«Δρ. Ντούλιτλ ή ο γιατρός που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων» του Χιου Λόφτινγκ από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το νέο μέλος της σειράς «Μικρά Μεγάλα Κλασσικά» που διαβάσαμε με την κόρη μου δεν είναι άλλο από το έργο του Χιου Λόφτινγκ με τίτλο «Δρ. Ντούλιτλ», σε απόδοση Αντώνη Παπαθεοδούλου και εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή. Το γνωστό και αγαπημένο δίδυμο, μέσα από αυτή τη σειρά, φέρνει πιο κοντά στα μικρά παιδιά, βιβλία της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας, δοσμένα με τρόπο κατανοητό, αγαπητό και προσιτό. Με έμφαση στα ζώα και τη φιλοζωία, το συγκεκριμένο βιβλίο, το πέμπτο της σειράς, έχει σκοπό να φέρει σε επαφή τα παιδιά με το κλασσικό έργο αλλά και να μεταδώσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τα μηνύματα που μεταδίδει και το πρωτότυπο κείμενο.

Στη μικρή πόλη Πάντλμπι της Αγγλίας, ζει ο Δρ. Ντούλιτλ, ένας γιατρός για τους ανθρώπους που όμως αγαπάει πολύ και τα ζώα. Ίσως και περισσότερο από τους ανθρώπους. Στο σπίτι του έχει αρκετά ζώα μάλιστα, τόσα πολλά που έχουν γεμίσει το σπίτι του. Κι όσο πιο πολλά ζώα μαζεύονταν, τόσο λιγότεροι ασθενείς τον επισκέφτονταν, οπότε και λιγόστευαν τα έσοδά του. Χωρίς έσοδα όμως, πως θα μπορούσε να συντηρήσει τα χρυσόψαρα, το σκίουρο, την πάπια, τα παγόνια, το σκύλο και όλα τα άλλα ζώα που είχε στο σπίτι; Ένα από αυτά τα ζώα, η παπαγαλίνα Πολυνησία, βρήκε τη λύση για να αυξηθούν και πάλι τα έσοδα του γιατρού και να μην κινδυνεύσουν τα ζώα. Θα του μάθαινε τη γλώσσα των ζώων και έτσι από γιατρός των ανθρώπων, θα γινόταν γιατρός των ζώων. Έτσι κι έγινε! Τώρα πια τα ζώα μπορούσαν να του πουν που πονάνε κι εκείνος να τα βοηθήσει να γίνουν καλά! Σύντομα το σπίτι και ιατρείο του Δρ. Ντούλιτλ γέμισε και πάλι από ασθενείς, λίγο διαφορετικούς αυτή τη φορά.

Ένα βράδυ, ένα χελιδόνι μετέφερε στην Τσι Τσι τη μαϊμού πως στην πατρίδα της στην Αφρική, μια τρομερή επιδημία έχει πλήξει τα ζώα. Εκείνη δεν άργησε να ζητήσει τη βοήθεια του Δρ. Ντούλιτλ. που δε θα μπορούσε να αφήσει τα ζώα να κινδυνεύουν χωρίς να κάνει κάτι. Ευθύς αμέσως, ναυλώνει ένα καράβι και παρέα με τα ζώα ξεκινάει για την Αφρική και την περιπέτεια της ζωής του.

Η υπέροχη εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή ζωντανεύει τις έξυπνες εικόνες που δημιουργούν τα λόγια του Αντώνη Παπαθεοδούλου και το αποτέλεσμα αποζημιώνει τον αναγνώστη. Η αγάπη για τα ζώα, οι δυσκολίες της ζωής και οι περιπέτειες στη θάλασσα και στην ξένη χώρα, περνούν τα μηνύματα που πρέπει. Η δυσπιστία του βασιλιά του Τζολιτζίνκι απέναντι στους ξένους που έρχονται στον τόπο του με καλές προθέσεις, όπως είχαν κάνει και άλλοι στο παρελθόν, αλλά μόνο καλές δεν ήταν οι προθέσεις τους τελικά, μαθαίνουν στα παιδιά να μην εμπιστεύονται εύκολα αλλά να κρατούν και τις επιφυλάξεις του;. Παράλληλα όμως μαθαίνουν τη δύναμη της συνεργασίας και τη χαρά του να βοηθάς όχι μόνο όταν χρειάζεσαι κι εσύ βοήθεια.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 6 χρονών και πάνω.

 

Εκδόσεις ΠαπαδόπουλοςΛίγα λόγια για το συγγραφέα

guide1204Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε κινούμενο σχέδιο και εργάζεται στη διαφήμιση. Από το 1999 γράφει και μεταφράζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά.
Βιβλία του έχουν βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού Διαβάζω, το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY), το Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλών Public κ.ά.
Το βιβλίο Ένα Τελευταίο Γράμμα που δημιούργησε με την Ίριδα Σαμαρτζή απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016. Πολλά βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου επί σειρά ετών.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, σουηδικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γαλικικά, καταλανικά, κινεζικά, κορεατικά και ιαπωνικά, κι έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και το κουκλοθέατρο.

Περισσότερα για τον ίδιο και τα βιβλία του στο www.antonispapatheodoulou.com.Λίγα λόγια για την εικονογράφο

guide1205

Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφιστική και Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου-διακόσμηση στη Σχολή Βακαλό, από όπου αποφοίτησε με υποτροφία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παιδικής ζωγραφικής και δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση. Ασχολείται από το 2004 με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και πολλά βιβλία της έχουν βραβευτεί.

Το 2012 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου Οι καλοί κι οι κακοί πειρατές. Το 2014 το βιβλίο Οδύσσεια, η πολυμήχανη ιστορία της Μ. Αγγελίδου αναγράφηκε στους τιμητικούς πίνακες του ΙBBY HONOUR LIST για την εικονογράφησή του. Το 2015 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου για το βιβλίο της Α. Δαρλάση Το Παλιόπαιδο. To 2016 εικονογράφησε το βιβλίο Ένα Τελευταίο Γράμμα του Αντώνη Παπαθεοδούλου, το οποίο απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016, και το Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… της Αργυρους Πιπίνη, το οποίο κέρδισε Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου. Το 2017, βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο και Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου για το βιβλίο του Σωτήρη Τριβιζά Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο. Παράλληλα, διδάσκει εικαστικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Ίρις Σαμαρτζή είναι η υποψήφια Ελληνίδα εικονογράφος για το Παγκόσμιο Βραβείο Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους Hans Christian Andersen Award 2020.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.