν όμως αρχίζει να βλέπει πως τα περισσότερα ζώα φορούν γυαλιά με ασημί σκελετό χωρίς να τα χρειάζονται, καταλαβαίνει πως πρέπει να αναλάβει δράση. Με ένα έξυπνο τέχνασμα, ο δήμαρχος Αλκιβιάδης Λουπ θα θυμίσει στους κατοίκους του δάσους ότι ο καθένας είναι ξεχωριστός για τους δικούς του λόγους και μάλιστα θα το κάνει με τρόπο που όλο αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους ίδιους, χωρίς να προσπαθήσεις εκείνος να τους πείσει για οτιδήποτε. Γιατί ο δήμαρχος Αλκιβιάδης Λουπ, δε θέλει να επιβάλει την άποψή του στους φίλους του, αλλά θέλει οι ίδιοι να καταλάβουν το λάθος που έκαναν.

Η υπέροχη αυτή ιστορία θυμίζει όλα αυτά τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους. Το φόβο για την αποδοχή σε ένα νέο περιβάλλον. Τον φόβο για κάθε τι καινούριο που μπορεί να οδηγήσει στο χλευασμό και σε άλλες λάθος συμπεριφορές. Τον μιμητισμό και τι μπορεί αυτό να σημαίνει, αλλά και πως είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουν. Την ελευθερία την σκέψης και της έκφρασης, όπως αυτή που υπερασπίζεται ο δήμαρχος Αλκιβιάδης Λουπ, παρά την αναστάτωση που έχει για τις συμπεριφορές των κατοίκων του δάσους. Την τόνωση της αυτογνωσίας και την κατανόηση των προσωπικών ικανοτήτων.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 7 χρονών και πάνω.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός



Λίγα λόγια για της συγγραφέα

Η ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ(1957-2019) γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάστηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν έξι μυθιστορήματά της για ενηλίκους, καθώς και δεκατρία βιβλία της για παιδιά. Συνολικά κυκλοφορούν περισσότερα από 60.000 αντίτυπα των βιβλίων της.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.